Nordean Kangasharju hallituskriisistä: Jos ei sopua, markkinat reagoivat

Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan hallituskriisi ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa markkinoihin. Hallituksella on kuitenkin aikaa vain viikonloppu.

– Jos sopu ei synny viikonloppuna, markkinat reagoivat heti alkuviikosta. Kun epävarmuus kasvaa ja jatkuu monta päivää, markkinat alkavat heilua. Tulee joko hirveän heikko hallitus tai sitten mennään uusiin vaaleihin, mikä on myrkkyä markkinoille.

Kun kansainväliset sijoittajat alkavat miettiä, tuleeko uudistuksia ollenkaan, valtionlainan korot nousevat.

– Osa sijoittajista vetäytyy, jolloin valtionlainojen korot nousevat. Lisäksi pörssikurssit laskevat, mutta korkoliikkeestä tulee kuitenkin suurempi, Kangasharju arvioi.

– Jos markkinoilla ajatellaan, että Suomessa ei voida tehdä uudistuksia, talouskasvu hyytyy ja valtionlainojen takaisinmaksu tulee entistä ongelmallisemmaksi.

Kangasharju vertaa Suomen tilannetta Italiaan.

– Jos hallitus hajoaisi, meillä olisi ollut hallitus, joka ei pysty sopimaan. Tällöin Suomi olisi Italian ja Ranskan tiellä.

Kangasharju uskoo, että kilpailukykypaketti on sotea helpompi saada kasaan.

– Kilpailukyvystä keskusta ja kokoomus ovat samoilla linjoilla. Markkinaliikkeiden ja luottoluokittajien kannalta on oleellista, löytääkö hallitus sovun sotesta.

Lue myös:

    Uusimmat