Lukashenka: Prigozhin on Pietarissa – ei Valko-Venäjällä

Venäläismediat: Prigozhinin työhuoneeseen tehtiin ratsia – löydöt kuin gangsterielokuvista 0:19
Venäläismediat: Prigozhinin työhuoneeseen tehtiin ratsia – löydöt kuin gangsterielokuvista.

Venäjällä aseellisen kapinan juhannuksena aloittanut Jevgeni Prigozhin on Pietarissa, ei Valko-Venäjällä, väittää Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka.

Prigozhin siirtyi Valko-Venäjälle osana Kremlin ja Wagner-johtajan tekemää sopimusta, joka päätti palkkasotilasryhmän kapinan juhannusviikonloppuna.

Presidentti Lukashenkan mukaan Prigozhin saapui Valko-Venäjälle 27. kesäkuuta.

Tiedossa ei ole, mitä Prigozhin tekee Pietarissa. Prigozhiniin yhdistetyn lentokoneen on aiemminkin raportoitu lentäneen Venäjälle, ja on epäilty, että Kreml ja Prigozhin neuvottelevat yhä sopimuksensa yksityiskohdista.

Lukashenkan mukaan tarjous sijoittaa Wagner-taistelijoita Valko-Venäjällä on yhä voimassa. Lukashenkan mukaan ei ole vaaraa, että Wagner-joukot ryhtyisivät aseelliseen taisteluun Valko-Venäjän valtiota vastaan.

Prigozhinin kapinan päättäneen sopimuksen yksityiskohdista ei varmastikaan ole kerrottu kaikkea julkisuuteen, mutta eri tahot ovat viestittäneet, että Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle. 

Presidentti Vladimir Putin totesi kapinan jälkeisessä puheessaan, että Wagner-taistelijoilla on kolme vaihtoehtoa: Mennä kotiin, allekirjoittaa sopimus Venäjän puolustusministeriön kanssa tai siirtyä Prigozhinin tapaan Valko-Venäjälle.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Prigozhin aloitti kapinansa vastalauseena sille, että Venäjän puolustusministeriö pyrki pakottamaan Wagner-taistelijat solmimaan sopimuksen Venäjän puolustusministeriön kanssa. Tämä olisi käytännössä tarkoittanut Prigozhinin syrjään työntämistä Wagnerista.

Prigozhin itse on sanonut, ettei hän pyrkinyt aseellisella kapinallaan syrjäyttämään presidentti Vladimir Putinia

Prigozhinin kapinan aikaan lausuma julkinen tavoite oli vaihtaa Venäjän sodanjohto. Eritoten puolustusministeri Sergei Shoigu ja Venäjän armeijan yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov ovat olleet Prigozhinin kritiikin kohteena jo kuukausien ajan. Prigozhin on myös rajusti kritisoinut puolustusministeriön päätöstä pakottaa Wagner-sotilaat allekirjoittamaan sopimus Kremlin kanssa.

Sota horjuttaa Putinin valtaa – Prigozhin näytti, miten presidentti voitaisiin ehkä syrjäyttää 11:07
Sota horjuttaa Putinin valtaa – Prigozhin näytti, miten presidentti voitaisiin ehkä syrjäyttää.

Lue myös:

    Uusimmat