Rengasrikko vei Bottaksen varman voiton – näin dramaattinen Azerbaidzhanin GP eteni

Formula 1 -kauden neljäs osakilpailu ajettiin Bakun katuradalla Azerbaidzhanissa sunnuntaina. Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi kisan voittoon.

Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas oli ajamassa upeaan voittoon, mutta rengasrikko kaksi kierrosta ennen maalia lahjoitti voiton hänelle. Kimi Räikkönen nousi vaikeuksien kautta toiseksi ja Sergio Perez nousi yllättäen kolmanneksi.

Liveseuranta alla:

Lopputulokset:

1. Hamilton
2. Räikkönen +2,460
3. Perez +4,024
4. Vettel +5,329
5. Sainz +7,515
6. Leclerc +9,158
7. Alonso +10,931
8. Stroll +12,546
9. Vandoorne +14,152
10. Hartley +18,030
------------------------
14. Bottas +3 kierrosta

Lewis Hamilton voittaa Bakussa! Kimi Räikkönen ajaa hienosti toiseksi ja Sergio Perez on loistavasti kolmas Force Indialla! Sebastian Vettel jää neljänneksi ja näin ollen Hamilton nousee MM-sarjan kärkeen. Valtteri Bottas keskeytti kisan valitettavasi johtoasemasta rengasrikkoon.

Viimeinen kierros: Hamilton ajamassa kaikkien vaikeuksien jälkeen voittoon. Räikkösen vauhti ei ole riittämässä Hamiltonin kyytiin.

Kierros 49/51: Kaksi kierrosta jäljellä. Hamilton johtaa, Räikkönen on toisena ja Perez kolmantena. Vettel putosi neljänneksi. Bottaksen kisa päättyi siihen.

Kierros 48/51: Bottaksen rengas hajoaa!! Hamilton nousee kärkeen, Räikkönen toiseksi. Perez on kolmantena!


Kierros 47/51: Vettel tekee virheen!! Hän putoaa neljänneksi Hamiltonin ja Vettelin taakse.

Kierros 46/51: Turva-auto sisään tältä kierrokselta.

Kierros 45/51: Turva-auto on edelleen radalla. Tämä sopii loistavasti Bottakselle.

Kierros 42/51: Grosjean on ajanut turva-auton perässä seinään! Hän lämmitti renkaita turva-auton takana ja pyörähti yksinkertaisesti seinään. Turva-auto jää vielä radalle.


Kierros 42/51: Räikkönen noussut kuin tyhjästä vielä mukaan podiumtaisteluun. Hurja taistelu tulossa Mercedesten ja Ferrareiden välillä.

Kierros 40/51: Lähes kaikki kuskit ovat käyneet varikolla vaihtamassa ultrapehmeät renkaat alle.

Kierros 39/51: Red Bullit osuvat yhteen!!!! Molemmat ovat ulkona!!!! Turva-auto radalle. Bottas, Vettel ja Hamilton varikolle. Bottas nousee tämän ansiosta kärkeen. Jokaiselle ultrapehmeät renkaat alle. Räikkönenkin tulee varikolle ja laittaa ultrapehmeät renkaat.


Kierros 38/51: Verstappen käy neljänneltä sijalta varikolla ja hänelle Ricciardon tapaan ultrapehmeät renkaat alle. Hän ehtii kuin ehtiikin Ricciardon edelle!

Kierros 37/51: Bottas ajaa taas nopeimman kierroksen! Vettel jää 0,7 sekuntia, mutta Bottaksen pitää tehdä vielä varikkopysähdys. Ricciardo kävi varikolla sijalta neljä ja hän palaa Räikkösen eteen viidenneksi.

Kierros 36/51: Räikkönen ajaa tällä hetkellä kuudentena, eikä tunnu löytävän vauhtia. Räikkönenhän kävi varikolla jo ensimmäisellä kierroksella, joten renkaatkin ovat varmasti jo kuluneet.

Kierros 35/51: Hamilton ajaa kolmannella sijalla kisan nopeimman kierroksen ja kaventaa eroa Vetteliin seitsemään sekuntiin. 

Kierros 34/51: Bottakselta heikko kierros tähän väliin ja Vettel kaventaa eroa sekunnilla. Ricciardo ohittaa samalla Verstappenin ja nousee neljänneksi.

Kierros 33/51: Bottas ajaa kisan nopeimman kierroksen! Ero Vetteliin on 12,7 sekuntia. 

Kierros 32/51: Bottaksella on mahdollisuudet nousta jopa voittoon, jos hän ottaa varikkopysähdyksensä aikana ultrapehmeät renkaat alle.

Kierros 30/51: Vettelille pehmeät renkaat alle ja hän palaa radalle toisena. Bottas johtaa! Verstappenille kisan nopein kierros neljänneltä sijalta.

Kierros 29/51: Nyt ajaa Bottas loistavasti. Kisan nopein kierros ja ero Vetteliin kaventuu. Bottaksella mahdollisuus jopa päihittää Hamilton tänää.

Kierros 28/51: Bottas enää kymmenen sekuntia Vetteliä perässä. Hyvältä näyttää Bottaksen vauhti. Räikkönen jumittunut sijalle kuusi.

Kierros 26/51: Hurjaa taistelua Red Bulleilta! Osuma on erittäin lähellä. Verstappen pysyy Ricciardon edellä. Ricciardolle samalla kisan nopein kierros. Kuskit sijoilla neljä ja viisi.

Kierros 25/51: Bottas ajaa nyt upeasti ja on hieman Vetteliä nopeampi. Ero kärkeen kuitenkin 11,6 sekuntia, mutta Hamilton ei saa Bottasta ollenkaan kiinni uusilla renkailla.

Kierros 24/51: Uudet pehmeät renkaat eivät toimi Hamiltonin kannalta suotuisasti. Bottaksen ero Vetteliin on 12 sekuntia.

Kierros 22/51: Hamilton tulee heti varikolle ja putoaa Bottaksen perään kolmanneksi. Red Bullit olivat kuitenkin niin kaukana, että Hamilton palaa heidän eteensä.

Kierros 21/51: Hamilton tekee pahan ajovirheen ensimmäisessä mutkassa! Hän putoaa Vettelistä yli seitsemän sekunnin päähän.

Kierros 20/51: Hamilton ajaa jälleen kisan nopeimman kierroksen ja ero Vetteliin on alle neljä sekuntia. Bottas jäänyt Hamiltonista jo seitsemän sekuntia. Räikkönen ajaa kuudentena viisi sekuntia Ricciardoa perässä.

Kierros 18/51: Hamilton tykittää nopeimman kierroksen ja ero Vetteliin 4,2 sekuntia. Bottas yli kuusi sekuntia Hamiltonia perässä. 

Kierros 17/51: Ericsson tekee kolmannessa mutkassa jarrutusvirheen ja putoaa kisan viimeiseksi sijalle 17.

Kierros 16/51: Räikkönen tulee upeasti ajavan Leclercin ohi ja nousee kuudenneksi. Seuraavaksi edessä Red Bullit.

Kierros 15/51: Sainz tulee neljänneltä sijalta varikolle. Hän putoaa sijalle 13 ja Räikkönen nousee seitsemänneksi. 

Kierros 14/51: Räikkönen ohittaa Strollin ja nousee kahdeksanneksi!

Kierros 13/51: Räikkönen on aivan kahdeksantena ajavan Strollin perässä, mutta Williamsin suoravauhti on vahvaa eikä ohittaminen ole helppoa.

Kierros 12/51: Hamilton tehnyt pienen virheen ja Vettel yli kolme sekuntia edellä. Räikkönen on samassa letkassa Red Bullien kanssa sijalla yhdeksän ja menettää heidän perässään aikaa.

Kierros 11/51: Red Bullit osuvat toisiinsa! Verstappen ei anna periksi ja pitää Ricciardon takanaan. He taistelevat viidennestä sijasta.

Kierros 10/51: Hamilton ajaa taas nopeimman kierroksen ja ero Vetteliin 2,4 sekuntia. Bottas jäänyt Hamiltonista jo neljä sekuntia. Räikkönen kymmenentenä. Hülkenbergin takarengas rikki! Hän osuu seinään ja saksalaisen kisa on ohi!


Kierros 9/51: Hülkenbergin vuoro ohittaa Verstappen! Renaultit sijoilla neljä ja viisi!

Kierros 8/51: Sainz tulee Verstappenista ohi ja nousee neljänneksi! Hamilton ajaa toisella sijalla nopeimman kierroksen ja ero Vetteliin 2,6 sekuntia. Räikkönen noussut sijalle kymmenen.

Kierros 7/51: Räikkönen mennyt jo Vandoornen ohi ja noussut sijalle 11. Sainz haastaa Verstappenia neljännestä sijasta. Vettel tykittää kisan nopeimman kierroksen. Bottas jäänyt Hamiltonista pari sekuntia.

Kierros 6/51: Vetteliltä hyvä uusintalähtö. Verstappen ja Sainz ohittavat Ricciardon.


Kierros 5/51: Turva-auto tulee tältä kierrokselta pois.

Kierros 4/51: Alonsolle kerrotaan radiossa, että hänen McLareninsa pohjalevyssä on vaurioita. Turva-auto jatkaa radalla.


Kierros 3/51: Turva-auto jatkaa radalla. Räikkönen oli tippunut lähdössä Oconin taakse seitsemänneksi. Ocon sulki Räikköseltä oven kolmannessa mutkassa eikä Ferrari-kuskilla ollut mitään mahdollisuutta väistää.

Kierros 2/51: Räikkönen tulee heti varikolle. Uusi etusiipi ja pehmeät renkaat alle. Räikkösen sijoitus 14. Alonsolta puhkesi molemmat vasemman puolen renkaat, mutta kuin ihmeen kaupalla hän saa jatkaa kisaa.


Lähtö: Suomalaiset saavat hyvät lähdöt. Räikkönen osuu Oconiin ja ranskalainen seinässä! Sirotkinin rengas puhki. Turva-auto radalle! Myös Alonson eturengas rikki. Ocon ja Sirotkin ulkona kisasta.


Lämmittelykierros on käynnissä! Hartley ja Grosjean ainoat kuljettajat pehmeillä renkailla. Mersut, Red Bullit, Williamsit, McLarenit, Sauberit ja Vettel superpehmeillä. Räikkönen, Force Indiat, Renaultit ja Gasly ultrapehmeillä.

---------------------------------------------------------

Kello 15.07: Jos Bottas tai Räikkönen voittaisi tänään, olisi se 50:s kerta F1:ssä, kun suomalainen kuljettaja seisoisi palkintopallin korkeimmalla korokkeella.

Kello 15.04: Mercedes ei ole voittanut tällä kaudella vielä yhtään kisaa. Sanooko neljäs kerta toden?

Kello 14.59: Azerbaidzhanin kansallislaulu soitettu ja kisan starttiin on enää reilu kymmenen minuuttia.

Kello 14.56: Azerbaidzhanin GP:n lähtöjärjestys:

 

1. Sebastian Vettel, Ferrari

2. Lewis Hamilton, Mercedes

 

 

3. Valtteri Bottas, Mercedes

4. Daniel Ricciardo, Red Bull

 

 

5. Max Verstappen, Red Bull

6. Kimi Räikkönen, Ferrari

 

 

7. Esteban Ocon, Force India

8. Sergio Perez, Force India

 

 

9. Carlos Sainz, Renault

10. Lance Stroll, Williams

 

 

11. Sergei Sirotkin, Williams

12. Fernando Alonso, McLaren

 

 

13. Charles Leclerc, Sauber

14. Nico Hülkenberg, Renault *)

 

 

15. Kevin Magnussen, Haas

16. Stoffel Vandoorne, McLaren

 

 

17. Pierre Gasly, Toro Rosso

18. Marcus Ericsson, Sauber

 

 

19. Brendon Hartley, Toro Rosso

20. Romain Grosjean, Haas

 


*) Viiden lähtöruudun rangaistus

Kello 14.53: Kova tuuli tekee tästä päivästä paljon viileämmän kuin eilisestä. Ilman lämpötila Bakussa 17 astetta ja radan pinnassa 26 astetta.

Kello 14.50: Räikkönen ennen kisaa: "Täytyy pysyä poissa vaikeuksista ja jos kisa on samanlainen kuin viime vuonna, niin mitä vain voi tapahtua." Pirelli odottaa lähes kaikkien ajavan tänään yhden pysähdyksen taktiikalla.

Kello 14.49: Myös Grosjeanilla ja Verstappenilla vaikeuksia pysyä radalla.

Kello 14.44: Räikkösellä hurja tilanne kun hän on ajamassa lähtöruutuun. Suomalainen meinaa ajaa seinään Bakun radan viidennessä mutkassa. Myös molemmat Sauberit tehneet pari virhettä. Kova tuuli voi tehdä tämän päivän kisasta mielenkiintoisen.


Kello 14.42: MM-sarjan TOP5:

1. Vettel 54p
2. Hamilton 45p
3. Bottas 40p
4. Ricciardo 37p
5. Räikkönen 30p

Kello 14.34: Viime kauden kilpailun voitti Red Bullin Daniel Ricciardo ennen Valtteri Bottasta ja Lance Strollia. Tässä pieni muistutus kaoottisesta kisasta.


Kello 14.30: Vettel nappasi paalupaikan eilen alle 0,2 sekunnin erolla. C Moren F1-studiossa analysoitiin kaksikon aika-ajokierroksia.


Kello 14.27: Bottas lähtee kisaan hyvillä fiiliksillä. Bottas myöntää, että taktiikkaa on mietitty mahdollisen turva-auton kannalta.


Kello 14.22: Räikkönen lähtee kisaan muista kärkikuskeista poiketen ultrapehmeillä renkailla. Pehmeämmistä renkaista on hyötyä startissa, mutta Räikkönen joutuu todennäköisesti tulemaan muita ennen varikolle.

Kello 14.13: Sää Bakussa on tänään erittäin tuulinen ja se voi aiheuttaa päänvaivaa kuskeille. Sateen mahdollisuus on kuitenkin olematon.

Kello 14.10: Hyvää sunnuntaita kaikille ja tervetuloa liveseurantaan! Azerbaidzhanin GP alkaa kello 15.10 Bakun katuradalla.

Lue myös:

    Uusimmat