Risto Dufvalta selkeä resepti Kärppien kaatamiseen: edessä erikoisuus – "Erätauolla ajellaan bussilla paikkakunnalta toiselle"

4:18
Näin kävi, kun Kärpät ja Sport kohtasivat edellisen kerran runkosarjan loppupuolella – katso tästä ottelun maalit.

Risto Dufva paaluttaa, että hänen luotsaamansa Sport haluaa olla kiusantekijän sijaan tuloksentekijä jääkiekon SM-liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Kärppiä vastaan. Konkariluotsi linjaa MTV Urheilulle simppelin reseptin oululaisten kaatamiseen.

Edellisellä kaudella pahnanpohjimmaiseksi jääneeltä Sportilta runkosarjan 10. sijaa ja pudotuspelipaikkaa voi pitää mallikkaana vetona. Kärppien pullahtaminen runkosarjassa ulos suorien puolivälieräpaikojen sijoilta kuuden joukosta seitsemänneksi oli sesongin etukäteisodotuksiin nähden yllätys.

Sportilla on ulkoapäin arvioiden oikeastaan vain voitettavaa, kun taas Kärpille putoaminen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella olisi suoranainen katastrofi.

– Jos katsoo viisi viimeistä kertaa kun on mitalia jaettu, neljä kertaa on Oululle jonkinnäköinen mitali annettu ja kaksi niistä on ollut kultamitaleja. Viime vuonna (Kärpät oli) niin sanotun tynkäkauden runkosarjan voittaja. Kyllähän siellä aikamoinen traditio menestyksestä tulee vastaan, Dufva toteaa.

Dufva kiteyttää Kärppien pelaajiston kärjen olevan erittäin kokenut ja nuorien pelaajien olevan puolestaan ehdotonta eliittiä.

– Sillä tavalla haaste on iso, mutta paineet ovat myös kovat. Sitä haluaa tietenkin, että meilläkin on painetta, että tästä ei tule mikään parin päivän trippi. Haluan nähdä myös, että asetamme itsellemme tuloksentekopainetta ja lähdemme hakemaan kauden parasta.

"Odotan, että me menemme jatkoon"

Kärpät on paperilla parin ennakkosuosikki. Se voitti runkosarjassa Sportia vastaan kolme ensimmäistä keskinäistä kohtaamista, mutta viimeisin kerta päättyi Sportin eduksi, kun vaasalaiset hakivat runkosarjan loppupuolella Oulusta 3–1-voiton (maalikooste jutun ylälaidassa).

Dufva ei suostu käsikirjoitukseen, jossa Sport ajateltaisiin Kärppiä vastaan kiusantekijän rooliin.

– Kiusantekijän rooli ei ole oikein muodikasta emmekä me sitä halua olla. Me haluamme olla tuloksentekijä.

– Odotan sitä, että me menemme jatkoon siitä sarjasta. Ennen kuin pelit alkavat, playoffeissa on aina molemmilla joukkueilla mahdollisuus.

Dufva pysyy perusasioissa puhuessaan siitä, miten Kärpät kaatuu.

– Ei tarvitse mitään muuta kuin hyökätä hyvin ja puolustaa laadukkaasti. Sillä kaatuu Kärpät ja kaikki muutkin, jos ovat kaatuakseen. Jos siihen pystytään, positiivisen tuloksen saaminen on mahdollista. Jos ei pystytä, ei varmaan ole. Se on ihan selvää, että vain hyvin pelaamalla jääkiekkoa saadaan oikeanlainen tulos.

"Kuuden erän peli"

Oman mausteensa tuo, että SM-liigan pudotuspelien ensimmäinen kierros pelataan nyt aiemmasta poiketen järjestelyllä, joka on jääkiekon Mestarien liigasta CHL:stä tuttu: runkosarjan 7:s ja 10:s ja 8:s ja 9:s ottelevat kahden ottelun sarjan, jossa yhteismaalit ratkaisevat jatkajan. Aiemmin SM-liigan pudotuspelien ensimmäinen kierros on tahkottu paras kolmesta -sarjana, jossa jatkopaikkaan on vaadittu kaksi voittoa.

– Parempi tuosta jatkoon menee, vaikka systeemi on tänä vuonna vähän erilainen kuin aikaisemmin, Dufva kokee ja pureskelee asiaa RD:mäisen värikkäästi:

– Tässähän pelataan kuuden erän peliä. Erätauolla ajellaan bussilla paikkakunnalta toiselle. Sitä ei olla ennen tehty.

Dufva pohtii, että Kärpille systeemi voi tuoda vaihtelua, mutta naurahtaa, että Vaasassa ei olla vielä minkäänlaiseen playoff-järjestelmään kyllästytty. Sport on toistaiseksi tahkonnut SM-liigan pudotuspelejä vain kaksi ottelua kaudella 2015–16, jolloin se putosi Tomek Valtosen alaisuudessa avauskierroksella TPS:lle voitoin 0–2.

"Äärimmäistä venymistä"

Viime kaudesta Sport on ottanut jo aimo askeleen. Dufva korvasi tuolloin Ari-Pekka Pajuluoman seuran päävalmentajana kesken vaikean syyskauden, mutta vaikeudet jatkuivat ja seura jäi runkosarjassa viimeiselle sijalle. Tällä sesongilla vaasalaisryhmä on selättänyt jo monenlaisia hankaluuksia.

– Meikäläinenkin on kaikennäköisiä hienoja kausia saanut nähdä, mutta tämä on raskaudeltaan aivan poikkeuksellinen. Meillä oli vielä se halliremontti, joka toi meille fyysisesti puljaamista niin preseasonissa kuin sarjan alussa ja myös toimiston puolelle ihan äärimmäistä venymistä. Sitten kun näytti, että päästään jotenkin käyntiin, niin korona hyökkäsi ihan omalle levelille.

– Sarja aloitettiin hyvin, mutta sitten tuli sellainen pieni heikko hetki ja meillä oli kahdeksan pelin tappioputkikin. Oli ratkaisevaa, että päästiin siitä irti. Se pystyttiin oikaisemaan niin hyvin, että päästiin vielä jatkamaan runkosarjan jälkeen.

"Turha siinä vaiheessa on enää ohjaajan heilua lavalla"

Sport kohtaa Kärpät ensin tänään torstaina Vaasassa, ja perjantaina joukkueet pelaavat Oulussa.

Mitä aiot sanoa pelaajille ennen kuin he lähtevät jäälle?

– En yleensä käy enää sanomassa mitään siinä. Annetaan tämä näytelmä näyttelijöille. Turha siinä vaiheessa on enää ohjaajan heilua lavalla.

Dufva katsoo myös jo tulevaan. Hänellä on Sportin kanssa jatkosopimus ensi kaudesta.

– Haluamme tästä tulevina vuosina rakentua vieläkin paremmiksi. Tämä menee askel kerrallaan, kaikki portaat on noustava. Kyllä meillä oikea suunta on löydetty.

SM-liigan pudotuspelien 1. kierroksen ottelut:

Torstai

KooKoo-Ilves
Kello 18.30 cmore.fi-palvelussa. 

Sport-Kärpät
Kello 18.30 cmore.fi-palvelussa. 

Perjantai

Ilves-KooKoo
Kello 18.30 cmore.fi-palvelussa. 

Kärpät-Sport
Kello 18.30 MTV3:lla, C More Sport 1 :llä ja cmore.fi-palvelussa. Studio-osuus jo kello 18.00. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja