Lomakausi houkuttelee verkkorikollisia – älä tee salasanastasi yleisavainta, vaan muista nämä kaksi asiaa

Salasanavuodot ja identiteettivarkaudet - kyberuhka on arkea 6:54

Viestintävirasto muistuttaa vahvojen salasanojen tärkeydestä näin kesän kynnyksellä. Samalla virasto esittelee uuden salasanalingon, jonka avulla jokainen voi kokeilla turvallisen salasanan muodostamista.

Kyberuhka on jo arkea. Miten salasanavuodot ja identiteettivarkaudet voi välttää? Katso yllä oleva video.

Viestintävirasto muistuttelee kesän kynnyksellä vahvojen salasanojen tärkeydestä. Lomakausien aikaan ihmiset käyttävät erilaisia sähköisiä palveluita, kuten sosiaalista mediaa ja matkanvarausjärjestelmiä, entistä enemmän – samalla myös verkkorikolliset heräävät kalastelemaan salasanoja.

Kaksi yleisintä virhettä

Viestintäviraston mukaan omaa tietoturvaansa voi parantaa helposti varsin yksinkertaisella keinolla: käyttämällä pidempiä salasanoja. Tärkeää on muistaa käyttää myös jokaisessa palvelussa eri salasanoja.

– Jos jokaisessa palvelussa on käytössä sama tai samantyylinen salasana, salasana on verrattavissa yleisavaimeen, jolla pääsee kulkemaan useasta eri ovesta, Viestintävirasto kirjoittaa sivuillaan.

Pidempi parempi -salasanalinko on Viestintäviraston uusi työkalu, jonka avulla jokainen voi helposti – ja jopa hauskasti – kokeilla, millainen olisi hyvä, murronkestävä salasana. Lingon antamaa salasanaa ei kuitenkaan tule asettaa oikeasti salasanaksi, se antaa siitä vain osviittaa.

Pidempi parempi -sivustolla muistutetaan myös kahdeksasta tärkeästä asiasta, jotka jokaisen salasanan kohdalla on tärkeää muistaa.

Kahdeksan tärkeää asiaa salasanoista

  1. Mitä pidempi salasana on, sitä turvallisempi se on.
  2. Hyvä salasana on helppo muistaa, mutta vaikea arvata.
  3. Kokonainen lause on hyvä salasana.
  4. Käytä salasanassasi myös isoja kirjaimia ja erikoismerkkejä.
  5. Kirjoitusvirheet, murre ja puhekielen ilmaisut tai muu sanojen rikkominen vahventavat salasanaa.
  6. Tee jokaiseen käyttämääsi palveluun oma salasana.
  7. Panosta tärkeisiin salasanoihin, joita käytät unohtuneiden salasanojen palautukseen. Tällainen on esimerkiksi sähköpostin salasana.
  8. Älä koskaan kerro kenellekään salasanojasi! Edes viranomaiset eivät niitä sinulta kysy.

Salasanaa ei myöskään kannata tallentaa selaimeen, lue täältä miksi.

Lue myös:

    Uusimmat