Suomen olympiatoivo Lizzie Armanto murtautui seksuaalissävytteisen ilmapiirin läpi lajinsa eturiviin – skeittilegenda Tony Hawkilta koskettava ylistys tähden merkityksestä

Lizzie Armanto murtautunut lajinsa eturiviin – rullalautailija yksi Suomen mitalitoivoista Tokion olympialaisissa 0:30
Näyttävää menoa! Lizzie Armanto on murtautunut lajinsa eturiviin – rullalautailija yksi Suomen mitalitoivoista Tokion olympialaisissa.

Suomea Tokion olympialaisissa edustava skeittaaja Lizzie Armanto on tehnyt merkittävää läpimurtotyötä lajia harrastavien tyttöjen ja naisten mahdollisuuksien parantamiseksi. Nyt hän tuo rullalautailun suuren yleisön valokeilaan sinivalkoisissa väreissä.

Kun Lizzie Armanto, 28, sai ensimmäiset pikkuvammansa rullalaudalla kaatumisista, äidin sanat jäivät pysyvästi hänen mieleensä.

– Muistan, kun ensimmäistä kertaa näytin ruhjeita äidilleni, hän sanoi: ”voi tuo on niin rumaa”. Tiedän, ettei hän tarkoittanut sitä lannistavaksi, mutta se ehdottomasti sai minut tuntemaan oloni huonoksi, Armanto kertoo The New Yorker -lehden upealla minidokumentilla lajilegenda Tony Hawkille.

– En halunnut tuottaa äidilleni pettymystä tai stressata häntä niin paljon, etten saisi enää skeitata.

Hawk on ollut merkittävässä osassa Armannon tuomisessa eturivin skeittitähdeksi. Ei vain eturivin naistähdeksi, vaan koko lajin mittapuulla tasavertaiseksi idoliksi edelleen huomattavasti enemmän tienaavien miesten joukossa.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Armanto on saanut tehdä jokaisen askeleensa eteen rutkasti töitä. Ensin hän onnistui vakuuttamaan äitinsä intohimostaan lajia kohtaan. Pikkuruhjeet eivät lopettaneet rakasta harrastusta. Äidistä tuli nopeasti hänen suurin ihailijansa.

Seuraavaksi hän sai murtautua poikien joukkoon lajissa, jossa tytöille on perinteisesti varattu rooli poikien yltiöpäisten suoritusten ihailijana tai seksuaalissävytteisten katseiden kohteena.

– Oli pelottavaa mennä pakettiautoon, lähteä kuvauksiin kaikkien näiden jätkien kanssa ja katsoa, että hyväksyvätkö he minut ihmisenä, Armanto kertoo dokumentissa.

– Minusta skeittauksen täytyy aikuistua, hän lisää kuvastosta, jossa naisiin kohdistetaan edelleen epämiellyttäviä katseita ja odotuksia.

Yksi merkkipaalu Armannon uralla oli pääsy Tony Hawkin manageritalliin syksyllä 2019. Hän pääsi ensimmäisenä naisena yli 20 vuoteen Trasher-lehden kanteen ja sai oman mallistonsa lauta- ja tossumarkkinoille.

Lopullinen läpimurto oli saavutettu.

– Kuulen matkustaessani niin monilta tytöiltä, että sinä olet inspiroinut heitä aloittamaan. En halua lisätä paineitasi, Lizzie, mutta sinuun kohdistuu paljon paineita, Hawk kertoo kahdenkeskisessä keskustelussa Armannolle.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Armanto kilpailee Tokion olympialaisten parkissa eli puistokilpailussa keskiviikkona 4. elokuuta. Lajin nousu valokeilaan monien puritaanien kritisoimalla tavalla luo amerikkalaissuomalaisen skeittarin mielestä positiivista huomiota ennen kaikkea edelleen pienelle mutta taitavalle naisten joukolle.

– Siinä on niin paljon mahdollisuuksia, joita ei ollut olemassa silloin, kun minä aloitin, mikä on uskomatonta, Armanto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat