Tässä on Suomen uusi rynnäkkökivääri: Suomi ja Ruotsi sopivat käsiaseiden hankkimisesta Sakolta – testierää seuraa 100 miljoonan kauppa

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat ovat allekirjoittaneet puitesopimuksen yhteisestä käsiaseperheestä Sako Oy:n kanssa. Sopimus allekirjoitettiin Sakon tehtaalla Riihimäellä.

Sakon tiedotteen mukaan sopimus mahdollistaa kustannustehokkaat uusien käsiaseiden hankinnat molemmille maille.

Puitesopimus on kestoltaan aluksi kymmenen vuotta. Sen jälkeen on vielä mahdollisuus kolmeen seitsemän vuoden optiokauteen 31.12.2053 asti.

Suomi hankkii ensimmäisessä vaiheessa kenttätesteihin rynnäkkökivääreitä ja henkilökohtaisia suoja-aseita.

Testiin hankittavien aseiden yhteisarvo on noin 0,7 miljoonaa arvonlisäveroineen.

– Tulevalla käsiaseperheellä valmistaudutaan korvaamaan asteittain puolustusvoimien nykyiset rynnäkkökiväärit, itselataavat tarkkuuskiväärit ja raskaat tarkkuuskiväärit, kertoo puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, kenraalimajuri Jari Mikkonen Sakon tiedotteessa.

– Puolustusvoimat valmistautuu luopumaan nykyisistä asejärjestelmistä vaiheittain, millä varmistetaan nykyisen järjestelmän hallittu ja kustannustehokas luopuminen, Mikkonen jatkaa.

– (Koe-erän) jälkeen tehdään päätös, mitä aseita hankitaan. Sodan ajan vahvuus on 280 000 taistelijaa, niin kyllä hankinnat hyvinkin nousevat Ruotsin kanssa samalle tasolle, Mikkonen jatkaa MTV:lle.

Ruotsi tekee jo ensimmäisen hankintansa

Ruotsi teki samassa tilaisuudessa puitesopimuksen kautta jo ensimmäisen hankintansa, jonka arvo on 78 miljoonaa euroa. Ruotsi arvioi MTV:lle, että hankinnat nousevat vähintään yli 100 miljoonaan.

Ennen toimitusten aloittamista aseet testataan laajasti vaihtelevissa olosuhteissa. Aseita testaa niin sotilaat kuin Ruotsin puolustusmateriaalivirasto.

Tarkkuuskiväärijärjestelmän käyttöönotto on suunniteltu vuodelle 2024. Uuden 5.56 kaliiperin rynnäkkökiväärin osalta käyttöönotto alkaa vuonna 2025.

5.56 on Naton käyttämä kaliiperi.

Merkittävä sopimus Sakolle

Puitesopimus on merkittävä myös Sakolle yhtiönä. Sen työllistämisvaikusta kuvaillaan merkittäväksi.

– Jo tässä vaiheessa projektin piirissä työskentelee useita kymmeniä ammattilaisia, joiden työpanos ja sitoutuminen projektiin on ollut erinomaista. Uusien työpaikkojen lisäksi projektilla on huomattava merkitys myös muun muassa uusiin investointeihin ja Sako Oy:n alihankkijoille, kertoo Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Everstiluutnantti kertoo, millainen merkitys Ukrainaan toimitetuilla panssarivaunuilla on sodankäynnin kannalta – tänne hän vaunut maassa sijoittaisi 4:31
Everstiluutnantti kertoo, millainen merkitys Ukrainaan toimitetuilla panssarivaunuilla on sodankäynnin kannalta

Otsikkoa ja pääkuvaa päivitetty kello 16.24.

Lue myös:

    Uusimmat