Lukašenkan "salaiseksi" määritellystä karttavideosta löytyi epäilyttäviä yksityiskohtia: "Seuraavaksi luodaan yhteys Moldovaan"

Valko-Venäjän presidentti esitteli turvallisuuskomitealle sotatilannetta kartalla ja karttakepillä. Kartta on täynnä erikoisia yksityiskohtia.

– Kiitos näille ihmisille, he varoittivat meitä.

– Noin kuuden tunnin sisällä rakettien ampumisesta huomasimme tämän (osoittaa karttakepillä Luoteis-Ukrainan aluetta).

Näin selitti Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka, kun hän kertoi Ukrainan sodan viimeisimmistä käänteistä turvallisuuskomitean kokouksessa.

Kokouksen piti olla salainen, mutta se on silti videoitu ja julkaistu

Presidentistä kuvattu videomateriaali on puhuttanut sosiaalisessa mediassa. Osa ihmettelee sitä, mistä presidentti oikein puhuu ja mitä paikalle tuotu kartta oikein tarkoittaa.

Mielenkiintoista on esimerkiksi se, että kartassa Ukraina on jaettu kolmeen osaan. 

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoitutkija Pentti Forsström sotataidon laitokselta kertoo, että Ukraina on jaettu kartalle luultavasti maanpuolustuksellisiin jakoihin.

– Heillä on neljä maanpuolustuksellista aluetta. Mielestäni presidentti viittaa kartalla näihin. Hän myös näyttää videolla missä on liettualaisia, missä puolalaisia, missä amerikkalaisia, Forsström kertoo.

Forsström kuitenkin huomauttaa, että kartta on luultavasti tehty tarkoitushakuisesti, eikä se välttämättä pidä lainkaan paikkaansa.

– Hän puhui jossain vaiheessa turvallisuusneuvoston jäsenille, että tämä on pelkästään teille ja on salaista informaatiota. Se on silti julkistettu, niin kuvastaa, että tällä on tietynlainen roolin kohottaminen Valko-Venäjän asevoimien ylipäällikkönä.

Luoko Venäjä yhteyden seuraavaksi Moldovaan?

Tämän lisäksi kartalle on tehty punaisia merkintöjä myös Transnistriaksi kutsutuksi Moldovan raja-alueelle.

Forsström kertoo, että alueelta löytyy neuvostoaikaisia ammusvarastoja sekä varikkoja, joissa on edelleen hyvin paljon toisen maailmansodan jälkeistä tavaraa. Siellä myös sijaitsee Venäjän rauhanturvajoukkoja.

– Transnistriahan on kallellaan Venäjään. Venäjän rauhanturvajoukot vartioivat näitä vanhoja ammusvarastoja, joita ei ole jostain syystä siirretty sieltä pois.

Kartta on luultavasti alueella punaisella siitä syystä, että se on seuraavaksi Venäjän tähtäimessä.

– Ehkä olen tässä yksi tai kaksi askelta edellä, mutta voi olla Venäjän pidemmän ajan tavoite yrittää tehdä reitti Transnistriaan.

– Minulla on epäilys, että seuraavaksi luodaan yhteys Moldovaan asti. Krimiltä suunnataan Odessan suuntaan ja länteen.

Lue myös:

    Uusimmat