Mainos

Loppuviikosta säässä dramaattinen muutos – Föhn-tuulen myötä lämpötila nousee lähelle +10 astetta

Säässä tapahtuu pian merkittävä muutos ja lämpötila nousee merkittävästi loppuviikolla. Lämpö yltää jopa +9 asteeseen ja lämmin sää kestää ainakin joitakin päiviä.

Sää on loppuviikolla lämmintä ja lämpötila vaihtelee suuressa osassa +4-8 välillä. Lämpimimmillään voidaan perjantaina lännessä päästä jopa yhdeksään lämpöasteeseen asti.

Lämpötila alkaa nousta torstaina ja iltaan mennessä koko maassa ollaan plussan puolella. Pohjanmaalla voidaan illalla mitata jo kahdeksan lämpöastetta. Vain pohjoisimmassa Lapissa jäädään torstaina pakkaselle. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötila on viiden asteen kieppeillä.

Nopean lämpenemisen taustalla vaikuttaa Föhn-tuuli, joka puhaltaa Skandien vuoristosta kohti itää yli Ruotsin ja Suomen. Tuuli voi olla voimakasta, ja torstaina voidaan Perämerellä mitata myrskylukemia.

Sateet jäävät vuorten länsipuolelle Norjaan, ja erityisesti perjantai on kuiva, lämmin ja aurinkoinen päivä lähes kaikkialla maassamme.

Lämpö jatkuu myös lauantaina, jolloin silloinkin liikutaan 7-8 lämpöasteessa maan eteläisimmässä osassa. Keskiosassa maata ollaan +5 viiden asteen vaiheilla ja pohjoisessa nollan molemmin puolin.

"En uskalla luvata ihan kymmentä astetta"

MTV Uutisten meteorologin Aleksi Jokelan mukaan +8 ei ole helmikuussa valtavan harvinainen lämpö. Mittari nousee +8 asteeseen keskimäärin joka kolmas helmikuu.

– En uskalla ihan kymmentä lämpöastetta luvata. Kymmenen olisi jo todella harvinaista. Se on tapahtunut vain viitenä vuotena viimeisen 50 vuoden aikana.

Kymmenen astetta menee suurella todennäköisyydellä rikki loppuviikosta Ruotsissa.

– Tämä vastaa jo sitä, että kesällä olisi hellettä.

Föhn-tuuli tulee Atlantilta kohti koillista etenevän matalapaineen mukana. Samalla ilmavirtaukset nostavat lämpöä Portugalin rannikolta yli Länsi-Euroopan Norjaan ja Ruotsiin.

– Kyseessä on jokavuotinen ilmiö, Jokela sanoo.

Sunnuntaina sää kylmenee jälleen. Tuolloin pudotaan uudelleen pakkaselle isossa osassa maata. Siitä eteenpäin sää jatkuu vaihtelevana ja välillä on pakkasta ja välillä plussaa. Ennusteet ovat kuitenkin vielä ensi viikon osalta epävarmoja.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja