Mainos

"Loukkaus kaikkia äitejä kohtaan” – kutsutko koiraasi vauvaksesi?

Elizabeth Broadbentin mukaan koiran ja vauvan vertaaminen ei tule kuuloonkaan.

Kutsutko koiraasi "vauvaksi"? Se on loukkaavaa – ainakin tämän bloggaajan mukaan.

Elizabeth Broadbent valitti jo vuonna 2016 netissä siitä, ettei lemmikkiä saa kutsua lapsekseen. Teksti on herättänyt paljon huomiota, ja esimerkiksi Popsugar-sivusto jakoi alun perin Your Tango -sivulla ilmestyneen tekstin vielä elokuussa 2017.

Teksti on otsikoitu ”Ei, koirasi ei ole ”vauvasi” – jos sanot näin, se on loukkaus äitejä kohtaan”.

"Viimeksi, kun tarkistin, koirat eivät ole ihmisiä"

Broadbentillä on kaksi koiraa, joita perhe rakastaa paljon. Koirat saavat nukkua perheen sängyssä, niitä hemmotellaan ja niille on keksitty lempinimiä.

– Mutta emme koskaan kutsuneet näitä rakastettuja koiraeläimiämme "karvalapsiksi" tai "karvavauvoiksi". Koska viimeksi, kun tarkistin, koirat eivät ole ihmisiä, Broadbent kuvaa.

– Koiranpentusi ei ole lapsesi, joten lakkaa sanomasta, että se on. Minulla on kolme lasta, ja tiedän varmasti ainakin sen, etteivät lapset ja koirat ole sama asia.

Broadbent huomauttaa, että koiranpennun saa eläinsuojasta helposti: tuleva omistaja vain ”osoittaa koiraa ja sanoo ’tuo’”. Tuleva äiti kuitenkin kokee yhdeksän kuukauden ajan kehollisia muutoksia, jotka päättyvät yhteen hänen koko elämänsä intensiivisimmistä kokemuksista.

– Vaikka adoptoisit (lapsen), käyt läpi paperityön ja odottamishelvetin ennen kuin huomaat polviesi pettävän, käsiesi tärisevän, kun itket onnesta, kun joku ojentaa sinulle lapsesi ensimmäistä kertaa.

Vaikka koiranpennut ja lapset heräävät öisin, näitäkään kokemuksia ei voi Broadbentin mukaan verrata. Kodin valmistelu lasta varten on sekin erilaista kuin kodin suojaaminen koiranpennulta.

– Jos mokaan tämän velvollisuuteni, vastassani ei ole pureskeltu perhekalleus; vastassa on kuollut lapsi ja virallinen tutkimus. Panokset ovat hieman kovemmat.

"Koiran voi suurilta osin jättää huomiotta"

Vaikka koiran omistaminenkin vaatii Broadbentin mukaan vastuunkantoa ja huolellisuutta, koiran voi esimerkiksi vain jättää hoitoon lähtiessään matkalle.

– En voi vain jättää taaperoitani. Toki voin jonain päivänä jättää heidät sukulaisille muutaman yön yökylään. Se ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin se, että viilaan luottokorttiani kennelissä. Koiran voi suurilta osin jättää huomiotta. Kyllä, rakastat koiraasi ja se asuu talossasi. Mutta huomiosi ei ole kiinnittynyt koiraan joka ikinen hetki, kun se on valveilla. Viiden minuutin tarkkaamattomuus minulta, ja taaperoni juo valkaisuainetta ja kylpee vessanpöntössä.

Broadbent myös huomauttaa, että lapset tekevät monia ”upeita juttuja”, joihin koirat eivät vain pysty. Koirat eivät osaa piirtää sydämiä, ne eivät saa hermoromahduksia, kun suosikkilelu hajoaa, eivätkä ne hauku omistajiaan ”kakkapäiksi”.

– Molemmat antavat märkiä pusuja, mutta vain toinen sössöttää ”rakastan sinua, äiti”, Broadbent kuvaa.

– Tiedän, että sanotte, että kuulostan itseriittoiselta vanhemmalta.

Broadbent neuvoo, että koiria saa rakastaa: ihminen saa olla koiraihminen, joka elää vain koirilleen ja omistautuu niille.

– Mutta älä kutsu koiraasi vauvaksi. Älä kutsu sitä ”karvalapseksi” tai ”karvavauvaksi”. Koska vauvaa se ei ole lähelläkään.

Broadbent on aiemminkin jakanut mielipiteitä teksteillään esimerkiksi siitä, ettei hän mene leikkipuistoon leikkiäkseni lasten kanssa.

"Et tunne näitä ihmisiä tai tiedä heidän mahdollisista vaikeuksistaan"

Popsugarin Facebook-sivulla keskustelu aiheesta käy kuumana. Osa kommentojista tunnustaa, ettei voi sietää itseään "äiditteleviä" lemmikinomistajia. Toiset huomauttavat, että syy lemmikin lempinimille voi olla esimerkiksi tahaton lapsettomuus.

– Tunnen surua tämän mahtailevan ajan vuoksi. Ensinnäkin asia ei kuulu sinulle, ja toisekseen et tunne näitä ihmisiä tai tiedä heidän mahdollisista vaikeuksistaan. Lakkaa käyttäytymästä kuin olisit muita parempi, Sarah toteaa.

– Ihmiset voivat olla niin hiton herkkiä. Jos hermostut siitä, miksi ihmiset kutsuvat koiriaan, luulen, että sinun täytyy arvioida elämääsi uudelleen, Nichole toteaa.

Mitä mieltä itse olet aiheesta?

Äänestys

Kutsuisitko koiraa vauvaksesi?

Kyllä

En

Kutsuisitko koiraa vauvaksesi?

Kyllä 81%

En 19%

81%
19%

***

1:32

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja