Näin hallituskriisi eteni: Aamulla selviää, hajoaako hallitus

MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä hallituksen tilannetta eduskunnasta. Tuoreimmat uutiset Sipilän hallituksen tilanteesta löytyvät tästä artikkelista.

Hallitus on ajautumassa kriisin partaalle muutama tunti ennen kuin soteratkaisusta odotetaan lopullista päätöstä. Keskusta ei aio tinkiä vaatimuksestaan 18 sote-alueesta, mutta esitys ei käy kokoomukselle.

Pääministeri Juha Sipilä on linjannut, että päätöksen osalta takaraja on tänään. Kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat koolla pohtimassa sote-tilannetta. Hallituksen odotetaan tiedottavan illan aikana, löytyykö sopu vai ajautuuko hallitus kriisiin.

Paikan päällä eduskunnassa tilannetta seuraa MTV Uutisten politiikan toimitus.

21.26: Sipilä ilmoitti tiedotustilaisuudessa, ettei anna kokoomukselle lisäaikaa lauantaihin, vaan päätöksen on synnyttävä aamuun mennessä. Jos päätöstä ei synny, Sipilä pitää todennäköisenä, että hallitus hajoaa huomenna.

20.59: Live käynnissä! 

20.54: Jännityksen hetket.... kohta selviää, kaatuuko hallitus vielä tänään. MTV:n live pyörähtää käyntiin näillä sekunneilla.

20.40: 

20.27: MTV:n nettisivuilla iltapäivästä olleen äänestyksen mukaan MTV.fin lukijat uskovat, että hallitus kaatuu sote-kysymykseen. 

20.21: Oppositio ottaa tilanteesta ilon irti.

19.18: Haapala Seitsemän uutisissa: on todennäköistä, että Sipilä antaa kokoomukselle lisäaikaa.

19.11: MTV Uutisten politiikan toimittaja Timo Haapala kertoi Seitsemän uutisissa anekdootin eduskunnasta: "Sipilä kävi kokoomuksen ryhmässä ja yritti sanoa, että 18 aluetta kuulostaa teistä varmaan niin kepulaiselta, että oksettaa, mutta lupasi tarjota oksennuspussit." Kokoomus kokee, että 18 sotealuetta liittyy keskustan ikiaikaiseen haaveeseen maakuntien Suomesta.

19.06: Sipilä kertoo pitävänsä klo 21 valtioneuvoston linnassa tiedotustilaisuuden, jossa ilmoittaa, antaako kokoomukselle sen pyytämää lisäaikaa.

18.58: 

18.49: 

18.45: MTV Uutisten politiikan toimittaja Timo Haapala anaysoi hallituskriisiä vartin kuluttua alkavissa Seitsemän uutisissa ja kertoo oman näkemyksensä siitä, kaatuuko hallitus.

18.35: STT: "Jos ja kun tämä on hallituskysymys, kuten pääministeri on meidän ryhmälle esittänyt, niin meillä hallituksesta lähdöstä ja siellä pysymisestä päättää meidän valtuusto, ja se kokoontuu lauantaina", Stubb sanoi eduskunnassa.

18.05:

18.03: Nyt se on varmaa: Sipilän aiemmin lupailemaa sote-tiedotustilaisuutta ei ole tulossa. Vieläkään ei siis selvinnyt, antaako Sipilä kokoomukselle lisäaikaa, vai kaatuuko hallitus.

17.35: 

17.30: Kokoomuksen Ben Zyskowicz: maasta ei löydy yhtään asiantuntijaa, joka kannattaisi 18 sote-aluetta. 

17.29: Sipilä on vetäytynyt miettimään, antaako lisäaikaa kokoomukselle. Kukaan ei tällä hetkellä tiedä, pitääkö Sipilä infotilaisuutta vai ei.

17.26: 

17.20: 

17.18: Sipilä vetäytyy miettimään, saako kokoomus lisäaikaa.

17.13: Stubb: Kokoomus tekee päätöksen lauantaina eikä ole lähdössä hallituksesta. Sipilä ei ole kuitenkaan vielä tehnyt päätöstä lisäajan antamisesta.

17.02: MTV:n toimittaja Vesa Kallionpää kertoo tviitissään, että oppositio kyselee hallitukselta aivan muista asioista kuin sote-kriisistä. Herrasmiessopimus?

16.23: Politiikan toimittaja Salla Vuorikoski selventää, että jos hallitus kaatuisi, ensin tunnusteltaisiin, löytyykö uusi hallituspohja. Jos uutta hallituspohjaa ei löytyisi ja uudet vaalit jouduttaisiin pitämään, ne voitaisiin järjestää aikaisintaan 50 päivää siitä, kun presidentti on määrännyt uudet vaalit.

16.18: 

16.17: Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo, ettei puolue voi hyväksyä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esitystä 18 sote-alueen mallista. Kokoomus on ajanut suurempien sote-alueiden mallia vedoten muun muassa asiantuntijanäkemyksiin uudistuksen tavoitteiden täyttymisestä.

16.11: 

16.06: Kiinnostavaksi menee – Kokoomus ei hyväksy Sipilän esitystä, mutta haluaisi pysyä hallituksessa ja pyytää lisäaikaa. Sipilä ei kuitenkaan ole vielä päättänyt, aikooko myöntää kokoomukselle lisäaikaa.

16.04 STT: Sipilä harkitsee vielä, voidaanko Kokoomuksen pyytämää lisäaikaa antaa.

16.02: Mitä mieltä sinä olet Sipilän hallituksen tulevaisuudesta?

15.54: Kokoomus päättää kantansa lauantaisessa puoluehallituksen kokouksessa.

15.50: Hallituskriisi on herättänyt sosiaalisessa mediassa paljon myös huvittunutta huomiota. 

15.47: Klo 17.30 alka tiedotustilaisuus näytetään livenä MTV.fissä.

15.38: Hallituksen info sotesta klo 17.30–18 Pikkuparlamentissa.

15.37 STT: Sipilä oli poistuessaan niukkasanainen ja totesi vain, että käytiin asiallinen keskustelu.

15.07 STT: Pääministeri Sipilä esitteli ehdotustaan kokoomuksen eduskuntaryhmälle tunnin ajan. Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja