Mainos

Liveseuranta: Pääministeri Sipilä Twitterissä: Sote-sopu on syntynyt!

MTV.fi seuraa tiiviisti tapahtumia Valtioneuvoston linnassa ja eduskunnassa. Jos sote-sopua ei löydy, on mahdollisuus jopa siihen, että pääministeri Juha Sipilä hajottaa hallituksen.

MTV Uutiset seurasi aamupäivän tapahtumia erikoislähetyksessä. Lähetys katsottavissa kokonaisuudessaan alta.

MTV Uutiset raportoi tapahtumista reaaliajassa tässä artikkelissa. Paikalla eduskunnassa ja Valtioneuvoston linnassa ovat MTV:n politiikan toimittajat Mari Haavisto, Johanna Tuuri ja Vesa Kallionpää. Aihetta analysoi myös muun muassa politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala.

1.30: Sote-sopu tarkoittaa sitä, että itsehallintoalueita perustetaan 18 ja palveluita järjestetään 15 alueen puitteissa, tiedottaa valtioneuvoston kanslia. 

1.24: Pitkään ja hartaasti hierotun sovun yksityiskohdista ei vielä tässä vaiheessa ole tarkempaa tietoa. MTV.fi seuraa tilannetta. 

1.15: Samoin tviittaa kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

1.08: Pääministeri Juha Sipilä tviittaa, että sote-sopu on syntynyt!

0.16 

0.15 

22.45 Kokoomuksen eduskunta ryhmä kokoontuu huomenna kello yhdeksän eduskunnan ryhmähuoneessa. Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto kokoontuvat taas yhteiskokouksessa kello 10 Pikkuparlamentissa.

22.03 Markkinat saattavat hermostua, jos hallitus ei saa sopua aikaan, pelkää Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju. Lue lisää.

19.30: MTV:n Timo Haapala sanoo, että politiikan tekeminen Suomessa on nyt luokatonta. Hiljainen ongelma neuvotteluissa on Alexander Stubb.

19.05: Vesa kallionpää valtioneuvoston linnasta Seitsemän Uutisissa: Tällä hetkellä emme tiedä mitään. Neuvotteleva piiri on niin pieni, että tiedotussulku on täydellinen.

18.55: MTV Uutisten politiikantoimituksen esimies Timo Haapala ja päivän twiitti:

18.20: Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen dosentti summaa päivän hienosti.

18.10 Hallituspuolueet jatkavat edelleen kriisineuvotteluita sote-ratkaisusta. Valtioneuvoston linnan edustalle on kokoontunut mediaa seuraamaan neuvotteluja.  

Osapuolet ovat sopineet neuvottelurauhasta, joka on pitänyt ainakin iltakuuteen asti.

Valtioneuvoston linnassa paikalla on nähty muun muassa Alexander Stubbin (kok.) poliittinen valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi aiemmin päivällä, että edellytykset ratkaista hallituskriisi näyttävät aika huonoilta.

17.30: Suomalaiset ovat ihmeissään sote-sopasta. MTV Uutisten kyselyssä vaaditaan mm. poliitikkoja tekemään päätöksiä eikä tuumaamaan.

16.55: Neuvottelut sote-sovun löytymiseksi jatkuvat jälleen. Hallituspuolueden puheenjohtajat ovat istuneet alas valtioneuvoston linnassa.

16.27 IL: Uudessa sote-ehdotuksessa 18 aluetta

Iltalehden tietojen mukaan uudessa sote-esityksessä on 18 sote-alueita. Näistä pienemmät velvoitettaisiin tekemään yhteistyötä yliopillisten sairaaloiden kanssa.

IL: Niinistökin seuraa sote-kriisiä ja on valmiudessa tapaamaan pääministeri Sipilän.

16.05: Arhinmäki ampuu kovilla kokoomuksen suuntaan.

Sote-kiistassa ei ole kyse sote-alueiden määrästä vaan kokoomuksen pyrkimyksestä yksityistää palveluita, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Hänen mukaansa kokoomus on jarruttanut sote-ratkaisua jo vuosia ja ollut yksin muita puolueita vastaan. 

16.00: Onneksi kaikkien ei tarvitse valvoa ympäri yötä.

15.48: Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kertoo MTV:lle, että keskustan kansanedustajat on päästetty viikonlopun viettoon. Neuvottelut jatkuvat silti puheenjohtajien kesken. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kertoo, että kokoomuksenkaan ryhmä on enää tänään tuskin koolla. Neuvottelijoilla on takanaan ryhmän täysi tuki.  


15:40: Kaikki eivät stressaa hallituksen kaatumista. Ainakaan jatkuvasti.

15.25: Pääministeri Juha Sipilä tunnustaa, että hallituksen kaatumisen partaalle ajanut sote-kriisi ei ole pelkästään kinaa sote-alueiden lukumäärästä. Sipilä sanoo tiukasti, että tänään on löydyttävä ratkaisu sote-periaatteisiin.

15.15: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja, tutkimusprofessori Markku Pekurinen sanoo STT:lle, että 12 sote-aluetta olisi sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta toimiva ratkaisu. 18 sote-aluetta on THL:n mukaan aivan liikaa.

15.11: Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää sovun saavuttamista sote-kiistassa edelleen mahdollisena. Hänen mukaansa perussuomalaiset ovat valmiita neuvottelemaan, jos kutsu käy. Luottamus etenkin kokoomukseen on kuitenkin heikentynyt.   

15.10: Keskustan ryhmäjohtaja Vanhanen STT:lle: Sotesopua haetaan yhä hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken. Ratkaisua ei ole löytynyt, mutta elementtejä sille on. 

15.00: MTV Uutisten Timo Haapala: Hallituksen henki on erittäin huono tällä hetkellä. Kuten Sipilä sanoi, kyse ei ole enää luvuista vaan hallituksen sisäisestä luottamuksesta. Perussuomalaiset ja keskustalaiset ovat kyllästyneen kokoomukseen, joka on ilmeisesti heidän mielestään tehnyt liikaa vuotoja ja vedättänyt tätä asiaa julkisuudessa.

– Mielenkiintoista propagandasotaa, eilen kokoomus johti ja tänään kokoomus on altavastaajana näissä syytteissä, Haapala sanoo. 

14.56: Valtio-opin professori Kimmo Grönlundin mukaan sote-ratkaisua etsittäessä pääministeri Juha Sipilästä (kesk.) saa kuvan, että hän ehdoton neuvottelija.

Åbo Akademin professori Grönlundin mukaan ehdottomuus johtuu siitä, että Sipilällä ei ole kokemusta hallituksen johtamisesta.

14.55: Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, entinen pääministeri Matti Vanhanen sanoo Ilta-Sanomille uhkailleensa hallituksen kaatamisella aikoinaan itsekin.

14.52: MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan mukaan käynnissä on propagandasota.

14.50: Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan tilanne on huonompi kuin aamulla. Syynä luottamus, kertoo Ylen politiikan toimittaja Olli Lindqvist.

14.47: Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan pääministri Sipilälle on annettu täydet neuvotteluvaltuudet.

– Meillä on 3 puoluetta, kaikki osaamme olla hankalia, Vanhanen sanoo Ylen Sanna Ukkolan twiitin mukaan.

14.44: Tältä sote-kaavailu näytti hallitusohjelmassa.

14.23: Tilanne on vakava. MTV:n Politiikan korjaussarjan jaksokin siirtyy.

14.22: Helsingin Sanomien politiikan toimittajan Martta Niemisen mukaan Juha Rehula meni keskustan eduskuntaryhmäkokoukseen hirveää vauhtia.

14.15: Tänään on hyvä kertoa ikäviä uutisia, kukaan ei niitä huomaa, twiittaa viestintäammattilainen Miia Kärnä.

14.08: Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on jatkanut sote-tunnusteluja. Ryhmä arvioi tilannetta parhaillaan. Sipilän mukaan neuvotteluja jatketaan, kun tiedetään eduskuntaryhmien liikkumavara. – Tänään pitää syntyä ratkaisu. 

14.03: Twitterissä pohdiskellaan myös, mitä mieltä presidentti on tästä kaikesta.

14.02: Bo Kaspers Orkesterin uuden levyn, sen Stubbin kuunteleman, nimi on Redo att gå sönder (Valmiina rikkoutumaan)

14.00: Hallituksen kaatuminen Sote-lukumäärään laskisi varmasti myös maamme luottoluokitusta, twiittaa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

13.57: Muuten, Bo Kaspers Orkester esiintyy Helsingin Tavastialla 28. marraskuuta.

13.55: Stubbin Bo Kaspers -kuuntelu viime yönä puhuttaa Twitterissä.

13.54: Kaatoiko hallituksen kokoomuksen möläyttely, pohtii MTV Uutisten toimittaja Salla Vuorikoski.

13.52: Professori Vohlosen pitkän haastattelun voit lukea tästä.

13.50: Sote-alue -käsitettä ei ole määritelty ja siten sitä ei ole olemassa, väittää terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlonen MTV Uutisille. Professorin mukaan hallituksen marssijärjestys on pielessä ja peli pitäisi viheltää poikki.

13.39: Kauppalehden tietojen mukaan kokoomus olisi edelleen valmis tulemaan vastaan enintään 12 sote-alueeseen.

13.30: MTV Uutisten jutun "Stubb kuunteli kesken neuvottelujen ruotsalaispopparia" voit lukea tästä.

13.29: Kokoomuksen soteen liittyviä sisältötuotantotapamalleja kuvaillaan "ultrakokoomuslaisiksi", joihin kaksi muuta hallituspuoluetta ovat pettyneet. Kokoomuksen syytetään olevan isojen terveydenhoitoyhtiöiden asialla.

Kokoomus puolestaan epäilee, että 18 sotealuueen vaatimuksellaan keskusta tavoittelee maakuntien Suomea, jossa valtaa pitäisivät "maakuntasatraapit" ja tien päässä olisi maakuntien verotusoikeus.

Keskustassa eniten närää herätti se, että kokoomus eilen halusi viedä päätöksen vielä kokoomuksen puoluevaltuuston kokoukseen. Kyseessä oli usean tulkinnan mukaan kokoomuksen hätäinen yritys venyttää päätöstä, sillä puoluevaltuuston sääntömääräinen kokous oli kutsutta koolle jo viikkoja sitten eikä sillä ole mitään tekemistä kriisiytyneen sote-tilanteen kanssa.

– Se oli kuin kokoomus olisi näyttänyt muille keskisormea, MTV:lle kerrotaan.

13.28: Kuvaavaa viime yön neuvotteluilmapiirille oli ollut, että kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb oli käynyt huikkaamassa yöllä kesken neuvottelujen pääministeri Sipilälle, että hänellä kuluu aika rattoisasti valtioneuvoston yläkerrassa ruotsalaisen popyhtye Bo Kaspersin uutta levyä kuunnellessa.

13.27: MTV:n tietojen mukaan keskusta ja perussuomalaiset ovat saaneet tarpeekseen kokoomuksen toimintatavoista, joita kuvaillaan viikkoja jatkuneeksi vedätykseksi, mikä on musertanut hallituksen yhteishengen.

MTV:lle kerrotaan ettei hallituksen jatko ole vielä päivänselvää, vaikka esim. Stubb on antanut optimistisia arvioita.

13.25: Hallituspiireistä arvioidaan MTV Uutisille, että hallitus jatkaa 60 prosentin todennäköisyydellä, mutta hallituksen henki on erittäin huono.

13.15: Pääministeri Juha Sipilä: Edellytykset löytää ratkaisu näyttävät aika huonoilta. Kyse on luottamuksesta, ei sote-alueiden määrästä.

13.07: Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan kokoomukselta ei ole vastuullista vuotaa tietoja kesken kaiken.

13.03: Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk. ) kiistää kompromissiesityksen: "Eikä ole edellytyksiä ylipäätään tehdä esitystä. Neuvottelut kuitenkin jatkuvat. Tänään pyritään ratkaisuun."

13.00: Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini: "Kompromissiesitystä ei ole. 15 aluetta kokoomuksen vuotamaa tietoa. Lähdemme neuvottelemaan, jos kutsu tulee. Kaikki tehdään, mitä voidaan."

12.57: MTV Uutisten politiikan toimittaja Johanna Tuurin mukaan Sipilä poistui perussuomalaisten ryhmäkokouksesta. Ryhmä jatkaa kokoustamista vielä.

12.50: Myös STT:n tietojen mukaan pääministeri Sipilän tekemä kompromissiehdotus perustuu 15 sote-alueeseen aiemmin esitetyn 18:n sijaan. Neuvottelut jatkuvat.

12.45: Sipilä on juuri kävellyt perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokoukseen. 

12.40: HS kertoo Sipilän ehdottaneen kokoomuksen eduskuntaryhmälle 18 itsehallinto-aluetta, joista sote-alueita olisi 15. HS:n mukaan kokoomusryhmä jopa taputti tulokselle.

12.30: Ylen kokoomuskansanedustajalta Susanna Koskelta saaman tiedon mukaan kompromissiksi on tarjolla 15 sote-aluetta, kun keskusta tarjosi alun perin 18:aa ja kokoomus 12:ta.

12.27: MTV Uutisten toimittaja Antti Mälkönen kertoo Twitterissä, että Sipilä on poistunut neuvotteluista.

12.25: Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen valaa uskoa Facebook-sivuillaan: "Yritetään yhdessä vielä"

12.01: Keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen sanoo Ylelle, että hallituskriisin ratkaisu on lähempänä kuin yöllä.

11.55: MTV Uutisten erikoislähetys päättyy. Se on katsottavissa tallenteena tämän jutun alussa.

11.51: Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan pienet muutokset eivät riitä siihen, että vihreät olisi valmis menemään Sipilän hallitukseen. Hän näkee uudet vaalit järkevimpänä tapana uuden hallituksen luomiseen.

– Toivon, että keskusta ymmärtää, että he ovat saamassa pitkäaikaisen unelmansa läpi, mutta asiantuntijoita pitäisi kuunnella siinä, miten sen saisi järkevimmin toteutettua. Järkevä sotealueiden määrä olisi noin 12, Niinistö sanoo.


Niinistö kertoo ilmoittaneensa Sipilälle ehdot, joiden puitteissa vihreät ovat valmiita sotesopuun. Tärkeintä on saada aikaiseksi hyvä sote.

11.43: HS: Toiveikkuus sovusta on kasvanut. Hallitus on ilmeisesti löytänyt jonkinlaisen kompromissiehdotuksen sote-kiistaansa, hallituslähde kertoo HS:lle. Kompromissi perustuisi siihen, että keskusta olisi väljentänyt vaatimuksiaan.

Jo aiemmin toinen lähde kertoi HS:lle, että ”jonkinlainen kompromissi” olisi pöydässä.

Keskustan ryhmä antoi pääministeri Juha Sipilälle valtuudet jatkaa kompromissin etsimistä.  Ryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi olevansa nyt astetta toiveikkaampi.

11.40: STT kertoo, että Ben Zyskowiczin mukaan kokoomus on valmis järjestämään uuden ryhmäkokouksen iltapäivän, illan aikana, jos sellainen neuvottelutulos löytyy, jota kannattaa vielä käsitellä. Hänen mukaansa sote-alueiden määrä on se, mistä vääntöä käydään.

Kokoomuksen ryhmäkokous päättyi aiemmin ilman ratkaisua. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) poistui kokouksesta kommentoimatta tilannetta medialle. 

11.33: SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne mahdollisesta hallituksen kaatumisesta: Sipilän kutsuun vastaisimme katsomalla mitä on tarjolla. Hänen mukaansa hallitus harjoittaa epäoikeudenmukaista leikkauspolitiikkaa, joten sellaisessa hallituksessa SDP ei voi olla mukana.

Rinteen mukaan hallituspuolueet puhuivat ennen vaaleja täysin päinvastaista politiikkaa kuin nyt. Suomalaisten tulisi siis päästä päättämään uudelleen, siksi uudet vaalit olisivat hänen mukaansa tarpeen.


11.28: Entäpä jos Sipilä päätyy hajottamaan hallituksen, miten se tapahtuisi? Lue se täältä.

11.24: MTV:n politiikan toimittaja Johanna Tuuri kertoo, että eduskunnassa valtiosalissa kuhisee. Mediaa on valtavasti paikalla, ja kaikki odottavat kommentteja. Myös kansanedustajia on paljon liikkeellä. Kaikkialla puhutaan sotesta.

MTV Uutiset odottaa parhaillaan haastatteluun sekä SDP:n Antti Rinnettä että vihreiden Ville Niinistöä. Molemmat ovat maininneet puheenvuoroissaan uudet vaalit. Lisää aiheesta hetken kuluttua. 

11.22: MTV:n Haapalan mukaan kokoomusväen kommenteista on luettavissa, ettei puolue aio hyväksyä 18 sotealuetta. 

– Ja nyt puhutaan alueista. Suuremmat ongelmat ovat tulossa rahoituksesta ja muista yksityiskohdista, millainenhan sotku niistä sitten tulee. Näen jo painajaisunia siitä, miten perustuslakivaliokunnassa käydään näitä läpi, jos tästä selvitään, Haapala pohtii.

11.18: Kokoomuksen Stubbin twiitin mukaan peliä ei ole vielä vihelletty poikki.

11.15: Kokoomuksen ryhmäkokous päättyi hetki sitten. Eduskunnassa Ben Zyskowiczin (kok.) mukaan tunnelma oli se, että ratkaisua haetaan ja että soteuudistus on erittäin tärkeä.

– Emme voi kuitenkaan ymmärtää sitä, että pääministeri on tehnyt hallituskysymyksen sotealueiden määrästä, joka on yksi yksityiskohta kokonaisuudessa. 

Hän ei tiedä tarkalleen, mikä on Sipilän uusin kompromissiehdotus. 

11.10: Tuoreimpien tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu klo 14, kertoo MTV:n Timo Haapala.

– Jos hallitus jatkaa, Sipilän rooli ei ole entisellään. Jos nyt kompromissi vesittää tämän ota tai jätä -lausunnon julkisuudessa, menettää Sipilä arvovaltansa.

– Viime metrit ovat olleet tunarointia, sanoo Haapala.

11.05: Vihreitä ei ole kosiskeltu hallitukseen, sanoo puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö Vihreälle Langalle. Lehden mukaan vihreät ei myöskään olisi valmis lähtemään Juha Sipilän (kesk) hallitukseen nykyisellä hallitusohjelmalla.

Hänen mielestään todennäköistä on, että kokoomuksen potkiminen hallituksesta johtaisi uusiin vaaleihin ja niiden jälkeen enemmistöhallituksen muodostamiseen. Lähde: STT


11.00: Pääministeri Juha Sipilä saapui virka-autollaan jatkamaan sote-neuvotteluita valtioneuvoston linnaan Helsingissä.

10.57: Kokoomus käsittelee parhaillaan eduskuntaryhmän kokouksessa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kompromissiehdotusta sote-kiistaan. Myös muiden hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat aamupäivän ja päivän aikana, kertoo STT.

10.51: MTV:n Mari Haaviston mukaan Sipilä (kesk) ja Stubb (kok) pitävät parhaillaan palaveria, joka alkoi viitisen minuuttia sitten.

Keskustalähteen mukaan "olemme lähestymässä loppusuoraa". Maalissa ei siis vielä olla. Haaviston mukaan ensimmäisiä tietoja olisi odotettavissa aikaisintaan noin tunnin päästä.

– Tiedotustilaisuudesta on luvattu ilmoittaa noin tuntia aikaisemmin, Haavisto sanoo.

10.46: Pääministeri Juha Sipilä on poistunut eduskunnasta valtioneuvostoon, kertoo MTV:n Mari Haavisto. Toimittajat eivät tavoittaneet häntä kommenttia varten.

– Suuren luokan hämäystemppu, kommentoi Haavisto.

– Tämä kertoo puhtaasti siitä, että halutaan neuvotella rauhassa eikä tuoda julkisuuteen mitään.


10.37: Helsingin Sanomat: Hallitus on ilmeisesti löytänyt jonkinlaisen kompromissiehdotuksen sote-kiistaansa. Yksi lähde kertoi HS:lle, että ”jonkinlainen kompromissi” olisi pöydässä. Tietoa ei kuitenkaan ole vielä saatu vahvistettua muista lähteistä.

10.32: Kasvot on jo menetetty, arvelee professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista. Ulospäin viestitään suuremmastakin luottamuspulasta. Maan kannalta voi vielä toivoa, että konsensusta löytyisi. 

– Ihmettelen kaiken kaikkiaan tätä koko soppaa, Grönlund sanoo MTV:n erikoslähetyksessä.


10.30: Sipilän tapa tiedottaa Twitterissä puhuttaa. Moni pohtii, onko tämä vain showta vai ollaanko nyt todella kriisissä.

10.27: SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää hyvin epätodennäköisenä sitä, että puolue lähtisi Sipilän hallitukseen, jos nykyinen kaatuu. Rinne linjaa STT:n haastattelussa, että paras vaihtoehto hallituksen hajotessa olisi se, että Suomessa järjestettäisiin uudet vaalit. Lue lisää täältä.

10.23: Juuri tulleen tiedon mukaan pääministeri on edelleen keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa. Hän on ollut huoneessa nyt noin 45 minuuttia. Ovien takana ei välttämättä päätetä mitään, vaan Sipilä tiedottaa ryhmää tilanteesta.

Kymmenet toimittajat odottavat paikan päällä Sipilän ulostuloa.


10.20: MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila sanoo erikoislähetyksessä, että presidenttikortin heiluttelu näin aikaisessa vaiheessa hallitustaivalta on poikkeuksellista. 

– Uskomatonta, että tähänkö suksi sitten tökkäisi, Ylä-Anttila sanoi. Hänen mukaansa hallitus on kuitenkin käsitellyt alkutaipaleensa aikana monenlaisia, isoja asioita.

10.18: Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkeläsanoo Ilta-Sanomille yllättyneensä siitä, että pääministeri teki sote-ratkaisusta hallituskysymyksen. Mäkelä haluaisi myös kuulla, mitkä asiantuntijalausunnot puoltavat 18:aa itsehallintoaluetta.

10.12: Nyt ollaan viimeisen kortin varassa, arvelee MTV Uutisten Timo Haapala. Jos Sipilä nyt perääntyisi, menettäisi hän arvovaltansa. Tähän Haapala ei usko. Keskustan suunnasta kuuluu viestiä, että 18 sotealueesta ei voida enää tinkiä.

– Tämä on erittäin vaikea paikka. Kukaan ei halua menettää kasvojaan. Politiikassa on kaikki mahdollista. 

10.05: MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapalan mukaan hallituksen ei pitäisi kaatua tällaiseen asiaan. Taustalla on siis todennäköisesti muutakin. Keskusta kokee nyt, että kokoomus on venyttänyt tahallaan asiaa ja ajanut omia yksityistämisintressejään.

– Nyt eletään mielenkiintoisimpia tunteja, joita politiikan toimittajan elämässä voi olla, Haapala sanoo.

10.02: Haavisto kertoo, että nyt toimittajat odottelevat keskustan eduskuntaryhmän oven takana, että pääministeri Sipilä tulisi kertomaan tilanteesta. Ylemmissä kerroksissa kokoustaa kokoomuksen väki. Tunnelma on odottava, toimittajia juoksee monissa kerroksissa kun uudet tilat jakavat väen eri tiloihin.

Arvioita tilanteesta tuntuu olevan niin monta kuin on vastaajiakin, eli mitään varmaa ei pysty vielä sanomaan. Kompromissiehdotuksia on tullut ja virkamiehet tekevät parhaillaan uusia laskelmia. Toisaalta sellaistakin viestiä on kantautunut, että keskustalla on nyt palanut pinna kokoomukseen, joten kävely presidentin luo ei ole sekään poissuljettu vaihtoehto.

9.53: Pääministeri Sipilä meni takaoven kautta ryhmäkokoukseen, kertoo Haavisto. Ei kommentteja toimittajille.

9.50: MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala veikkaa, että tilanne alkaa olla enemmän kaatumisen kuin sovun puolella. "Kyllä se erittäin vaikealta näyttää. Enpä veikkaa mitään, mutta veikkaan silti vähän, että on enemmän kaatumisen puolella", Haapala sanoo.

9.49: MTV Uutiset koosti sote-väännön kuviksi. Katso päivittyvä kuvagalleria täältä.

9.39: Alexander Stubb (kok.) MTV:lle ennen kokoomuksen eduskuntaryhmän kokousta: Ei mitään kommentoitavaa. Sitten tiedotetaan, kun kerrottavaa.

9.35: Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät ovat alkamassa. Puheenjohtajia odotetaan, kertoo Haavisto.

9.32: Pääministeri Juha Sipilä twiittaa: Yön aikana tehty useita kompromissiehdotuksia. Neuvottelutulosta ei ole saavutettu. Aamupäivän aikana teen vielä yhden yrityksen.

9.30: MTV Uutisten politiikan toimittaja Mari Haavisto sekä kuvaaja Aki Blomberg ovat viettäneet näissä maisemissa koko aamun.

9.20: Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela sanoo Ylelle, että päivystäviä sairaaloita ei voi olla joka alueella, jos keskustan malli toteutuu. "Keskustan sote-malliin ei riitä rahaa eikä osaajia", hän kommentoi.

9.13:  Sote-kiista on hiertänyt hallituksessa jo kuukausia, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini Helsingin Sanomien Kulmapöytä-lähetyksessä.  STT:n uutisen mukaan Soini sanoi, ettei sote-asiaa "pultattu kiinni" hallitusneuvotteluissa riittävän tiukasti. Periaatesopu oli olemassa, mutta yksityiskohdista ei sovittu.  

Soinin mukaan sote-kiistaa on käyty lähinnä kokoomuksen ja keskustan välillä. Hänestä asiaan pitäisi saada ratkaisu tänään. Tilanne on Soinin mukaan kuitenkin vaikea. 

9.02: Suomi on oudossa jamassa eikä tilanne selviä ennen iltapäivää. Nyt ei hyvältä näytä. Näin kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala kommentissaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

9.00: MTV Uutiset käynnistää tunnin päästä eli klo 10 suoran lähetyksen uutisstudiosta, jossa seurataan hallituksen ja sotesovun tilannetta. Lisää aiheesta täällä.

8.58: Juuri tulleen tiedon mukaan Liikenne- ja viestintäministeriön kello 11 kaavailtu info on peruttu. Tilaisuudessa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin piti kertoa, miten ministeriö aikoo käynnistää hallitusohjelman mukaisen kärkihankkeen digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristöksi liikenteessä.  

8.55: Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että kompromissiehdotuksia on yön ja aamun aikana tullut, mutta sisällöstä hän ei kertonut tarkemmin.

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät kokoontuvat kello 9.30, mutta tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että niissä ei päätöksiä tehtäisi. Rehnin mukaan ratkaisu pitäisi saada aikaiseksi.


8.48: Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo STT:lle ajatelleensa, että sote-ratkaisu olisi jo hallitusneuvotteluissa puhuttu valmiimmaksi. Essayah ei suostu spekuloimaan sillä, onko kristillisdemokraattinen puolue valmis hallitusvastuuseen, jos kokoomus lähtee hallituksesta. 

