Mainos

Lomailija, ole tarkkana Virossa – se on yksi pahimmista punkkimaista

Kevään auringon helottaessa moni suuntaa laivalla etelänaapuriin. Viron terveysviranomaisten mukaan maa on punkin levittämien sairauksien eturivissä.

Sekä borrelioosiin että puutiaisaivotulehdukseen sairastuneiden määrä on Virossa kasvussa. Yhdessä Latvian ja Slovenian kanssa Viro miehittää euroopanlaajuisen punkkitautitaulukon kärkisijoja.

Viron yleisradioyhtiö err kertoo, että alkuvuoden aikana on maassa tavattu noin 180 borrelioositapausta. Vuonna 2016 tapauksia oli noin 1400, kun viime vuonna borrelioosi löydettiin 2000 kertaa.

Puutiaisaivotulehduksia todetaan Virossa vuosittain noin sata.

Punkkiklinikka.fi kertoo, että Suomessa on todettu vuosittain noin  30-60 puutiaisen levittämää aivotulehdustapausta. Vuonna 2017 tapauksia oli jopa 82.

Virologian ja immunologian osaston johtaja Irina Dontshenko paikalliselta Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että syitä suureen puutiaisista sairastuneiden määrään on Virossa paljon.

– Ilmastomme on punkeille ja niiden ravintoeläimille suotuisa. Virolaiset rakastavat luontoa, sienestävät, marjastavat, urheilevat ja viettävät luonnossa aikaa esimerkiksi koirien kanssa. Aivotulehdusten määrää voi selittää ehkä myös vähäinen into rokottautumiseen, Dontshenko arvioi.

Viime vuonna aivokuumerokotuksen otti noin 14 000 virolaista.

Suomessa punkkeja lähes koko maassa

Suomessa punkkeja on tavattu lähes koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua kolmivaiheisella rokotteella.

Viron perhelääkäreiden keskuksen johtaja Lea Vallikivi tiivistää varmasti suomalaisiakin koskevan rokotusohjeen err:n haastattelussa.

– Suosittelemme rokotuksia ehdottomasti, koska aivokuume on niin vastemielinen tauti sairastettavaksi. Lisäksi meiltä puuttuvat kohdennetut lääkkeet tautiin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja