Lukijat lyttäävät palkka-alen ja nuoret työntekijät: Me emme ainakaan vietä työaikaa Facebookissa

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtajan Juhana Vartiaisen kohuehdotus iäkkäiden matalammista palkoista tyrmistyttää yli 55-vuotiaita lukijoitamme.

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, millaisia ajatuksia VATT-johtajan ehdotus varttuneemmissa työntekijöissä itsessään herättää. Vastauksissa selviää, että moni yli 50-vuotias uskoo suoriutuvansa työelämässä jopa nuorempia kollegoitaan paremmin.

Lisäksi moni pitkän uran tehnyt muistutti, millaista työelämää he ovat ehtineet jo kokea aikaisemmin: lapsena pienellä palkalla tehdystä työstä ei ole kertynyt edes eläkettä.

Ei Facebookissa notkumista eikä lasten hoitoa

Vanhemmat työntekijät eivät ainakaan vietä aikaa Facebookissa eikä Twitterissä, kuten monet päätetyöskentelyä tekevät nuoremmat. Joten jos jossakin hidastaa, niin toisaalla otetaan kiinni.

Eero, 57

Iäkkäällä työntekijällä on paljon tietoa ja taitoa, jota ei kannata aliarvioida. Monesti iäkkäät työntekijät ovat ne tunnollisimmat ja parhaimmat. Nykynuorilla on aivan erilainen työmoraali. Puhun ihan kokemuksesta. Itse olen vielä töissä ja aion jatkaa 68-vuotiaaksi asti.

Ianthe, 67

Meidän työpaikalla 25-35-vuotiaita kiinnostaa vaan netissa surffailu, ja vanhemmat 20-30 vuotta töissä olleet tekevät hommat.

Aulikki 53

Itse en vielä ole eläkeiän kynnyksellä, mutta voin kokemuksesta sanoa, että kyllä meillä ainakin vanhemmat korjaavat nuorempien törppöjen jälkiä. Koulut ja tehokkuus ovat tätä päivää. Mutta kuten sanotaan, tyhmä käyttää voimaa, viisas järkeä. Lopputulos on aina parempi, kun työ tehdään järjellä ja kokemuksella, jota löytyy vain iän myötä.

Wänskä, 45

Kelpaan tekemään päiväkotiin vaippaikäistenkin ryhmään 8 tuntista työpäivää, enkä koe olevani yhtään hitaampi tai huonompi työntekijä kuin muutkaan. En kulje esimerkiksi tupakkatauoilla tai kännykkä kädessä kavereille soitellen työaikana.

Motivaatio on kohdallaan, seuraan päivähoito asioita lehdistä, käytän nettiä, osaan askarrella, olen ulkona mielelläni, teen lasten kanssa esimerkiksi lumitöitä. Palkkaani en suostuisi missään nimessä alentamaan. Töitä on minunkin ikäiselleni, 68,5-vuotialle, tarjolla vaikka joka päivälle.

Raili, 68

Kokemus korvaamatonta?

Yli 55-vuotiaat ovat tehokkaita, tunnollisia työntekijöitä. He osaavat neuvoa nuorempia työntekijöitä. Yli 55-vuotiaat liikkuvat säännöllisesti, hoitavat terveyttä hyvin ja syövät terveellisesti. Yli 55-vuotiailla on vähän sairaslomia. Yli 55-vuotiaat eivät jää kotiin hoitamaan sairasta lasta.

Aira Aulikki, 56

Monella alalla ja työpaikalla eläkeikää lähestyvä ihminen on korvaamaton kokemuksensa ja osaamisensa vuoksi. Työnantaja huomaa sen vasta, kun tämä kokenut, asiat osaava on poissa, ja tilalle on otettu kokematon.

Monesti tänä päivänä näitä lähtijöitä on useita samaan aikaan, jolloin työnantaja joutuu suuriin ongelmiin saadakseen hommat toimimaan.Varsinkin, kun uudet tulokkaat ovat "täällä vaan työssä", eivätkä kanna vastuuta hommien sujumisesta.

Watti Katti, 59

Lapsityöläisen palkka 60 mk/kk

Meikäläisen sukupolvi oli sitä, jossa monessa perheessä oli monta lasta: jos yksi ei saanut jotain, sitä ei saanut muutkaan lapset. Töihin mentiin kansalaiskoulusta heti valmistuttua, piiaksi pienellä palkalla. Oma palkkani oli 60 mk/kk.

Minullakin oli 9-vuotiaana sellaista työssäoloaikaa, joka ei tule edes eläkkeessä lukuun. Silloin ei ollut koulutusta, jos oli köyhemmästä perheestä.

Nykyään nuoret tulee kouluja käyneinä, itsevarmoina töihin. Osaavat sanoa, mikä ei kuulu toimenkuvaan.

Itse olin suunnitellut olevani vielä pitkään töissä, kun työkykyä riittää. Nykynuoret sairastavat paljon ja me lähellä eläkeikää sitten paikkaamme heidän sairaslomia. Ei ole tietoakaan huonosta pärjäämisestä työpaikalla, kyllä me täyden palkan ansaitsemme.

Piiasta ammattiin omin avuin, 63

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja