Räikkönen masensi Bottaksen upealla ohituksella – näin Span loppudraama eteni

Räikkönen ohittaa Bottaksen 0:33

F1-kauden 12:s osakilpailu, Belgian GP, ajetaan tänään legendaarisella Span radalla. MTV Sport seuraa kilpailua hetki hetkeltä. Suora lähetys C More Maxilla ja C Moren suoratoistopalvelussa kello 13.30 alkaen.

Kisan kärki: (suluissa varikkokäynnit):

1. Hamilton, (2) 2. Vettel (2), 3. Ricciardo (2), 4. Räikkönen (2), 5. Bottas (2)

Kello 16.31: Hamilton on ajanut nyt 200 F1-kisaa, saldona 68 paalupaikkaa ja 58 voittoa.

Kello 16.29: Loppuhetkien tuplaohitus, joka heitti Bottaksen palkintosijalta viidenneksi oli kirvelevä. Hän on nyt MM-pisteissä 41 pistettä Vetteliä perässä.

Kello 16.28: Daniel Ricciardo nousee palkintokorokkeelle, hän on kolmas. Räikkönen ottaa nelossijan ja Bottas on viides!

Kello 16.28: Lewis Hamilton voittaa Belgian GP:n! Sebastian Vettel tulee toisena maaliin, MM-piste-ero on 7 pinnaa!

Kierros 44/44: Hamilton on ajamassa uransa 200. kisassa voittoon. Kaikki kärkisijat ovat sinetöityinä. Vain ongelmat voivat muuttaa lopputuloksen.

Kierros 43/44: Hamilton on repäissyt kaulan Vetteliin taas kahteen sekuntiin.

Kierros 42/44: Pereziä käsketään keskeyttämään kisa. Kolarin vauriot olivat ilmeisesti liikaa.

Kierros 42/44: Vettel on puristamassa eroa sekuntin pintaan, mutta ei pääse tarpeeksi lähelle avatakseen takasiipeä.

Kierros 41/44: Erot ovat nyt vakiintuneet, tällä hetkellä viiden kärjen sijoitukset näyttävät sinetöidyiltä.

Kierros 40/44: 39. kierroksen lopussa Räikkösen ero Ricciardoon on 1,695 sekuntia. Nyt pitäisi jostain löytyä iskua.

Kierros 39/44: Räikkönen saavuttaa Ricciardoa aina kierroksen alussa, mutta etenkin toisella sektorilla Red Bull -kuski ottaa lisää eroa puolelleen.

Kierros 39/44: Viisi kierrosta aikaa! Vetteliä kannustetaan haastamaan Hamiltonia kärkipaikasta.

Kierros 37/44: Ricciardo jää Vettelistä, mutta Räikkönen ei pääse iskuetäisyydelle. Samalla Bottas on noussut uhkaamaan Räikköstä.

Kierros 36/44: Tuomaristo ilmoittaa, ettei Oconin ja Perezin osuma tuota rangaistuksia.

Kierros 36/44: Hamilton on saanut yli sekunnin hajuraon Vetteliin. Räikkönen on sekunnin päässä Ricciardosta, nyt Kimi palkintopallille!

Kierros 35/44: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Vettel +1,1
3. Ricciardo +3,1
4. Räikkönen +4,1
5. Bottas +5,1

Kierros 34/44: Räikköstä kannustetaan: "Hienoa työtä Kimi, hienoa työtä".

Kierros 34/44: Bottasta lohdutetaan radiossa: "Vielä paljon kierroksia jäljellä toipua tästä".

Kierros 34/44: Huima ohitus Kimiltä! Vielä kun olisi Ricciardonkin ohi päässyt. Mutta aussi ottaa kolmossijan.

Räikkönen ohittaa Bottaksen 0:33

Kierros 34/44: Bottakselle katastrofaalinen hetki! Ricciardo tulee Kemmelin suoran päässä ohi ja Räikkönen iskee samaan paikkaan! Bottas ajautuu radalta ulos ja putoaa kolmossijalta viidenneksi!

Kierros 34/44: Vettel on aivan Hamiltonin perässä, hänellä siis pehmeämmät renkaat. Ei vielä ensimmäisessä mutkassa mitään, mutta Eau Rougessa mennään aivan letkana.

Kierros 33/44: Hamilton vetää porukan kasaan, pian mennään taas täyttä häkää.

Kierros 33/44: Perezin ja Oconin osuma tuomariston tutkintaan.

Kierros 32/44: Hamilton valittaa, että miksi turva-auto on niin pitkään radalla, miksi se ajaa niin hiljaa ja miksi se ylipäänsä otettiin radalle. 

Kierros 32/44: Hidastuskuvat näyttävät, että Vettelin oikeassa takarenkaassa oli kiinnitysongelma. Tappio ei ole iso, sillä turva-auto on radalla.

Kierros 31/44: Ocon antoi kovaa palautetta tiimiradiossa, hän pitää osumaa Perezin syynä: "Mitä v****a! Oikeasti! Mitä v****a! Idiootti!"

Perez ja Ocon kolaroivat 0:44

Kierros 31/44: Myös muut kärkikuskit tulevat vaihtamaan renkaansa. Hamiltonille ja Bottakselle laitetaan pehmeät, Vettelille ultrapehmeät. Myös Ricciardolle ultrapehmeät renkaat alle.

Kierros 30/44: Turva-auto tulee radalle ja Räikkönen ehtii juuri täydelliseen aikaan varikolle! Hänelle alle ultrapehmeät kumit ja Räikkösen toivo herää aivan uudella tavalla!

Kierros 30/44: Force Indian kuljettajat ottavat yhteen! Esteban Ocon yrittää aggressiivisesti ennen Eau Rougea Sergio Perezin rinnalle ja osuu etusiivellään Perezin takarenkaaseen. Oconin etusiipi menee romuksi ja Pereziltä takarengas rikki. Juuri ennen osumaa Ocon kyseenalaisti, miksi Perez otettiin häntä aiemmin varikolle.

Kierros 28/44: Räikkösen tavoite nousta neljänneksi on vaikean takana. Ero Ricciardoon on 28 sekuntia ja matkaa enää 16 kierrosta.

Kierros 28/44: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Vettel +1,9
3. Bottas +7,5
4. Ricciardo +22,8
5. Räikkönen +51,2

Kierros 26/44: Fernando Alonson tuskien taival päättyy. Hän tulee varikolle ja keskeyttää kisan. Hän raportoi, että kyse on moottoriviasta. Tiimiradiossa ehtikin tulla jo niin paljon negatiivisia kommentteja, ettei hommasta tullut oikein mitään. Keskeyttäneet: Alonso, Verstappen, Wehrlein.

Kierros 25/44: Räikkönen tulee näyttävästi Kemmelin suoralla Hülkenbergin ohi. Hieno nousu viidenneksi.

Kierros 24/44: Räikkönen on ottanut Hülkenbergin jo kiinni. Ero on alle sekunti ja pian pitäisi Räikkösenkin olla jo viidentenä.

Kierros 23/44: Bottas on löytänyt kovan vauhdin, nopein kierros 1.48,616 tauluun ja ero Vetteliin on viisi sekuntia. Vettel jäänyt nyt lähes kaksi sekuntia Hamiltonista.

Kierros 22/44: Kisa on puolivälissä, Räikkönen on kaventanut eron Hülkenbergiin kolmeen sekuntiin. Ricciardon nelossijaan on matkaa yli 20 sekuntia.

Kierros 21/44: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Vettel +1,6
3. Bottas +7,4
4. Ricciardo +21,9
5. Hülkenberg +45,1
6. Räikkönen +48,0

Kierros 20/44: Ja näin se käy, Räikkönen ohittaa Oconin siististi. Seuraavana edessä Hülkenberg, eroa viisi sekuntia.

Kierros 19/44: Räikkönen on aivan Esteban Oconin kannassa, ero alle puoli sekuntia. Suomalaisen pitäisi nousta pian kuudenneksi.

Kierros 19/44: Sergio Perez sai viiden sekunnin aikasakon, koska saavutti etua poistumalla radalta.

Kierros 18/44: Räikkönen tulee kärsimään stop and go -rangaistuksensa. Hänen piti siis seisoa varikkoruudussa 10 sekuntia. Hän tippuu seitsemänneksi, joutuu käymään kovan taistelun Perezin kanssa tullessaan varikolta. Räikkönen sanoo tiimiradiossa, että auto on todella hyvä.

Kierros 18/44: Räikköselle ilmoitetaan 10 sekunnin rangaistuksesta, suomalainen ei ole tyytyväinen: "Mitä oikein tarkoitat? Hänhän oli tien vieressä!"

Räikköselle varikkorangaistus 1:28

Kierros 17/44: Vettel on noussut tappelemaan voitosta. Hän ajaa sekunnin nopeamman kierroksen kuin Hamilton ja ero on alle sekunti!

Kierros 16/44: Räikköselle 10 sekunnin stop and go rangaistus! Hän ei ole hidastanut riittävästi keltaisten lippujen aikana. Tilanne tapahtui Verstappenin keskeytyksen yhteydessä.

Kierros 16/44: Räikkönen myös varikolle, samaan aikaan Bottas ajaa nopeimman kierrosajan. Räikkösellekin pehmeät renkaat alle. Palaa omalle paikalleen neljänneksi.

Kierros 15/44: Hamilton tulee jo Räikkösenkin ohi. Suomalaisella ei mitään mahdollisuutta estellä Mersu-kuskia. Hamilton oli edellisellä kierroksella sekuntitolkulla häntä nopeampi edellisellä kierroksella.

Hamilton ohittaa Räikkösen 1:19

14/44: Vettel tulee varikolle vaihtamaan pehmeät kumit alle. Ei mitään mahdollisuutta ehtiä Hamiltonin eteen. 

Kierros 13/44: Hamilton on hirviömäinen, hän ei anna Vettelille mahdollisuutta ajaa eroa kiinni, vaan tykittää kisan nopeimman kierrosajan.

Kierros 13/44: Bottas varikolle, hieman hidas pysähdys, 3,3 sekuntia. Myös Bottakselle pehmeät renkaat alle. Hän palaa viidentenä radalle.

Kierros 13/44: Kimi Räikkönen on joutunut tuomariston tutkintaan. Häntä saatetaan rangaista siksi, ettei hän ole hidastanut keltaisten lippujen aikana tarpeeksi.

Kierros 12/44: Hamilton avaa varikkopelin kärjessä! Hän tulee ensimmäisenä varikolle ja alle pehmeät renkaat. Voi siis olettaa, että hän ajaa näillä renkailla kisan loppuun saakka. Hän palaa radalle neljäntenä, Räikkösen taakse.

Kierros 11/44: Ja näin käykin, Esteban Ocon, Romain Grosjean, Fernando Alonso ja Jolyon Palmer varikolle. Oconille superpehmeät renkaat, muille pehmeät.

Kierros 11/44: Bottas sanoo tiimilleen, että vasen eturengas alkaa olla jo rakkuloilla. Pian varikolla alkaa jo tapahtua.

Kierros 10/44: Hamilton ja Vettel karkaavat nyt muilta. Kärkikaksikon ero on puolitoista sekuntia. Bottas on jäänyt lähes kuusi sekuntia Vettelistä, Räikkönen yli kolme sekuntia Bottaksesta.

Kierros 8/44: Vika iski pääsuoralla. Red Bull ei vain vastannut kaasuun.

Kierros 8/44: Jälleen kerran! Max Verstappenin auto pettää. Hän liruu pitkin rataa ja tiimi yrittää antaa ohjeita tilanteen pelastamiseksi. Ei auta, Verstappenin kisa päättyy taas kerran tekniseen vikaan. Tuhannet oranssiin pukeutuneet fanit joutuvat pettymään. "Uskomatonta, en voi uskoa tätä", Verstappen saa sanottua.

Kierros 7/44: Räikkönen on jäänyt nyt Bottaksesta reilun kahden sekunnin päähän. Bottaksen ero Vetteliin on jo yli kolme sekuntia.

Kierros 6/44: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Vettel +1,8
3. Bottas +4,9
4. Räikkönen +7,2
5. Verstappen +9,0

Kierros 5/44: Hamilton sanoo tiimiradiossa, että vauhti on nyt kunnossa. Toista se on Alonsolla: "Tämä on hävettävää, todella hävettävää". Myös Perez tulee espanjalaisen ohi.

Alonso tylyttää tiimiradiossa 0:35

Kierros 4/44: Pascal Wehrlein on kisan ensimmäinen keskeyttäjä, hän tulee varikolle ja kisa jää kesken.

Kierros 4/44: Hamilton ajaa nopeimman kierroksen 1.49,926. Hän on repäissyt yli puolentoista sekunnin eron Vetteliin.

Kierros 4/44: Alonso on pulassa suoranopeuden kanssa. Edellisellä kierroksella Hülkenberg meni ohi avattavan takasiiven avulla, nyt saman teki Ocon.

Kierros 4/44: Viidentenä oleva Max Verstappen on jäänyt Räikkösestä reilun sekunnin päähän. Kimillä ei siis suurta hätää takaapäin.

Kierros 3/44: Vettel on alle sekunnin päässä Hamiltonista. Bottas on jäänyt lähes kahden sekunnin päähän Vettelistä. Räikkönen on aivan Bottaksen kannassa.

Kierros 3/44: Avattava takasiipi on nyt käytössä.

Kierros 2/44: Sijoista 7-9 käydään kovaa taistelua. Fernando Alonso tulee Kemmelin suoran päässä Nico Hülkenbergin ohi ja Esteban Ocon yrittää samanlaista ohitusta kuin Mika Häkkinen samassa paikassa vuonna 2000, muttei pääse ohi.

Kierros 2/44: Hamilton ja Vettel tulevat ensimmäisen kierroksen loppuun aivan peräkkäin. Bottas jäänyt hieman Vettelistä, Räikkönen aivan hänen perässään.

Kierros 1/44: Vettel haastaa Hamiltonia Kemmelin suoran päässä, muttei pääse yrittämään ohitusta.

Kierros 1/44: Kärkikuskeilta todella siisti lähtö, Hamilton kärjessä, Vettel, Räikkönen ja Bottas perässään.



Kello 15.04: Lähtö tapahtuu!

Kello 15.00: Autot lähtevät lämmittelykierrokselle!

Kello 14.55: Mercedekseltä sen sijaan hyviä kuljettajauutisia, Toto Wolff kommentoi Bottaksen jatkoa humoristiseen tyyliin:


Kello 14.53: Spassa on tällä hetkellä pilvistä. Sateen riski kisassa on 10 prosenttia.

Kello 14.51: Red Bullin kuljettaja-asioista vastaava Helmut Marko ilmoitti Span lähtösuoralla ikävän suomalaisuutisen: yhteistyö Niko Karin kanssa päättyy tähän kauteen. Lisää aiheesta täältä

Kello 14.48: Kisan alkuun on reilut kymmenen minuuttia! Ylilento ja kansallislaulu on jo nähty ja kuultu!

Kello 14.37: Räikkönen kertoi kuljettajien paraatissa nauttivansa Span radasta: "Ei väliä mitkä säännöt, aina hyvä kisa ja paljon ohittamista."

Kello 14.34: Kärkikymmenikön kuljettajat lähtevät liikeelle ultrapehmeillä renkailla. Lopuilla kymmenellä on mahdollisuus valita haluamansa renkaat.

Kello 14.34: Räikkönen sanoo tiimiradiossa, että autossa on edelleen tärinää. Tärinä haittasi hänen aika-ajoaan eilen koko ajosession ajan.

Kello 14.30: Varikkosuora on auki ja autot lähtevät kiertämään kohti lähtöruudukkoa.

Kello 14.28: Spassa nähtiin hieno hetki, kun Span kuninkaan Michael Schumacherin poika Mick ajoi isänsä Benettonia vuodelta 1994:



Kello 14.13: Valtteri Bottas on positiivisissa tunnelmissa kisan alla:


Kello 13.50: Kisaan on jaettu roppakaupalla rangaistuksia:
Jolyon Palmerille 5 lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon vaihtamisen vuoksi
Felipe Massalle 5 lähtöruudun rangaistus keltaisten lippujen huomiotta jättämisen vuoksi
Marcus Ericssonille 5 lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon vaihtamisen vuoksi
Pascal Wehrleinille 5 lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon vaihtamisen vuoksi
Daniil Kvjatille 20 lähtöruudun rangaistus moottoriosien vaihtamisen vuoksi
Stoffel Vandoornelle 65 lähtöruudun rangaistus moottoriosien vaihtamisen vuoksi

Kello 13.47: Spa-Francorchampsin rata on F1-sarjan pisin, 7,004 kilometriä pitkä. Tänään ajetaan 44 kierrosta. Rengastoimittaja Pirellin mukaan ennakkoon nopein kisataktiikka on alkuun 14 kierroksen veto ultrapehmeillä renkailla ja sitten loppukisa pehmeillä renkailla. Käytössä ovat myös superpehmeät renkaat.

Kello 13.45: Michael Schumacher on voittanut Span kisan ennätykselliset kuusi kertaa. Räikkösellä on nykykuskeista eniten voittoja, neljä kappaletta.

Kello 13.45: Suomalaiset ovat jälleen kärkikamppailussa, Valtteri Bottas lähtee kolmannesta ruudusta ja Kimi Räikkönen neljännestä ruudusta. Eturivissä ovat suomalaisten tallikaverit Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel.

Kello 13.45: Tervetuloa liveseurantaan!

Lue myös:

    Uusimmat