Lonkkaleikkaus voi viedä tulevaisuudessa hengen - antibioottien teho hiipuu

Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä on huolestuttavassa kasvussa.

Asiantuntijat ympäri maailman varoittavat, että tulevaisuudessa rutiinileikkaus voi viedä terveenkin ihmisen hengen, kun tulehduksia ei saada enää antibiooteilla kuriin.

Antibiootteja pidetään yleisesti maailman lääkehistorian suurimpana menestystarinana. Viime vuosina antibioottiresistenteistä bakteereista on tullut nykyajan sairaanhoidon riesa.

Yhtenä suurimmista uhista pidetään sairaalabakteeri MRSA:ta, joka on vastuskykyinen lähes kaikille nykyajan antibiooteille. Myös tuberkuloosia ja tippuria on yhä vaikeampi saada hoidetuksi antibiooteilla.

– Suuri uhkakuva on se, että kun menen 20 vuoden kuluttua vaikkapa lonkkaleikkaukseen, menehdyn tavalliseen tulehdukseen, koska meillä ei ole enää tehokkaita antibiootteja, sanoo professori Dame Sally Davies yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että tulevaisuudessa antibioottihoito on tehotonta, ellei toimiin ryhdytä välittömästi.

WHO:n mukaan lääkeyhtiöt eivät kykene enää kehittämään juuri nykyistä tehokkaampia antibiootteja

– On vaarallista tuudittautua ajatukseen, että markkinoille ilmestyisi ihmelääkkeitä. Niitä ei yksinkertaisesti enää ole, korostaa professori Hugh Pennington Aberdeen yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat