Rosberg härskisti Räikkösestä ohi – Kimi taipui ulos palkintopallilta

Kauden 16. F1-osakilpailu ajettiin sunnuntaina Malesiassa Sepangin radalla. MTV Sport seurasi kisaa hetki hetkeltä.

Red Bull otti kaksoisvoiton järjestyksessä Daniel Ricciardo-Max Verstappen. Kolmanneksi sijoittui Nico Rosberg. Kimi Räikkönen oli neljäs ja Valtteri Bottas viides. Lewis Hamilton keskeytti kärkipaikalta, kun hänen Mercedeksensä moottori petti.


Kärjen lopputulokset: (suluissa varikkokäynnit)

1. Ricciardo (2), 2. Verstappen (3), 3. Rosberg (3), 4. Räikkönen (3), 5. Bottas (1)

Kello 11.42: Rosberg kasvattaa MM-johtoaan suhteessa keskeyttäneeseen Hamiltoniin, ero on nyt 23 pistettä. Räikkönen nousee keskeyttäneen Sebastian Vettelin ohi neljänneksi MM-pisteissä.

Kello 11.41: Valtteri Bottakselta loistava maksimisuoritus! Hän ottaa viidennen sijan!

Kello 11.41: Rosberg sujahtaa kolmantena maaliin ja Räikkösen ero on liian suuri, Kimi on tänään neljäs!

Kello 11.40: Ricciardo ajaa voittoon! Uran neljäs voitto! Ja Verstappen varmistaa kaksoisvoiton!

Kierros 56/56: Räikkönen on 13 sekunnin päässä Rosbergista, eli palkintosija karkaa Kimiltä.

Kierros 56/56: Ricciardo lähtee viimeiselle kierrokselle, perässään Verstappen. Yksikään muu talli kuin Mercedes ei ole ottanut vuoden 2014 sääntömuutosten jälkeen kaksoisvoittoa, mutta nyt sellainen on tulossa!

Kierros 54/56: Ricciardon ero Verstappeniin yli 2,5 sekuntia, eli tilanne näyttää selvältä: Ricciardo tulee voittoon.

Kierros 53/56: Rosberg on ajanut niin kovaa, että Räikkönen on taipumassa auttamattomasti ulos palkintopallilta.

Kierros 51/56: Rosberg voittaa Räikköstä kierroksella yli sekunnilla. Ero on nyt jo 12 sekuntia!

Kierros 51/56: Red Bullin kuljettajien välinen taistelu on hieman hiipunut. Näyttää siltä että Ricciardo saa kauden ensimmäisen voittonsa.

Kierros 50/56: Reaaliaikaisessa seurannassa Rosbergin etumatka Räikköseen käy ensi kerran yli 10 sekunnissa. Räikkösen on löydettävä lisää vauhtia! Rosbergille ilmoitetaan tiimiradiossa, että kahden kierroksen ajan hän saa käyttää täyttä voimaa.

Kierros 50/56: Verstappen ajaa Ricciardoa tiukasti kiinni, ero on sekunnissa.

Kierros 49/56: Rosberg pyytää tallilta lisää voimaa autoonsa. Talli ei uskalla antaa sitä vielä, pelkäävätkö he Hamiltonin keskeytyksen syyn olevan uhka myös Nicolle?

Kierros 49/56: Räikkönen on löytänyt lisää vauhtia, ero käy jopa alle 9 sekunnissa. Kärjen tilanne:
1. Ricciardo
2. Verstappen +1,4
3. Rosberg +20,3
4. Räikkönen +29,5
5. Bottas +51,3

Kierros 48/56: Bottas on yhden stopin taktiikallaan edelleen tiukasti viidentenä. Force Indiat hänen perässään, eli kilpailija on silti nappaamassa enemmän pisteitä. Mutta Bottas on tehnyt loistavaa työtä!

Kierros 46/56: Rosberg on jo saanut eron reiluun 9 sekuntiin. Ei kai palkintosija vain karkaa Kimiltä?

Kierros 45/56: Nico kysyy radiossa: "kaasu pohjassa loppuun saakka?" Vastaus on yksinkertainen: "Kyllä, sitä tarvitsemme".

