Anne, 55: Yli 200 työhakemusta ja nolla työpaikkaa

Anne* sai vuosi sitten potkut pitkäaikaisesta työstään talouspäällikkönä. 55-vuotias osaava nainen on hakenut viimeisen vuoden aikana yli kahtasataa työpaikkaa − tuloksetta.

Annella on merkonomin koulutus ja 30 vuoden kokemus erilaisista toimistoalan, myynnin ja markkinoinnin töistä. Viimeiset kaksitoista vuotta hän työskenteli talouspäällikkönä ja johtajan oikeana kätenä.

Anne palkattiin kyseiseen firmaan neljäntenä työntekijänä, ja hän tunsi täten työpaikkansa perin pohjin.

Vuonna 2008 yrityksen liiketoiminta myytiin ja puikkoihin astui uusi johtaja.

− Kyseisen johtajan puheet eivät pitäneet koskaan paikkansa. Sovimme jonkun asian, ja parin tunnin kuluttua se saattoi olla aivan toisin. Samoihin aikoihin tyttäreni sairastui vakavasti, Anne kertoo.

Sairauslomalta lomautetuksi

Tunnollinen työntekijä uupui vaivihkaa. Kun taakka kävi lopulta liian raskaaksi, Anne jäi kolmeksi viikoksi sairauslomalle.

Töihin palatessa outo ilmapiiri oli käsin kosketeltava. Anne sai epäilylleen vahvistuksen johtoryhmän palaverin päätteeksi. Johtaja veti alaisensa sivummalle ja totesi että hänet lomautetaan, eikä töitä ole näköpiirissä.

− Kysyin syytä asiaan, ja johtaja ilmoitti, että sairauslomatuuraajani on nuorempi ja lukeneempi kuin minä. Ennen lomaani pomo oli luvannut, että nimenomaan hänet lomautettaisiin, Anne sanoo yhä äimistyneenä.

"Olin aivan maassa"

Lomautus ja sen myötä irtisanominen tulivat täytenä sokkina naiselle, joka oli aina tehnyt työnsä tunnollisesti. Anne hakeutui järkytykseltään uudelle sairaslomalle. Tämä vain lisäsi itsesyytöksiä.

− Minut heitettiin roskiin kuin vanha tiskirätti. Se nakersi itsetunnon pohjaan. Mietin, minkä virheen olin tehnyt. Mielessä painoi myös valtava huoli siitä, miten pärjäämme perheenä ison asuntolainan kanssa, Anne kuvaa tuntojaan uutisen jälkeen.

Kaksi viikkoa kului sumussa. Lääkäri tarjosi mielialalääkkeitä, joita Anne ei onnekseen lopulta tarvinnut.

− Jouluun asti olin aivan maassa, mutta sitten ryhdistäydyin. Meillä on alaikäisiä lapsia. Heidän takiaan piti jaksaa.

Toivotonta työnhakua

Annen ryhdistäytymisestä on kulunut nyt vuosi. Tänä aikana hän on hakenut yli kahtasataa työpaikkaa. Ovet ovat pysyneet kiinni.

− Kolmeen olen saanut kutsun haastatteluun. Jo siinä olen aistinut, että olen liian vanha. Minulta on esimerkiksi kysytty, että sinullahan ei ole enää pitkä matka eläkkeeseen, oletko miten motivoitunut tähän työhön.

55-vuotiaan on vaikea ymmärtää tämänkaltaista ajattelua. Hänhän on monin tavoin parhaassa iässä: lapset on tehty, työkokemusta on kosolti ja motivaatio työntekoon on ylipäätään korkea.

− En väheksy mitään töitä. Olen hakenut yhtä lailla varasto- ja siivoustöitä kuin kaupan kassallekin. Mutta he katsovat, että olen ylikoulutettu.

− Valtiovalta haluaa nostaa eläkeikää, ja samalla me viisikymppiset emme enää kelpaa, Anne ihmettelee.

Kello tikittää

Anne saa ansiosidonnaista tukea maaliskuuhun asti. Jos töitä ei löydy siihen mennessä, talous kiristyy entisestään.

Oma haasteensa on korvata työttömyyden laukaisema sosiaalinen tyhjiö.

− Olen käynyt paljon kursseilla ja koulutuksissa. Käyn myös salilla neljästi viikossa. Mutta ei se korvaa työelämän kontakteja, Anne huokaa.

Anne pitää itseään tasapainoisena ja iloisena ihmisenä. Entistä työnantajaansa kohtaa hän tuntee silti vihaa, josta on ollut vaikea päästä yli.

− Viha on raskas kantaa, ja sitä yritän tässä työstää. Ei ole mennyt päivääkään, etten olisi asiaa ajatellut.

*Haastateltavan nimi on muutettu

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Kuvat/Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja