Lue, kuinka moni pitää nykyään nimensä naimisiin mennessään
Väestörekisterikeskuksen mukaan viimeisen 25 vuoden aikana on yleistynyt käytäntö, että molemmat puolisot pitävät oman nimensä naimisiin mennessään.
Sukunimet tulivat pakollisiksi sukunimilaissa, joka astui voimaan vuonna 1921. Nykyinen sukunimilaki on vuodelta 1985.
Lain mukaan sukunimen voi vaihtaa, jos uuden sukunimen ottaminen on perusteltua. Esimerkiksi naimisiin mentäessä on tavallista vaihtaa nimeä.
Nimilautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki arvelee, että yleisin syy sukunimen vaihtamiseen on se, että halutaan ottaa vanha suvussa kulkeva sukunimi käyttöön.
– Jos jollain on tavallinen nimi, hän haluaa vaihtaa sen vanhaan nimeen, Ketomäki sanoo.
Uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, jota yleisesti käytetään etunimenä. Tällaisia sukunimiä on jo olemassa paljon, ja jos esimerkiksi Kari on vanha suvussa kulkenut nimi, sen saa ottaa käyttöön.
– En ole varma, mistä nämä nimet ovat peräisin. Karista tulee mieleen merellä oleva kari, Ketomäki pohtii.
Ei ole myöskään mahdollista ottaa nimeä, joka on Suomessa merkitty väestötietorekisterijärjestelmään tai jonka tiedetään yleisesti vakiintuneen tietyn kotimaisen tai vierasmaalaisen suvun nimeksi.
Nimen vaihtaminen 30-luvulla
Vanhan asiakirjan mukaan sukunimen vaihtamisesta täytyi vuonna 1938 kuuluttaa sanomalehdessä, ennen kuin uusi nimi hyväksyttiin.
"Ennenkuin näin hyväksyttyä uutta sukunimeä saadaan käyttää, on hakijan kuulutettava hyväksymisestä virallisessa lehdessä sekä jossakin paikkakunnalle leviävässä sanomalehdessä ja ilmoitettava sukunimi asianomaisen seurakunnan kirkonkirjaan merkittäväksi, jolloin hakijan on papille näytettävä, että sanottu kuuluttaminen virallisessa lehdessä ja jossakin paikkakunnalle leviävässä sanomalehdessä on tapahtunut. Ellei näin tehdä yhden vuoden kuluessa tästä päivästä lukien, on hyväksymisen katsottava rauenneen."
Näin moni ottaa puolison nimen
Vasta 1980-luvulla kumottiin vuonna 1930 määrätty laki, jonka mukaan naisen on otettava naimisiin mennessään miehensä sukunimi. Ainakaan heti lakimuutoksen vaikutukset eivät näkyneet nimitilastoissa.
Vielä 80-luvulla yli 90 prosentilla pariskunnista oli yhteisenä miehen nimi. Uudella vuosituhannella osuus on tippunut alle 80 prosenttiin.
– Se on harvinaista, että mies ottaa naisen nimen, Ketomäki sanoo.
Tilasto puhuu väitteen puolesta. Vuonna 1986 vain 0,4 prosenttia pariskunnista valitsi naisen nimen. Osuus on kuitenkin kasvanut tasaisesti vuosien varrella ja on nyt 1,7 prosenttia.
Viimeisen 25 vuoden aikana on tullut yleiseksi, että puolisot pitävät oman sukunimensä naimisiin mennessään. Vuonna 1986 vain 7,5 prosenttia puolisoista piti oman nimensä, kun viime vuonna jo 24,07 prosenttia halusi pitää nimensä.
Ketomäki arvioi käytännön yleistyneen, koska se on nyt mahdollista. Hän toteaa myös, ettei se herätä paljonkaan huomiota.
– Presidentti Tarja Halonen piti oman nimensä naimisiin mennessään, eikä kenellekään tullut mieleen, että se olisi erikoista, Ketomäki toteaa.
Studio55.fi/Anette Lehmusruusu
Kuvat: Colourbox.com, vanhat asiakirja ja Lehtikuva
Uusimmat
-
10:16
Otkesin tutkinta paljasti vaarallisen totuuden Espoossa romahtaneen kävelysillan kestävyydestä
-
10:15
MTV oikeudessa: Helsinkiläismies jäi ilman aamiaista koronapassin puuttumisen takia – haastoi sekä kahvilan että Suomen valtion oikeuteen
-
10:10
Iskikö Leonardo DiCaprio, 48, jälleen silmänsä parikymppiseen malliin? Kaksikko kuvattiin yhdessä ökyjahdilla
-
09:55
Kokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihasta
-
09:48
Ukrainan mukaan Kahovkan vesivoimalaitos on täysin tuhoutunut eikä sitä voi korjata – MTV seuraa sotaa
-
09:27
Puolustusvoimain ex-komentaja Kahovkan padon tuhoutumisesta: "Isoimpia yksittäisiä tapahtumia sodan aikana"
-
09:16
Maija Vilkkumaa valmistui yliopistosta 31 vuoden jälkeen
-
08:56
Lähde: UFC näytti Makwan Amirkhanille ovea
-
08:36
Vegasin supertähti jäi karulla tavalla jyrän alle – Floridan tehohyökkääjän jättimäinen taklaus nousi puheenaiheeksi
-
08:19
Petteri Orpo saapui Säätytalolle: ”Mieli tekee jo yläkertaan töihin”
-
08:09
NY Times: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut
-
08:08
Orbánin hallinto syöttää kansalle väärää tietoa ja salaliittoja: ”Kadulla on suuri mielenosoitus, mutta uutisissa näkyy, ettei siellä ole ollut ketään”
-
08:04
Florida joutui tukalampaan asemaan, Anton Lundell luo uskoa omiinsa – "Se ei ole ohi"
-
07:59
Professori MTV:lle: Lääkäriin pääsy paljon nopeampaa, helpompaa ja halvempaa verrokkimaissa kuin Suomessa: "Se on surullista ja väärin"
-
07:56
Satelliittikuvat paljastavat: Kahovkan pato on tuhoutunut Ukrainassa
-
07:34
Prinsessa Eugenien ja Jack Brooksbankin toinen lapsi syntyi! Paljastivat pienokaisen nimen suloisella kuvalla
-
07:26
HIFK:n jättihankinnat eivät jääneet tähän? – ”Kyllä me edelleen markkinoita katsomme”
-
07:21
Tutkimus tunnisti neljä hälytysmerkkiä, jotka voivat ennustaa aikaista suolistosyöpää
-
07:15
Norjalainen hiihtotähti kärsii vielä vuoden jälkeenkin – aivotärähdyksen jälkioireet mullistaneet arjen: “Se on välillä melko rankkaa"
-
06:55
HIFK iski Jori Lehterällä kiinni sen pahimpaan puutteeseen – nyt isolta, pahalta ja punaiselta voi odottaa vain yhtä asiaa
-
Lataa lisää