Löysitkö lemmikistäsi punkin?

Metsissä ja ruohikoissa kulkevat lemmikit poimivat punkit huomaamatta mukaansa. Mitä tehdä jos punkki on ehtinyt purra? Lue eläinlääkärin ohjeet.

Punkit lähtevät liikkeelle kun maaperän lämpötila nousee yli viiden asteen. Punkki tarttuu lemmikin karvaan heinikosta, ruohikosta ja pusikoista.

Ne viihtyvät kosteassa ja lämpimässä aluskasvillisuudessa, mutta kaihtavat kuumaa ja kuivaa. Koira tai kissa kannattaakin tarkistaa huolellisesti punkkien varalta ainakin kerran päivässä.

Vaikka olisitkin suojannut lemmikkisi asianmukaisesti punkkeja vastaan, ei mikään keino ole sataprosenttisen varma.

Löysin punkin, mitä nyt?

Mitä tehdä, jos löydät lemmikistäsi punkin, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio Animagi Aurinkolahdesta?

– Punkki kannattaa poistaa lemmikin iholta heti kun sen havaitsee. Punkkiin tartutaan kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja punkki pyöritellään ja kevyesti vedetään ihosta irti. Punkkipihdit ovat tässä avuksi.

Punkkien välityksellä koira voi huonolla tuurilla sairastua borrelioosiin tai anaplasmoosiin, jos sairautta kantava punkki on ollut pitkään, vähintään noin vuorokauden, kiinni ihossa.

Millaisia oireita esiintyy?

Oireet ovat vaihtelevia ja epäspesifisiä, erikoiseläinlääkäri Kaimio varoittaa. Oireina voi olla muun muassa imusolmukkeiden suurenemista, väsymystä, ontumista ja kuumetta.

– Jos koiralla on ollut paljon punkkeja ja sille tulee epämääräisiä sairauden oireita, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Diagnoosiin päästään mm esitietojen, oireiden ja verikokeesta mitattavien vasta-aineiden perusteella.

– Sairauden hoitoina on pitkä antibioottihoito, joka tehoaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa diagnoosi saadaan. Nämä sairaudet ovat koiralla onneksi melko harvinaisia Suomessa.

Punkin puremakohtaan nousee usein pieni paukama, vaikka punkin olisi saanut irrotettua kokonaisena.

– Tämä ei ole merkki borrelioosista, Kaimio huomauttaa.

– Puremakohtaa voi puhdistaa tarpeen mukaan kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Jos iho tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. 

Katso tutkija mikrobiologi Elina Tonterin haastattelu punkeista ja Suomen tilanteesta.


Lue myös:

    Uusimmat