Lukko joutui turvautumaan yksityiskoneeseen – seurapomolta painavaa tekstiä SM-liigan ongelmasta: "Pitäisikö jossain kohtaa miettiä?"

Rauman Lukolla on edessään rankat päivät, kun se kohtaa ensin myöhään tiistaina CHL-välierissä Geneve-Servetten Sveitsissä ja keskiviikkona jo Tampereella pelataan SM-liigaa Ilvestä vastaan. Seuran urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kommentoi rajua otteluohjelmaa MTV Urheilulle.

Lukon ja Geneve-Servetten välinen CHL-ottelu käynnistyy tiistai-iltana kello 21:15 Suomen aikaa. 21 tuntia ja 15 minuuttia tästä kiekko putoaa uudelleen jäähän Tampereella. 

Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kertoi MTV Urheilulle, että SM-liiga tarjosi seuralle mahdollisuutta siirtää Ilves-ottelua myöhemmäksi, mutta ennestään tiivis otteluohjelma teki siitä liian hankalaa.

– Onhan se tietty kova ohjelma. Liigahan olisi antanut meille mahdollisuuden lähteä Ilveksen kanssa pohtimaan tuota pelisiirtoa, mutta kun katsoimme meidän ja Ilveksen loppukauden ohjelmia, ei oikeastaan ollut paikkaa, mihin sen siirtää. Jos sen siirrät, niin jommallekummalle joukkueelle tulee neljän pelin viikko. Tuntui, että sekin on tosi huono vaihtoehto, Sahlstedt kertoo.

Lukko joutuu tekemään jo yhden ottelusiirron, kun ensi viikolle kaavailtu HPK-ottelu osui samalle päivälle kuin CHL-välierin toinen ja ratkaiseva osaottelu. Kahden ottelun siirtäminen olisi luonut Lukolle liki mahdottoman haasteen.

– Jos tuossa olisi yrittänyt kahta peliä siirtää, se olisi mennyt tosi hankalaksi sekin. Ei siinä mitään. Pitää vain yrittää tehdä parhaat mahdolliset ratkaisut olemassa olevissa tilanteissa ja olosuhteissa. Tämä on nyt paras mahdollinen ratkaisu. Kovahan ohjelma on. Ei siitä mihinkään pääse. Ei siitä kukaan ole eri mieltä, Sahlstedt toteaa.

Geneve-Servetten ja Lukon ensimmäinen CHL-välierä päättynee Suomen aikaa luultavasti hieman ennen keskiyötä. Lukko yöpyy ottelun jälkeen Sveitsissä ja matkustaa kelvollisten yöunien jälkeen Tampereelle keskiviikkoaamuna.

– Nyt kun olemme charterilla tällä kertaa liikkeellä, se mahdollistaa tuon pelin pelaamisen huomenna. Jollain tapaa kuitenkin koen, että saadaan kuitenkin nyt nukkua suht normaalit yöunet täällä illan pelin jälkeen ja sitten lennämme suoraan Tampereelle. Koen, että teimme olemassa oleviin olosuhteisiin parhaan mahdollisen ratkaisun, Sahlstedt perkaa.

Tiivis otteluohjelma on pakottanut Lukon tekemään matkustussuunnitelmien suhteen poikkeuksellisen ratkaisun. Pääosin reittilennoilla CHL:n vieraspeleihin matkannut Lukko joutui nimittäin avaamaan kukkaronnyörejään tavallista enemmän, jotta joukkue ehtisi Tampereelle ajoissa.

– Kyllähän charter on aina paljon kalliimpi. Jos olisimme tehneet normaalilennon, joita olemme paljon tehneet, ja lähteneet aamukoneella, emmehän me olisi ikinä tuonne Tampereen peliin ehditty. Sinällään charter oli tässä kohtaa ainoa vaihtoehto. Onhan se selvä juttu, että charter on aika paljon kalliimpi kuin normaali Euroopan linjalento, Sahlstedt kertoo.

"Aika mahdoton case"

Suomalaisten CHL-joukkueiden tiivis ottelutahti nousi otsikoihin jo viime kaudella, kun puolivälieriin edenneen Jukureiden päävalmentaja Olli Jokinen kritisoi SM-liigaa painavasti.

Jokisen mukaan SM-liiga ei anna suomalaisjoukkueille rehtiä mahdollisuutta pärjätä Euroopassa, koska tiivis ottelutahti antaa valtavan edun muiden maiden huippujoukkueille.

Sahlstedt ei itse halua lähteä kritisoimaan SM-liigaa, mutta on osittain Jokisen kanssa samoilla linjoilla.

– Periaatteessa asiahan on näin. Ongelmahan on siinä, että pelaamme Suomessa 60 runkosarjaottelua, eikä missään muualla Euroopassa pelata niin paljon.

Lukon menestyksekäs CHL-taival on luonnollisestikin lisännyt joukkueen ottelumäärää. Kun osa liigajoukkueista pelaa 60 ottelun runkosarjan, on Lukolla runkosarjan päätyttyä kasassa jo vähintään 72 ottelua.

Sahlstedt ymmärtää täysin, että tältä pohjalta runkosarjan otteluohjelman laatiminen on äärimmäisen haastavaa.

– Siinä kohtaa, kun jotkut liigajoukkueet pelaavat 60 ottelun runkosarjan, meillä tulee olemaan vähintään 72. Kyllähän se hankalaksi tuon otteluohjelman laatimisen tekee. Se on aika mahdoton case. Sen takia tulee äärettömän kovia viikkoja, mutta kun ei voi mitään.

Saksan DEL:ssä joukkueet pelaavat 56 ottelun runkosarjan. Sveitsissä ja Ruotsissa runkosarjaotteluita on puolestaan 52. Pitkässä juoksussa ero CHL-menestyksestä taistelevien suomalaisjoukkueiden ottelumäärään on merkittävä.

Sahlstedt nostaa esiin kuitenkin yhden suuren ongelman, jota SM-liigan on syytä pohtia tulevaisuudessa.

– Ongelma on 60 ottelun runkosarja Suomessa. Siihen kun lyödään CHL päälle, se tekee tämän tietyissä kohdissa aika kovaksi.

– Se on sitten ihan toinen keskustelu, että minkä takia Suomessa on 60 runkosarjaottelua. Ehkä lähtisin miettimään sitä, että jos Suomi on CHL:ää kehittämässä tulevaisuudessakin, pitäisikö jossain kohtaa ehkä miettiä tuota runkosarjan ottelumäärää ja miettiä, miksi me ainoana eurooppalaisena sarjana pelaamme näin paljon runkosarjapelejä, Sahlstedt pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat