Räikköseltä tulinen ohitus – Vettelillä kiehui pahasti yli Meksikossa

Kauden 19. F1-osakilpailu ajettiin sunnuntaina Meksikossa Mexico Cityn radalla. MTV Sport seurasi kisaa hetki hetkeltä.


Kisan kärki: (suluissa varikkokäynnit):

1. Hamilton (1), 2. Rosberg (1), 3. Vettel (1), 4. Ricciardo (2), 5. Verstappen (1), 6. Räikkönen (2) ... 8. Bottas (1)

Kello 22.49: Tulokset on vahvistettu: Vettel nousee kolmanneksi! Ricciardo ottaa nelossijan ja Verstappen pudotetaan aikasakolla viidenneksi! Vettelille siis ei rangaistusta.

Kello 22.48: Max Verstappenille viiden sekunnin aikarangaistus! Hän putoaa kolmossijalta pois! Verstappen ehti olla jo palkintokolmikon lämpiössä. Hollantilainen kuitenkin kutsutaan pois!

Kello 22.46: Räikkönen ottaa kuutossijan ja Bottas on kahdeksas.

Kello 22.44: Verstappen tulee maaliin kolmantena, Vettel neljäntenä. Sekä Verstappenin oikominen että Vettelin peittely kuitenkin tuomariston tutkinnassa. Saa nähdä pysyykö loppujärjestys.

Kello 22.44: Nico Rosberg tulee kakkosena maaliin, hänen MM-johtonsa on nyt 19 pistettä! Kaksi kisaa jäljellä.

Kello 22.43: Hamilton kurvailee maaliin, loistava voitto!

Kierros 70/71: Hirmuista taistelua! Ricciardo hyökkää Vettelin rinnalle, molemmat menevät mutkaan renkaat savuten, mutta Vettel pitää pintansa. Hän kuitenkin muutti linjaansa jarrutuksessa, eli tuleeko rangaistus?

Kierros 70/71: Vettelin ja Verstappenin välinen tilanne tutkitaan kisan jälkeen. Vettel kiroaa kovasanaisesti tiimiradiossa.

Kierros 69/71: Ricciardo on noussut jo Vettelin kantaan. Vettel protestoi, että Verstappenin on päästettävä hänet ohitse.

Kierros 68/71: Vettel ohittaa Verstappenia ja Verstappen ajautuu pahasti leveäksi! Hän vetää suoraan nurmikon yli ja pitää sen avulla paikkansa.

Kierros 68/71: Vihdoin! Räikkönen pääsee ohi Hülkenbergistä ja taisteleva saksalainen pyörähtää! Kimi nousee kuudenneksi!

Kierros 66/71: Ricciardoa kannustetaan radiossa: "Saat vielä Verstappenin ja Vettelin kiinni näillä renkailla". Ero Vetteliin on kolme sekuntia.

Kierros 65/71: Verstappenin renkailla on ajettu jo 52 kierrosta. Vettelillä on 20 kierrosta tuoreemmat kumit ja ero on jo puolessatoista sekunnissa.

Kierros 64/71: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Rosberg +8,5
3. Verstappen +12,1
4. Vettel +14,3
5. Ricciardo +21,0
6. Hülkenberg +43,6
7. Räikkönen +44,8
8. Bottas +58,6

Kierros 63/71: Verstappenille yritetään kertoa, että Vettel lähestyy. Verstappen keskeyttää tiimiviestin: "Jep, näen hänen tulevan". Ero on alle 3 sekuntia.

Kierros 62/71: Räikkönen on taas puolen sekunnin päässä Hülkenbergista. Nyt Kimi ohi!

Kierros 60/71: Vettel ajaa jälleen vahvasti, hän on kaventanut kolmantena ajavan Verstappenin etumatkan neljään sekuntiin. Mutta riittääkö kisa kiinniottamiseen? Samaan aikaan Ricciardo painaa perässä pehmeämmillä renkailla.

Kierros 59/71: Räikkönen on joutunut nyt vähän taipumaan, ero Hulkiin on yli sekunnin, eli avattavaa takasiipeä ei saa käyttää.

Kierros 56/71: Räikkönen ei vieläkään ole päässyt yrittämään Hülkenbergista ohi. Pitäisi päästä ohi! Bottas on turvallisesti kahdeksantena.

Kierros 55/71: Räikkönen räyhää radiossa: "Vasen takarenkaani on niin ***** huono, se on uskomatonta"

Kierros 55/71: Hamilton paahtaa kärjessä ja kontrolloi kisaa, ero Rosbergiin on 6,7 sekuntia. Rosbergilla on nyt vähän helpompaa, kun Verstappen on lähes kolmen sekunnin päässä.

Kierros 53/71: Räikkönen jahtaa myös Hülkenbergiä, ero on puolitoista sekuntia, ohi pitäisi tulla.

Kierros 52/71: Ricciardo on uusilla renkaillaan kovassa lennossa, ohittaa Hülkenbergin leikiten.

Kierros 51/71: Ricciardo tulee varikolle, pehmeät renkaat alle. Ricciardo ehtii juuri Räikkösen eteen takaisin radalle.

Kierros 50/71: Kovaa taistelua kakkostilasta! Rosberg lukitsee ykkösmutkassa jarrunsa ja Verstappen pääsee lähelle. Verstappen iskee pari mutkaa myöhemmin, mutta jarrut menevät lukkoon, eikä ohitus onnistu. Rosberg pelastuu. "Hieman optimistinen, sanoisin", MTV Sportin asiantuntija Ossi Oikarinen summaa.

Kierros 50/71: Ricciardo raportoi, että takarengas tuntuu kuin olisi saanut osumaa. Eli ei taida riittää loppuun asti.

Kierros 47/71: Räikkönen ajaa kisan nopeimman kierroksen: 1.22,512. Ottaa edellä menevää Hülkenbergiä kiinni yli sekunnin.

Kierros 47/71: Hermopeli nousee, Verstappen on alle sekuntin päässä Rosbergista, kun kierroksella ohitettavat hidastavat menoa.

Kierros 46/71: Räikkönen palaa radalle seitsemäntenä, jää Hülkenbergin taakse. Bottas ajaa Räikkösen perässä.

Kierros 46/71: Räikkönen kutsutaan varikolle, hänelle laitetaan toiset keskikovat renkaat alle. Liikkellelähdössä on ongelmaa, mutta ei menetä kuin sekuntin osia.


Kierros 45/71: Hamilton saavuttaa pitkän kierroksella ohitettavien letkan. Edessä on kahdeksan autoa, aina vaaranpaikka. Rosberg perässä neljän sekunnin päässä.

Kierros 44/71: Rosberg ei aio päästää Verstappenia iskemään, hän takoo kisan nopeimman kierrosajan 1.22,792.

Kierros 43/71: Räikkönen on kaventanut Ricciardon eron neljään sekuntiin. Nouseeko Kimi vielä ohitustaisteluun? Ricciardolla on 19 kierrosta enemmän käytetyt renkaat, hän kävi heti kisan alussa varikolla.

Kierros 40/71: Ikuisuustaistelu yhdeksännestä sijasta jatkuu, Massa pitää edelleen Pereziä takanaan, vaikka meksikolainen tekee kaikkensa.

Kierros 40/71: Räikkönen ajaa edelleen hyviä kierroksia, tallikaveri Vettel on perässä vain 1,8 sekunnin päässä.

Kierros 39/71: Hamiltonille raportoidaan, että radan lämpötila laskee ja kaikkien vauhti tuntuu nousevan.

Kierros 38/71: Bottas paahtoi kymmenisen kierrosta sitten hurjaa vauhtia, hän on merkkauttanut suurimman huippunopeuden F1-kisahistoriassa. Bottaksen noteeraus 372,5 kilometriä tunnissa.

Kierros 37/71: Räikkönen pamauttaa oman parhaan kierroksensa ja on muutenkin kovassa lennossa. Juuri nyt radan nopein mies. Ero Ricciardoon silti pitkästi yli viisi sekuntia.

Kierros 36/71: Verstappenia vähän himmaillaan tiimiradiokomennoilla. Hänelle sanotaan, että tämä meno riittää.

Kierros 34/71: Kärjen tilanne: (kaikilla yksi stoppi ja keskikovat renkaat alla)
1. Hamilton
2. Rosberg +4,6
3. Verstappen +6,0
4. Ricciardo +10,2
5. Räikkönen +16,1
6. Vettel +18,3
7. Hülkenberg +25,2
8. Bottas +36,7

Kierros 34/71: Verstappen on jatkanut kovaa menoaan, hän on enää hieman reilun sekunnin Rosbergia jäljessä. Saadaanko pian taistelua kakkossijasta?

Kierros 33/71: Räikkönen tiukkana tiimiradiossa: Pito näissä renkaissa on todella huono!

Kierros 33/71: Vettel viimein varikolle! Hänelle muiden tapaan keskikovat renkaat alle, näillä mennään varmasti loppuun asti. Palaa Räikkösen taakse.

Kierros 32/71: Räikkösen ero edellä menevään Ricciardoon on reilut kuusi sekuntia. Eli ero ei ole muuttunut mitenkään.

Kierros 30/71: Vettel kutsutaan varikolle, mutta saksalainen jatkaa radalla! Renkaat laitetaan takaisin lämmityspusseihinsa.

Kierros 29/71: Räikkönen on saanut pidettyä eron kärkimies Vetteliin 20 sekunnissa, eli kun Vettel pysähtyy, hän tippuu tallikaverinsa taakse.

Kierros 27/71: Hamilton valittaa, että hänen renkaansa eivät tunnu hyvältä. Ero takana tulevaan Rosbergiin on kuitenkin pysynyt reilussa neljässä sekunnissa.

Kierros 26/71: Kärjen tilanne:
1. Vettel (0 stoppia)
2. Hamilton +4,0 (1 stoppi)
3. Rosberg +9,3 (1 stoppi)
4. Verstappen +12,3 (1 stoppi)
5. Ricciardo +14,6 (1 stoppi)
6. Räikkönen +19,9 (1 stoppi)
7. Hülkenberg +24,7 (1 stoppi)
8. Bottas +36,8 (1 stoppi)

Kierros 26/71: Rosbergia varoitetaan, että Verstappen ajaa nyt todella kovaa häntä kiinni. Rosberg kysyy, että onkohan hän tekemässä vielä yhden stopin. Tästä voi päätellä, että Mercedes saattaa yrittää näillä renkailla maaliin.

Kierros 25/71: Perez yrittää uhkarohkeaa ohitusta Massasta, mutta menee leveäksi mutkassa. Massa saa hetken hengähtää.

Kierros 25/71: Vettel jatkaa edelleen hienoa menoaan, hän on kaikkia muita nopeampi tällä hetkellä.

Kierros 24/71: Bottas saa kannustustusta radiossa: "Loistavaa työtä Valtteri. Tämä näyttää todella hyvältä, jos pystymme pysymään a-suunnitelmassa".

Kierros 24/71: Bottas ohittaa Massan näyttävästi, nousee sijalle 8. Williams-kaksikko saa takaa kovaa painetta Force Indian Pereziltä.

Kierros 23/71: Vettelillä kulkee kärjessä, hän tahkoaa todella kuluneilla pehmeillä renkailla huippuaikoja, on selvästi nopeampi kuin kakkosena ajava Hamilton.

Kierros 23/71: Red Bull tekee tiimipäätökseen, Ricciardo laskee Verstappenin ohitseen.

Kierros 21/71: Räikkönen voitti varikkotaktiikassa, kun hän pääsi Hükenbergin eteen. Hän on nyt viiden sekunnin päässä Verstappenista, joka kamppailee tiukasti nelossijasta Ricciardon kanssa. Verstappen valittaa radiossa, että on nopeampi kuin tiimikaverinsa.

Kierros 21/71: Rosberg renkaidenvaihtoon, hänelle myös keskikovat kumit. Heti perään Räikkönen varikolle, niin ikään keskikovat renkaat. Räikkönen ehtii Hülkenbergin eteen!

Kierros 19/71: Bottas tulee varikolle, hänellekin pistetään keskikovat renkaat alle. Kaikki tuntuvat nyt menevän samaan taktiikkaan. Bottas palaa radalle kymmenentenä.

Kierros 19/71: Räikkösen ero Hülkenbergiin on nyt reilut 23 sekuntia, mutta suomalainen on nopeampi. Hän yrittää repiä eroa, että pääsisi edelle, kun käy varikolla.

Kierros 19/71: Nyt on Bottas hieman tulppana. Perez on aivan hänen kontissaan kiinni ja myös Ricciardo-Verstappen-kaksikko lähestyy jatkuvasti.

Kierros 18/71: Hamilton kärkipaikalta varikolle! Hänellekin alle keskikovat renkaat, palaa radalle sijalla neljä, Vettelin taakse. Ero jo pysähtyneisiin Red Bulleihin on roima.

Kierros 17/71: Kisan kärkinelikkona nyt kisaan pehmeillä kumeilla lähteneet kuljettajat: Hamilton, Rosberg, Räikkönen ja Vettel. Myös Bottas ja Perez ovat vielä pysähtymättä, seitsemäntenä oleva Ricciardo on jo pysähtynyt.

Kierros 16/71: Räikkönen on varikkokäyntien takia nyt kolmantena. Bottas viidentenä. Mielenkiintoisia hetkiä, saako Räikkönen revittyä itsensä Hülkenbergin eteen?

Kierros 15/71: Massa tulee varikolle, vikkelästi keskikovat renkaat alle. Myös Hülkenberg sisään, hänellekin keskikova rengas käyttöön. Räikkönen nousee kolmanneksi.

Kierros 14/71: Massa on nyt isona tulppana, perässä tulevat Vettel, Bottas ja Perez ovat kaikki puolentoista sekunnin sisällä.

Kierros 13/71: Vettel antaa nyt kovaa painetta Massalle. Kolahduskin on lähellä, hienoa taistelua. Vettel valittaa radiossa, että Massa on typerä ja tuhoaa oman kisansa peittelemällä. Erikoinen kommentti.

Kierros 13/71: Verstappen tulee varikolle ja hänelle laitetaan keskikovat kumit alle. Putoaa sijalle 11. Ricciardo on yhdeksäntenä.

Kierros 13/71: Räikkönen on viimein päässyt alle sekunnin päähän Hülkenbergista ja nyt hän voi yrittää.

Kierros 11/71: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Rosberg +3,5
3. Verstappen +5,3
4. Hülkenberg +7,2
5. Räikkönen +8,3
6. Massa +11,4
7. Vettel +12,1
8. Bottas +14,7

Kierros 10/71: Red Bullien vauhti pitää: Verstappen jahtaa koko ajan Rosbergia ja varikolla käynyt Ricciardo napsii jatkuvasti sijoituksia. Hän on nyt sijalla 12.

Kierros 9/71: Räikkönen ei vieläkään pääse ohitusetäisyydelle, mutta roikkuu Hülkenbergin perässä. Bottas puolestaan jää hiljalleen Vettelin kyydistä. Vettel yrittää kiihkeästi ohi Massasta.

Kierros 8/71: Verstappenin ja Rosbergin tilanne on nyt tutkittu, kummallekaan ei tuomiota. Verstappen sanoi radiossa, että oli mielestään jo Rosbergin edellä, ja tämä sulki tien.

Kierros 7/71: Räikkönen ei pääse alle sekunnin päähän Hülkenbergista, eli ei saa käyttää avattavaa takasiipeä.

Kierros 7/71: Hamilton valittaa, että hänellä on flatspot eturenkaassa, ja ajaminen on tällä hetkellä hankalaa. 

Kierros 6/71: Hamilton ajaa nyt väkevästi kärjessä. Hän on saanut yli puolentoista sekunnin eron Rosbergiin. Verstappen puolestaan tiukasti Rosbergin perässä kiinni.

Kierros 4/71: Räikkönen on tukevasti sijalla viisi. Edessä menee Hülkenberg, josta pitäisi nyt päästä nopeasti ohi.

Kierros 4/71: Vettel on mukana kisassa sijalla 7, hänellä ei siis olekaan rengasrikkoa, vaikka itse niin luuli.

Kierros 4/71: Turva-auto lähtee radalta ja sitten mennään. Verstappen näyttäytyy heti Rosbergin peileissä.

Kierros 3/71: Hamilton vetää porukkaa turva-auton perässä. Radalla on paljon hiilikuitua avausmutkan kolinoista.

Kierros 2/71: Verstappen ajaa startin jälkeen avausmutkassa kovaa Rosbergia rengas rengasta vastaan. Hän ajaa Rosbergin ulos radalta ja tilanne on tutkinnassa.

Kierros 2/71: Hidastuskuva näyttää, että Felipe Massa tökkää Vetteliä startissa.

Kierros 1/71: Räikkönen pitää asemansa loistavasti ja on nyt viides, kun Ricciardo menee edestä varikolle.

Kierros 1/71: Daniel Ricciardo tulee jo varikolle, hänelle keskikovat kumit alle. Aggressiivinen lähtöyritys ei tuonut nousua kärkeen.

Kierros 1/71: Vettelille jälleen surkea ykköskierros, hän sanoo tiimille, että rengas on puhki.

Kierros 1/71: Takajoukossa tulee rytinää, Felipe Nasr ja Pascal Wehrlein osuvat.


Kello 21.03: Startti tapahtuu, Hamilton pitää kärkipaikkansa, mutta menee leveäksi. Verstappen työntää myös Rosbergin leveäksi, mutta osumia ei tule.

Kello 21.02: Hamilton saapuu lähtöruutuun. Muutkin mukaan ja pian mennään.

Kello 21.00: Autot lähtevät lämmittelykierrokselle!

Kello 20.56: Enää muutama minuutti kisan starttiin. Kauden kolmanneksi viimeinen kilpailu on käsillä.

Kello 20.48: Meksikon kansallislaulu kuoron esittämänä on kajahtanut ilmoille ja yleisön hurraus täyttää rata-alueen. Pian murahtavat moottorit käyntiin.

Kello 20.40: Meksikossa ajetaan viime vuodeksi uudistetulla Autodromo Hermanos Rodriquez -radalla. Pituutta on 4,304 kilometriä ja tänään ajetaan 71 kierrosta.

Kello 20.40: Sir Jackie Stewart antoi näkemyksensä MM-taistelusta MTV Sportille:


Kello 20.37: Ilman lämpötila Mexico Cityn radalla on 19 astetta ja radan pinnassa on 46 astetta, eli muutaman pykälän viileämpää kuin eilen aika-ajossa.

Kello 20.30: Räikkönen kuljettajien paraatissa: "Toivottavasti tänään saadaan parempaa. Oli hyvin nopeutta, muttei saatu sitä esiin. Oli pieni ongelma ja vaikeat olosuhteet saada renkaat toimimaan."


Kello 20.25: Kisan alkuun on puolisen tuntia. Vielä on aikaa vähän hassutella:

Kello 20.20: Räikkösellä on startissa hänen ainut pehmeä settinsä. Jälhellä on vielä yksi käyttämätön ja käytetty setti keskikovia renkaita sekä kolme käytettyä superpehmeää settiä. Bottas starttaa superpehmeillä kumeilla, joita hänellä on kolme käytettyä settiä. Lisäki Bottaksella on käytetty setti pehmeitä sekä keskikovia 1+1.

Kello 20.11: Kansainvälinen Autoliitto vahvistaa, että Räikköselle on vaihdettu polttomoottori, turbo ja lämpöenergiaa kierrättävä MGU-H-yksikkö. Kaikki ovat aiemmin käytettyjä, eli rangaistusta ei tule.

Kello 19.57: Haas-kuski Romain Grosjeanin autoon on vaihdettu alusta. Hän starttaa sen vuoksi varikkosuoralta. Pudotus ei ole iso, sillä Grosjean olisi lähtenyt 21. ruudusta.

Kello 19.50: Kärkikymmeniköstä Hamilton, Rosberg, Räikkönen ja Sebastian Vettel lähtevät liikkeelle pehmeillä renkailla. Muut kärkikuskit ovat liikkeellä superpehmeillä renkailla.

Kello 19.50: Räikkösen autossa ilmeni eilen aika-ajossa moottoriongelma. Ferrarin tallipäällikkö Maurizio Arrivabene vahvisti MTV Sportille, että suomalaiselle on vaihdettu moottori, mutta kyseessä on jo aiemmin käytetty voimanlähde, joten Räikköselle ei tule rangaistusta.

Kello 19.48: Viime vuonna Räikkönen ja Bottas kolaroivat Meksikossa, toivottavasti samaa ei nähdä heti kisan alussa!

Kello 19.45: Paalulta kisaan lähtee Lewis Hamilton, jonka on käytännössä pakko ottaa enemmän pisteitä kuin rinnalta lähtevän Nico Rosbergin. Jos Hamilton saa yhden pisteen tai jää ilman pisteitä, ja Rosberg voittaa, valloittaa Nico uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Kello 19.45: Lähdössä on kunnon suomalaisjännitys, sillä Kimi Räikkönen lähtee kuudennesta ruudusta pehmeillä renkailla. Valtteri Bottas on suoraan takana kahdeksannessa ruudussa superpehmeillä renkailla, joten hänellä on jopa 12 metrin etu lähtösuoralla. Lue asiasta lisää tästä

Kello 19.45: Tervetuloa liveseurantaan! Kilpailu alkaa reilun tunnin kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat