Lonkkaleikkauksesta toipuva Mikko Jänkälä: Tavoitteena Ruskamaratonin voitto

Mikko Jänkälä juoksi ensimmäisen maratoninsa toukokuussa 2007. Jänkälä lähti hetken mielijohteesta kokeilemaan, onnistuisiko kokonaisen maratonin juoksu ylipäätään, sillä hänen varsinainen tavoitteensa oli osallistua vasta saman vuoden syyskuussa Levillä järjestettävälle Ruskamaratonille. Onnistuihan se, Jänkälä sijoittui omassa sarjassaan toiseksi ajalla 3:39.

Kesällä 2006 juoksemisesta innostunut Mikko Jänkälä ei malttanut ensimmäisen maratoninsa jälkeen pysähtyä lainkaan. Ennen syyskuista tavoitettaan hän ehti juosta kokonaiset seitsemän täyspitkää maratonia, joiden lisäksi yhden, joka jäi jalkavaivojen takia kesken. Hieno suoritus mieheltä, joka vielä puolitoistavuotta taaksepäin oli liian huonossa kunnossa tanssimaan jenkkaa.

Jänkälän ensimmäinen juoksulenkki vuosikausiin kesti alkuperäisen tavoitteen mukaan kymmenen minuuttia. Juoksu ei kuitenkaan tuntunut hassummalta, joten mies otti tavakseen juosta joka päivä.

– En koskaan juossut varsinaisesti lenkkiä vaan aina suoraan eteenpäin ja samaa reittiä takaisin. Tavoite oli, että joka päivä piti päästä vähän pidemmälle, Jänkälä selostaa.

60-vuotislahjaksi maraton

Muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen juoksu sujui jo niin mallikkaasti, että Jänkälä alkoi pohtia, josko hän jonakin päivänä pystyisi juoksemaan kokonaisen maratonin.

– 60-vuotissyntymäpäiväni oli tulossa seuraavana syksynä, ja otin tavoitteekseni antaa itselleni lahjaksi lähelle syntymäpäivääni osuvan Ruskamaratonin.

Jänkälä harjoitteli vuoden ympäri kelissä kuin kelissä. Ainoastaan kova, yli 20 asteen pakkanen, tai paksussa jäässä olevat tiet saivat innostuneen juoksijan jättämään harjoituksen väliin. Maratonkuntoon hän pääsikin jo paljon aikaisemmin kuin oli kuvitellut.

– Juoksinkin ensimmäisen maratonin jo toukokuussa, vajaan vuoden harjoittelun jälkeen, hän kertoo.

Nivelrikko pakotti pysähtymään

Keväällä 2008 jo aikaisemminkin oireillut vasen jalka teki lopullisen tenän.

– Sain oikeaan jalkaani ruusun, jonka takia jouduin pitämään viikon tauon juoksemisesta. Kun seuraavan kerran yritin juosta, vasen jalkani meni täysin juntturaan, Jänkälä kertoo.

Jänkälän lääkäri ei keksinyt, mistä kipu ja jumi johtuivat, mutta antoi miehelle kipupiikin, jonka turvin hän pystyisi jatkamaan harjoittelua.

– Kävin sen jälkeen kokeilumielessä juoksemassa puolimaratonin, mutta koko matka oli yhtä kipua ja tuskaa, Jänkälä muistelee.

Vasta seuraavan vuoden maaliskuussa kivuille löytyi syy; Jänkälän lonkasta löytyi nivelrikko.

– Jouduin odottamaan tekonivelleikkausta 9 kuukautta, ja loppuvaiheessa en edes pystynyt juuri kävelemään.

Takaisin lenkkipoluille

Jo viikon päästä leikkauksesta Jänkälä käveli kainalosauvojen avulla kymmenen kilometrin lenkin. Kuukauden päästä hän oli luopunut sauvoista kokonaan ja kävi jo tansseissakin. Lääkäri joutui toppuuttelemaan nopeasti toipuvaa tekonivelpotilastaan: Juosta ei missään nimessä saa ainakaan puoleen vuoteen, hän sanoi.

– Suunnittelin kyllä kuuntelevani lääkärin ohjetta, mutta kun olin kävellyt kaksi kuukautta, en jaksanut enää.

Lopulta lääkärikin totesi, että jos juokseminen kerran onnistuu, mikä hän on sitä estämään. Saattaakin olla, että Jänkälästä tulee suomen ensimmäinen lonkan tekonivelleikkauksen läpikäynyt maratonari. Yksi puolimaraton uudella nivelellä on jo takana, mutta päätavoitteena Jänkälällä on jälleen syksyinen Ruskamaratoni.

– Ja tällä kertaa meinaan voittaa sen! Jänkälä uhoaa.

Studio55/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat