Lizzie Armanto joutui vaikeisiin keskusteluihin, kun päätti edustaa Suomea Tokiossa – opetteli alkuvuodesta uudelleen kävelemään: ”Siinä kävi pahin mahdollinen”

Lizzie Armanto murtautunut lajinsa eturiviin – rullalautailija yksi Suomen mitalitoivoista Tokion olympialaisissa 0:30

Sinivalkotukkainen Lizzie Armanto ei tuntenut ketään yli viidestäkymmenestä joukkuekaveristaan olympialaisissa. Tokiossa isänsä kotimaata Suomea edustava Armanto kertoo lämpimästi hyvästä ystävästään, skeittimaailman tunnetuimmasta nimestä Tony Hawkista.

Lizzie Armantolta toivotaan Tokiosta mitalia Suomelle. Hän ei itse ajattele mitalin saavuttamista, tärkeintä on saada oman suorituksen jälkeen onnistunut ja ylpeä olo. Armanton kisaaminen Tokiossa ei ole itsestäänselvyys. Alkuvuodesta hän nimittäin opetteli uudelleen kävelemään.

Birdhousen skeittitiimi kokoontui viime lokakuussa työstämään yhteistä videoprojektia. Kaikki olivat innoissaan, sillä edellisestä yhteisestä kokoontumisesta oli kulunut yli vuosi. Armanto päätti hakea isoa loikkaa megarampista – jotain, mitä hän ei yleensä tee. Seurauksena oli reisiluun murtuma.

Armanto lähti tekemään hyppyä jättimäisestä hyppyristä, mutta horjahti juuri ennen reunaa. Hän iskeytyi holtittomasti seinään ja putosi sen jälkeen noin kuudesta metristä maahan.

– Kaikki olivat niin innoissaan ja työnsimme toisemme tekemään parastaan. Kaikki tekivät jotain hullua tai itselle vaikea. Jos temppu epäonnistui, tekijä kaatui rajusti. Minun loukkaantumiseni oli pahin, Armanto muistelee.

Armanto ei ollut henkisesti sataprosenttisessa tilassa. Hänellä oli ollut aiemmin migreenejä ja hän tunsi paineita skeittaamisesta.

– Osaan kyllä skeitata, mutta se mitä tapahtui, oli jotain mihin ei voi valmistautua. Siinä kävi pahin mahdollinen, kun tein jotain, jossa en ollut mukavuusalueellani. Sillä oli iso seuraus.

Toipuminen on ollut ylä- ja alamäkeä, mutta nyt tilanne on jo hyvä – ei hän muuten olympialaisissa olisi.

(Videoon pääset klikkaamalla nuolta, artikkeli jatkuu Armanton Instagram-postauksen alla)

Tony Hawk, rakas ystävä

Lizzie Armanto on joutunut vastaamaan monesti kysymykseen, miksi hän edustaa Tokiossa Suomea. Eero-isä on suomalainen, mutta koko elämänsä 28-vuotias lajinsa tähti on elänyt Kaliforniassa.

Ensinnäkin hän halusi kunnioittaa perimäänsä, puolet hänestä on Suomesta. Toinen merkittävä syy kuvaa paljon sitä, miten Armanto suhtautuu lajiinsa. Hän halusi, että Tokioon pääsee mahdollisimman monta hyvää skeittaajaa. Kun hänellä on päällään Suomen asu, Yhdysvallat sai hänen tilalleen yhden urheilijan. Vaikka päätös kuulostaa yksinkertaiselta, sitä se ei ollut. Yhteistyökumppanit, näkyvyys ja markkinointi ovat skeittauksen ytimessä, ja Armanto sai perustella valintaansa moneen suuntaan – myös oman tiiminsä jäsenille.

– Ne keskustelut eivät olleet helppoja.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Skeittaus on olympialajina ensimmäistä kertaa, joten totta kai myös Armanto on paikalla. Hän on aina ensimmäisenä naisena paikalla, joka paikassa. Ensimmäinen nainen, joka on päässyt isoon lautayhtiön tiimiin ja ensimmäinen nainen, joka on tehnyt niin sanotun Tony Hawk -loopin – selvittänyt rampin, jossa mennään 360 astetta ympäri, lakipisteessä pää alaspäin. Kun naisten skeittaus otettiin mukaan X-Gamesin ohjelmaan, ensimmäinen voittaja oli, kyllä vain, Lizzie Armanto. Hän on yksi ensimmäisistä naisista, jotka ovat päässeet pelattavaksi hahmoksi legendaariseen Tony Hawk’s Pro Skater videopelisarjaan. Ensimmäinen oli Elissa Steamer.

Ja tästä päästäänkin 53-vuotiaaseen Tony Hawkiin, lajin suurimpaan tähteen ja legendaan, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Vuonna 1982 ammattilaiseksi ryhtynyt Hawk on kerännyt skeittauksella pitkästi yli sadan miljoonan dollarin omaisuuden. Hänellä on Instagramissa 6,9 miljoonaa seuraajaa ja hänen nimeään kantavaa videopelisarjaa on myyty tähtitieteellinen määrä. Tuorein versio, Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 – kahden ensimmäisen pelin remasterointi – julkaistiin viime syksynä ja sitä ostettiin kahdessa viikossa miljoona kappaletta.

Armanto muistaa tavanneensa Hawkin ensimmäisen kerran kisaamassa Orange Countyssa noin 10 vuotta sitten. Tapaaminen oli lyhyt, eikä sanoja vaihdettu montaa. Viime vuoden maaliskuussa 51-vuotiaana kuollut skeittilegenda Jeff Grosso kysyi ystävältään Armantolta vuonna 2013, haluaisiko hän päästä jonkun lautayhtiön siipien alle. Vasta tuolloin hän alkoi miettiä asiaa.

– Mietin kaikkia yhtiöitä, joihin voisin liittyä, ja eniten minua veti puoleeni Tonyn perustama Birdhouse. Otin yhteyttä kaikkiin ystäviini, jotka tunsivat hänet ja patistin sanaa eteenpäin. Sitten hän laittoi viestiä ja sanoi, että firma lähettää minulle lautoja ja sain kutsuja tekemään demovideoita. Hän tarjosi minulle mahdollisuutta päästä Birdhousen tiimiin. Sellainen ei ollut mahdollista muille naisille vielä silloin, Armanto muistelee kiitollisena.

Kun on Tony Hawkin tallissa, asiat ovat skeittimaailmassa hyvin. Armantolle Hawk ei kuitenkaan ole pelkkä pomo tai työnantaja.

– Pidän häntä ennen kaikkea ystävänä. Tiedän, että mentori-sanaa käytetään paljon, mutta se tuntuu viralliselta. Sellainen on kaukana skeittaamisesta. Hän on ihminen, jolle voin soittaa koska vain, oli kyse sitten työhön tai mihin tahansa elämään liittyvästä asiasta. Hän on aina valmis vastaamaan niihin puheluihin. Kunnioitan häntä paljon, hän on käynyt monenlaista läpi ja häneltä saa neuvoja. Hänen kanssaan on vain siistiä jutella. Hän on tietysti uskomaton skeittaaja, mutta rehellisesti minun on sanottava, että hänen tyylinsä ei ole suosikkini, Armanto sanoo nauraen.

– Rakastan sitä, että olen hänen ystävänsä.

Erityistä kiitollisuutta tuottaa se, että Hawk uskoi häneen ja otti ensimmäisenä naisena lautayhtiön listoille.

Erikoiset olympialaiset

Suomen joukkueen jäsenistä Armantolla ei ollut hajuakaan ennen Tokioon saapumista. Ensimmäiset päivät olivat melkoista hulinaa, kun vastaan tuli jatkuvasti uusia ihmisiä, joille esittäytyä. Olympiakylän soluasumuksissa viereisessä huoneessa on majaillut Annimari Korte. Armanto pääsi heti ensimmäisenä päivänään kokemaan mistä olympialaisissa on kyse, kun Matti Mattssonin pronssin kunniaksi oli järjestetty mitalikakkuhetki.

– Huoneessa oli hieno energia ja kaikki olivat ylpeitä. Se oli kaunis hetki, Armanto sanoo.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Yhdysvalloissa sanalla ”olympian” on suuri painoarvo. Se, että skeittaaja voi kutsua itseään olympiaurheilijaksi tuntuu Armantosta vieraalta. Siitä, että skeittaus on Tokiossa mukana, hän on erittäin innoissaan. Santamonicalainen haluaa viedä lajin ilosanomaa kaikkialle ja kaikkien saataville. Siihen olympialaiset ovat oikea näyteikkuna.

– Tämä on monelle ensimmäinen kerta, kun he näkevät skeittausta. Ehkä se innostaa joitain kokeilemaan itsekin. Se on siistiä ja erityistä. Tätä lajia on helppo lähestyä, eikä skeittauksessa tarvitse olla hyvä, että se on hauskaa. Sitä näkökulmaa usein ylenkatsotaan. Skeittaus on siistiä, koska tässä lajissa on myös ilmaisunvapautta, Armanto kertoo innostuneena.

Armanto myöntää, etteivät kaikki maailman parhaat skeittaajat ole Tokiossa. Kovia nimiä on silti mukana. Hän on toipunut pahasta loukkaantumisesta kovalla työllä hyvin, mutta koska siitä on niin vähän aikaa, hän ei pysty kaikkia temppujaan tekemään.

– Minulla on aika syvä pussukka temppuja. Ei ole syytä huoleen, olen skeitannut aika kauan, hän hymyilee.

– Tavoitteeni on, että tunnen oloni hyväksi laudalla, että saan suorituksen, josta olen ylpeä. Osa ajatusmaailmaani on se, etten välttämättä halua olla nimenomaan ykkönen. Henkisesti ei tee hyvää, jos sanoo, että haluaa mitalin. Skeittaus on todella subjektiivista, tulos riippuu myös tuomareista. Joissain kisoissa en ole saanut parasta suoritustani, mutta olen voittanut. Minulla on omat tavoitteeni.

Lizzie Armanto kisaa Tokiossa naisten park-kisassa, joka mitellään keskiviikkona. Alkuerät alkavat kello 03.00 Suomen aikaa. Finaali kisataan samana päivänä neljän alkuerän jälkeen, kello 06.30 Suomen aikaa.

Artikkelia muokattu klo 10.31: Korjattu väärä tieto, Lizzie Armanto ei ole ensimmäinen Tony Hawk's Por Skater -pelissä esiintynyt nainen. Ensimmäinen oli Elissa Steamer.

Lue myös:

    Uusimmat