LM: Puolustusvoimat panostamassa hyppypanosten hankintaan

Puolustusvoimat 100 vuotta 25:00

Puolustusvoimat on hankkimassa 600  000 euron arvoisen koe-erän hyppypanoksesta, kirjoittaa Lännen Media.

Lopullista päätöstä hyppypanoksen ostamisesta Puolustusvoimien käyttöön ei ole vielä tehty.

Lännen Median mukaan hankinnan tekee todennäköisesti Puolustusvoimien logistiikkalaitos, ja se rahoitetaan lisämäärärahasta. Hyppypanokset hankitaan helsinkiläiseltä Leijona Instituutti -yhtiöltä.

Maavoimien räjähde

Kyseessä on Maavoimille kaavailtu kauko-ohjattava räjähde, joka ponkaisee laukaisun jälkeen ilmaan ja ampuu alaspäin teräs- tai volframikuulia. Ensimmäinen hyppypanokseen liittyvä tilaus tehtiin Puolustusvoimissa syksyllä 2017. Tuolloin puolustushallinnon aloitteesta hankittiin hyppypanoksen testausta 400  000 eurolla niin ikään Leijona Instituutilta.

Jutun videolla presidentti Sauli Niinistö puhuu Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlassa.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos ei kommentoi testauksen tuloksia, koska tarkat tulokset eivät ole sen mukaan julkisia. Puolustusministeriöstä kerrotaan Lännen Medialle, että testien loppuraportti saadaan ministeriöön vuoden loppuun mennessä.

Jalkaväkimiinojen korvaaja?

Ministeriön näkemyksen mukaan hyppypanoksen ei ole yksin suunniteltu korvaavan Ottawan sopimuksen myötä hävitettyjä jalkaväkimiinoja.

Leijona Instituutin liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilakaudella 115  800 euroa, ja liiketappiota kertyi 235  000 euroa. Edellisten tilikausien tappio on yhteensä 832  000 euroa.

Maavoimien tutkimuskeskuksen majuri omistaa yhtiöstä 50 osaketta ja Puolustusvoimien strategisiin kumppaneihin lukeutuva Insta Group enemmistön eli 510 osaketta.


 

Lue myös:

    Uusimmat