Loogista ajattelua lapsille

Linda Liukas: Hello Ruby - maailman paras koodisatukirja (Otava 2015)

Hello Ruby -kirja kertoo lapsille hauskasti ja helposti loogisesta ajattelusta, asia mikä on kaiken koodauksen lähtökohta. Joku voisi sanoa, että looginen ajattelu on myös kaiken järjellisen keskustelun lähtökohta, joten sitä on hyvä opiskella jo lapsena.

Jos isä käskee laittamaan vaatteet aamulla päälle, mutta unohtaa käskeä ottamaan ensin yöpuvun pois päältä, on tietenkin loogista, että lapsi pukee päivävaatteet yövaatteiden päälle. Tällä hauskalla esimerkillä lapsille kerrotaan, että jos ryhtyy koodaamaan, täytyy käskyjen olla paitsi selkeitä myös loogisia eli johdonmukaisia ja aukottomia.

Itse asiassa kirja ei niinkään opeta koodausta vaan juuri loogista ajattelua. Tarinoiden lisäksi kirjassa on tehtäviä, joissa tarinoiden oppeja yritetään avata ja harjoitella. Toki kirjassa kerrotaan myös lyhyesti koodaamisen peruskäsitteistä kuten luupista, algoritmeista, funktioista.

Linda Liukas näkee ymmärtääkseni koodaamisen osana tulevaisuuden kirjoitustaitoa. Tietotekniikkaa on kaikkialla ja kaikki tuo tekniikka toimii koodien voimin. Vaikka on hyvä tietää koodauksen perusteet, en ole ollenkaan varma, että kaikkien pitäisi tulevaisuudessa osata koodata - eiväthän kaikki osaa tehdä ruokaakaan vaikka varmasti sitäkin pitäisi osata tehdä.

90-luvulla puhuttiin myös paljon koodaamisesta, järjestettiin koodauskursseja tavallisille ihmisille ja yliopistoissa myös ei-tietoteknisillä aloilla opetettiin koodaamisen perusteita. Opiskelijan kun piti pystyä tekemään koodinpätkiä gradujen kyselytutkimusten tulosten selvittämiseksi. Sitten into koodaamisen opettamiseen suurelle yleisölle jotenkin lopahti. Ehkä ammattimaiset koodarit osasivat asian paremmin.

Toki on hienoa, jos tämän kirjan avulla lapset ymmärtävät koodaamisen idean. Opastukseen tarvitaan kylläkin aikuinen, joka edes jollain tasolla on kiinnostunut loogisesta ajattelusta. Kun itselläni ei ole pieniä lapsia, en päässyt kokeilemaan kirjan oppeja käytännössä. Tosin koin itsekin ahaa-elämyksiä, sillä kansankoulun ensimmäisellä ja toisella luokalla opiskelemani joukko-oppi oli paljon saman tyylistä kuin tämän kirjan opetukset. Joukko-opin opetus muuten lopetettiin, kun lasten vanhemmat eivät ymmärtäneet siitä mitään.

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii journalistina MTV Uutisissa

Lue myös:

    Uusimmat