Loma lähestyy – onko perheesi hepatiittisuoja kunnossa?

Kesälomareissu tilattu ja matkalaukkukin lähes pakattu? Kaikki siis kunnossa? Suomalainen muistaa tunnollisesti matkavakuutuksen, mutta unohtaa perheen lomarokotukset. Rokottautumalla hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan saa pitkäaikaisen suojan.

Hepatiitti eli maksatulehdus ei kuulu kotimaassa niihin sairauksiin, joita vastaan rokotetaan koulussa tai neuvolassa. Koko perheen rokotustarve on kuitenkin syytä tarkastaa terveydenhuollon ammattilaiselta ennen reissua sillä tartuntatautien tilanne voi ulkomailla olla erilainen kuin kotimaassa. A- ja B-hepatiittia nimittäin tulee tavallisen turistin matkassa maailmalta.

– Hepatiittia on suomalaistenkin suosimissa lomakohteissa kuten Thaimaassa, Turkissa, Egyptissä ja Intiassa, myös Baltian maista sen voi saada, listaa tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen Vantaan kaupungilta.

Missä suomalaiset matkailevat ja missä piilee hepatiittiriski?

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2014 ulkomaille 7,9 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Varsinkin Etelä-Eurooppaan suuntautuneet matkat lisäsivät suosiotaan. Viroon tehtiin edellisvuotta vähemmän matkoja, mutta se säilytti ylivoimaisen ykkösasemansa suomalaisten matkakohteena. Matkat Espanjaan ja varsinkin Kanariansaarille lisääntyivät.

Turkki ja Kreikka kuuluvat suomalaisten kymmenen suosituimman lomakohteen joukkoon. Keski-Eurooppa menetti hieman suosiotaan vuonna 2014. Saksaan ja Ranskaan matkustettiin edellisvuotta vähemmän. Sen sijaan Puolaan ja Unkariin matkailtiin huomattavasti enemmän kuin edellisvuonna.

Kaukokohteet lisäsivät suosiotaan vuonna 2014. Aasiaan ja Oseaniaan matkoja tehtiin kolme prosenttia enemmän ja Thaimaan-matkojen määrä lisääntyi neljä prosenttia. Erityisesti suomalaisia kiinnosti Amerikan manner, jonne matkat lisääntyivät 54 prosenttia. Suosikiksi nousi Yhdysvallat, jonne matkojen määrä lähes kaksinkertaistui.

A- ja B-hepatiittitartunnan riski on olemassa esimerkiksi Thaimaassa, Intiassa, Egyptissä, Turkissa, Kreikassa sekä Baltian maissa.

Minimoi riskit ja suojaudu

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan ja juoman kautta. Luksushotellin aurinkotuolissa löhöilevä äiti tai kylpylän poreissa polskiva perhe ei välttämättä ole juuri sen paremmassa hepatiittiturvassa kuin reppureissaajakaan. Omalla käyttäytymisellä pystyy toki vaikuttamaan. Huolehdi käsihygieniasta, juo pullotettua vettä ja kuori hedelmät. Kannattaa myös välttää niin sanottuja riskiruokia eli kylmiä lihoja, leikkeleitä, äyriäisiä, majoneesia ja pakkaamattomia maitotuotteita sekä jääpaloja.

B-hepatiitti on perhematkailijalle pienempi uhka, sillä se tarttuu lähinnä veriteitse ja suojaamattomasta seksistä. Ulkomailla voi kuitenkin joutua onnettomuuteen tai hoitoon huonoihin hygieniaoloihin, joissa B-hepatiitin vaara on olemassa.

Parhaiten hepatiiteilta suojautuu rokottautumalla.

Vielä ehtii

Tällekin kesälle ja vieläpä äkkilähdölle ehtii yleensä rokottautua.

– A-hepatiitin itämisaika on pitkä, joten vieläjuuri ennen lähtöäkin otettu rokote auttaa, vaikka suositeltavinta se on ottaa pari viikkoa ennen matkaa. Pitkäaikaisen suojan A-hepatiittia vastaan saa ottamalla tehosterokotteen puolen vuoden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta, Valtonen kertoo.

B-hepatiittirokotussarja pitää aloittaa jo aiemmin ennen matkaa, sillä siinä kaksi erillistä rokotetta otetaan kuukauden välein. Pitkäaikaisen suojan saa ottamalla vielä kolmannen rokotteen noin puolen vuoden päästä ensimmäisestä.

Rokotuskortti esiin

Näin kesän kynnyksellä on myös hyvä aika tarkistaa, onko aloitetut rokotussarjat saatettu loppuun, koska vain siten voi saada pitkäaikaisen suojan. Annetut rokotukset on merkitty rokotuskorttiin, mutta jos sitä ei löydy tai on itse epäileväinen rokotuksen ottamisesta, voi rokotussarja aloittaa vaikka kokonaan alusta. Mahdollisista ylimääräisistä annoksista ei nimittäin ole haittaa.

– Toisaalta keho on viisas ja muistaa aikaisemmat rokotukset. Jos tietää ottaneensa vaikkapa yhden hepatiittirokotuksen kolme vuotta sitten, mutta on unohtanut ottaa toisen rokotuksen, sen voi ihan hyvin ottaa nyt, Valtonen varmistaa.

Täyden rokotussarjan jälkeen hepatiittirokotuksia ei tarvitse enää uusia matkailua varten eli nykytietämyksen mukaan suoja on elinikäinen.

Lähde: GSK

Lue myös:

    Uusimmat