8.46: Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok)ovat parhaillaan EU-ministerivaliokunnan kokouksessa Valtioneuvoston linnassa.

8.38: MTV Uutisten politiikan toimittajan Mari Haaviston mukaan virkamiehet tekevät parhaillaan laskelmia, joten kova työ sovun löytymiseksi on käynnissä. Hänen arvionsa mukaan reilun tunnin päästä saatetaan kuulla tilanteesta lisää, mutta enemmänkin tiedotusluontoisesti. Ratkaisua ei odoteta ennen puolta päivää.

8.36: Asiantuntija näkee hallituskriisin taustalla pääministerin kokemattomuutta ja kolmen lähes hallituspuolueen kilpailutilanteen. Professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista sanoo, että sote-asian kriisiytyminen kertoo pääministerin poliittisesta kokemattomuudesta. Lisää Grönlundin näkemyksiä täällä.


Turun yliopiston erikoistutkija Erkka Railo pitää hallituksen kaatumista epätodennäköisenä. Lue hänen ajatuksistaan lisää täältä.

8.35: MTV Uutisten vastaavan päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan arvion mukaan sote-väännöstä jää hallituspuolue kokoomukselle ja keskustalle ryppy rakkauteen. Ylä-Anttila kuvailee hallituskriisiä poikkeukselliseksi. Lue lisää täältä.


8.26: Kuhina #hallitus-, #hallituskriisi-, ja #sote-ympärillä käy myös Twitterissä, jossa hallituksen tilannetta pohditaan vakavasti sekä leikkimielellä. Lue lisää täältä.

8.23: Paikalla Valtioneuvoston linnan edessä on runsaasti toimittajia ja kuvaajia odottamassa tietoja sote-neuvotteluiden etenemisestä sekä hallituksen kohtalosta.

8.19: Aikaisemmin aamulla Huomenta Suomessa vieraillut kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) sanoi kokoomuksen olevan valmis kompromissiin, mutta korosti, ettei 18 alueen ratkaisu ole kompromissi. Hän kertoi kuitenkin olevansa optimistinen sovun löytymisen suhteen.  

8.12: Ylellä vieraillut keskustan kansanedustaja Timo Kalli painottaa, että ratkaisusta ei tiedä vielä mukaan.

– Ei edes pääministeri, eikä myöskään Alexander Stubb. Kyllä he yrittävät vielä löytää ratkaisua, Kalli sanoi Ylellä.

8.03: Politiikan toimittaja Mari Haavisto kertoo, että paikalle Valtioneuvoston linnaan on ajanut jo monta ministeriä. Yön neuvotteluiden sisällöstä ei ole vielä tihkunut tietoja. Hänen mukaansa tahtoa ratkaisun löytämiseen on nähtävissä. Esimerkiksi kokoomuksessa ollaan hänen mukaansa toiveikkaita siitä, että neuvotteluita saadaan vielä edistettyä. Virkamiehet laskevat jo uusia malleja.

Haaviston tietojen mukaan on mahdollista, että ennen puolta päivää ei virallista tiedotettavaa ole, sillä Sipilä ei ole antanut aamua tarkempaa aikarajaa.

8.00: Neuvottelut ovat todennäköisesti jatkumassa näillä hetkillä. Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) auto ajoi sisään juuri ennen kello kahdeksaa.


7.48: Kokoomuksen ryhmä kokoontuu klo 9.30, samoin keskustan. 

7.44: Pääministeri Juha Sipilä on juuri saapunut Valtioneuvoston linnaan.

7.43: Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan neuvotteluita jatketaan hallituksen ministerivaliokunnan jokaperjantaisen kokouksen jälkeen. Lue lisää täältä.Yö: Neuvottelut yöllä lopetettiin yhden ja kahden välillä. Yön aikana sote-neuvottelujen etenemisestä ja hallituksen kohtalosta ei saatu uutta tietoa. Kiista sote-alueiden määrästä roihahti eilen täydeksi hallituskriisiksi.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.