Kierros 45/56: Rosberg painaa nyt hirmuista vauhtia. Hän on repinyt eroa Räikköseen lisää, tällä hetkellä 8,7 sekuntia. Nyt Kimi kaasua!

Kierros 43/56: Rosberg saa 10 sekunnin aikasakon Räikkös-kolaristaan! Nicon loppuaikaan lisätään siis 10 sekuntia. Ero on nyt 7 sekuntia, joten Räikkönen on kiinni palkintosijassa!

Kierros 42/56: Hirvittävää draamaa muutaman kierroksen aikana. Nyt ajellaan virtuaalisen turva-auton takia hiljalleen. Ricciardo siis kärjessä, Verstappen parin sekunnin päässä. Rosberg on kolmantena, Räikkönen on hänestä kymmenen sekunnin päässä. Bottas kiinni viidennessä sijassa.

Kierros 41/56: Esteban Gutierrezin Haasista lentää rengas kesken ajon! Räikkönen on aivan hänen takanaan ja joutuu nopeasti väistämään.

Kierros 41/56: Myös Rosberg tulee tekemään kisan kolmannen stoppinsa, hänellekin pehmeät kumit alle.

Kierros 41/56: Virtuaalinen turva-auto radalle ja molemmat Red Bullit varikolle peräjälkeen! Verstappen joutuu vähän odottelemaan. Molemmille pehmeät kumit alle.

Kierros 41/56: Räikkönen joutuu tulemaan jälleen varikolle. Hänelle laitetaan pehmeät kumit alle. Pitää neljännen sijansa.

Kierros 41/56: Red Bullilla on nyt paikka kaksoisvoittoon! Ricciardo kärjessä ja Verstappen aivan kannassa.


Kierros 41/56: Hamiltonin auto syttyy liekkeihin! Hän keskeyttää kärkipaikalta.

Kierros 39/56: Rosbergin ja Räikkösen välinen osuma tuomariston tutkintaan! Räikkönen sanoo tiimiradiossa: "Hän vain ajoi minun päälleni, minun piti ajaa oikealle. Hän osui minuun ja menetin jonkun osan, en tiedä mitä"


Kierros 39/56: Red Bullin jäsenillä huima taistelu! Verstappen tulee jo kerran ohi, mutta Ricciardo kuittaa takaisin ja pitää kakkossijansa! Mahtavaa menoa!

Kierros 38/56: Rosberg tulee avausmutkassa isolla riskillä Räikkösestä ohi, autot osuvat toisiinsa! Todella kova kolaus kylki kylkeä vasten. Räikkösen etusiivestäkin lentelee palasia.

Kierros 37/56: Räikkönen vaatii uudelleen: "Oikeasti, me tarvitsemme nyt kaiken voiman, mitä saamme!"

Kierros 36/56: Räikkönen valittaa tiimiradiossa "come on, meidän pitää olla puristusmoodissa". Vastaus: "Erittäin pieni menetys ajassa, tarvitsemme energiaa säästöön".

Kierros 35/56: Rosberg pamauttaa huippuajan ja on jo alle sekunnin päässä Räikkösestä. Nyt mennään kovaa.

Kierros 33/56: Mercedes sai varikkokäynnillä kavennettua Räikkösen etumatkaa ja Rosberg on nyt puolentoista sekunnin päässä. Kova kisa tulossa!

Kierros 33/56: Räikkönen myös varikolle! Hänellekin päivän toiset kovat renkaat alle. Kimi palaa radalle Rosbergin eteen neljänneksi. Perez on pudonnut välistä jo pois.

Kierros 32/56: Rosberg tuli hakemaan uudet kovat renkaat alle. Hän putosi Perezin taakse kuudenneksi, mutta tuoreilla renkailla ja Mersun vauhdilla pitäisi päästä ohi.

Kierros 31/56: Rosberg varikolle toistamiseen! Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Ricciardo +14,2
3. Verstappen +18,1
4. Räikkönen +23,4
5. Perez +46,2
6. Rosberg +50,3
7. Button +54,4
8. Bottas +63,2

Kierros 30/56: Bottaksen edessä nyt Button, eroa on 10 sekuntia. Buttonilla kovat renkaat, joilla ajettu 20 kierrosta, eli nousu on mahdollinen. Kuudentena on Perez, jolla medium-rengas. Ero on 17 sekuntia, Perezin pitää ehkä tulla vielä varikolle.

Kierros 30/56: Bottas tulee ensimmäiselle ja todennäköisesti ainoalle stopilleen. Alle kovat renkaat ja näillä mennään loppuun saakka. Palaa radalle kahdeksantena.

Kierros 29/56: Hamilton pamauttaa kärkipaikalta kisan nopeimman kierroksen 1.39,135. Ero Ricciardoon 12,3 sekuntia.

Kierros 29/56: Nico Hülkenberg toistamiseen varikolle. Tämä tarkoittaa sitä, että Bottaksen on pakko tulla pian stopille. Force Indioiden kukistaminen on päätavoite.

Kierros 28/56: Räikkönen on onnistunut jopa lisäämään eroa Rosbergiin, nyt kolme sekuntia. Pian nähdään miten Verstappen saa kovat renkaat toimimaan ja onko Räikkösellä mahdollisuuksia hyökätä hänen kimppuunsa.

Kierros 27/56: Verstappen tulee varikolle! Alle kovat renkaat, eli samat kuin muiillakin kärkimiehillä. Verstappen palaa radalle juuri Räikkösen eteen.

Kierros 26/56: Verstappen ilmoittaa tiimiradiossa, että pito alkaa loppua. Hän joutunee pian varikolle. Räikkönen on 25 sekunnin päässä, joten nopealla stopilla Verstappen palaisi suomalaisen edelle.

Kierros 25/56: Hamilton ajaa Verstappenia kovaa kiinni. Räikkönen puolestaan saa pidettyä Rosbergin etäällä, mikä on loistava uutinen.

Kierros 24/56: Tilanne taas normalisoitumassa, kärjen tilanne:
1. Verstappen
2. Hamilton +6,7
3. Ricciardo +16,9
4. Räikkönen +25,5
5. Rosberg +27,2
6. Bottas +32,8

Kierros 23/56: Verstappen nousi varikkokäynneillä kärkeen, mutta hänellä on pehmeät renkaat alla ja edessä on pakollinen varikkostoppi. Hänen takanaan Hamilton, Ricciardo, Räikkönen ja Rosberg radalla kovilla renkailla. Takaa-ajava nelikko voi mennä loppuun saakka näillä kumeilla. Rosberg on ajanut jo 13 kierrosta näillä renkailla, muilla tuoreet kumit.

Kierros 22/56: Ricciardo varikolle, hänellekin kovat renkaat alle ja takaisin radalle selvästi Räikkösen edelle.

Kierros 21/56: Rosberg paahtaa Bottaksen ohi ja Räikkönen ehtii juuri Rosbergin eteen takaisin radalle!

Kierros 21/56: Räikkönen tulee varikolle! Samoin Lewis Hamilton. Molemmille kovat renkaat alle ja takaisin radalle. Mennäänkö näillä loppuun saakka?

Kierros 20/56: Verstappen on aivan Räikkösen kannassa. Kimiltä näyttävät renkaat jo loppuvan.

Kierros 19/56: Verstappen on jo kolmen sekunnin päässä Räikkösestä. Nyt menee taktiikkapeliksi. Verstappenia kannustetaan ohittamaan.

Kierros 19/56: Renault'n Kevin Magnussen tulee varikolle keskeyttämään. Ja samaan aikaan Nico Rosberg nousee jo kuudenneksi. Seuraavana edessä Bottas.

Kierros 18/56: Kärjen tilanne, vain Verstappen ja Rosberg käyneet varikolla:
1. Hamilton
2. Ricciardo +5,8
3. Räikkönen +12,1
4. Verstappen +15,6
5. Bottas +35,0
...
7. Rosberg +39,5

Kierros 17/56: Ricciardolle ilmoitetaan, että hänelle suunnitellaan kovaa rengasta seuraavaksi. Mielenkiintoinen peli meneillään, sillä voi ehkä ajaa maaliin saakka! Verstappenille laitettiin siis pehmeä kumi, eli hänen on pakko käydä vielä kerran varikolla. Kärkikolmikko ajanut aika-ajossa käytetyllä pehmeällä renkaalla nyt 17 kierrosta.

Kierros 15/56: Räikköseltä kysellään renkaiden tilannetta. Hän vastaa, että renkaat ovat hyvässä kunnossa, joten "voimme tehdä niin kuin puhuimme palaverissa".

Kierros 14/56: Rosberg on noussut sijalle 9. Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Ricciardo +3,9
3. Räikkönen +9,2
4. Verstappen +16,7
5. Bottas +27,7

Kierros 13/56: Bottas taistelee hienosti viidentenä keskikovalla renkaalla. Pitää Sainzia takanaan.

Kierros 12/56: Verstappen on tällä hetkellä todella nopea, ottaa Räikköstä ja Ricciardoa kiinni vauhdilla. Hänen vauhtiinsa pystyy vastaamaan vain Hamilton.

Kierros 11/56: Virtuaalinen turva-auto pois, Verstappen voitti tilanteessa paljon! Hän kävi varikolla, on neljäntenä ja vain 17 sekuntia kärjestä. Kärkikolmikko Hamilton-Ricciardo-Räikkönen ei varikolla käynyt. Myös Rosberg kävi varikolla.

Kierros 10/56: Räikköselle kerrotaan, että MGU-K-yksikössä ollut ongelma on taas kunnossa, joten hän voi keskittyä kisaamaan.

Kierros 10/56: Verstappen varikolle, hänelle laitetaan pehmeät renkaat. Räikkönen nousee kolmanneksi. Verstappen pitää neljännen sijansa, Bottas nyt viidentenä.

Kierros 9/56: Rosberg on noussut jo sijalle 10. Hän saa kehuja tiimiradiossa.

Kierros 9/56: Grosjeanin auto ei pysähdy mutkassa, hän vetää mutkasta suoraksi ja virtuaalinen turva-auto radalle. Jarrut pettivät.


Kierros 7/56: Massan kisasta ei tule mitään. Hän starttasi varikolta, kävi jo avauskierroksella varikolla ja nyt eturengas on puhki. Toinen varikkokäynti ja sijoitus on viimeinen.

Kierros 6/56: Nyt alkaa tilanne normalistoitua. Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Ricciardo +1,6
3. Verstappen +3,0
4. Räikkönen +5,9
5. Perez +8,7
...
8. Bottas +12,6

Kierros 6/56: Räikköselle kerrotaan, että takajarrut alkavat käydä lämpiminä.

Kierros 5/56: Perez valittaa tiimiradiossa, että Verstappen ohitti heidät ennen kuin virtuaalinen turva-auto oli lähtenyt radalta pois.


Kierros 5/56: Daniel Ricciardo näyttää heti, ettei päästä Hamiltonia karkuun, ajaa kisan nopeimman kierroksen. Verstappen ajaa nyt Räikköseltä karkuun. Samaan aikaan Rosberg noussut 14:nneksi.

Kierros 4/56: Räikkönen komeasti Perezistä ohi! Takuuvarma yritys pääsuoran päässä ja takaisin neljännelle sijalle.


Kierros 3/56: Räikkönen nukkuu uusintälähdössä, Verstappen tulee heti ohi ja menee myös Perezin ohi. Räikkönen nyt viides.

Kierros 2/56: Verstappen ja Vettel osuvat yhteen, minkä takia Vettelin eturengas osuu Rosbergiin. Vettelin kisa pilalle ja Rosberg pyörähtää avausmutkassa. Räikkönen nousee näin neljänneksi ja Bottas kahdeksanneksi. Perez pompahtaa kolmanneksi!


Kierros 2/56: Rosbergille on sattunut myös jotain, hän on pudonnut sijalle 17!

Kierros 1/56: Virtuaalinen turva-auto heti radalle! Verstappenin näkemys on selvä: "Vettel on hullu"

Kierros 1/56: Sebastian Vettel keskeyttää! Viime vuoden voittaja on ulkona.


Kierros 1/56: Vetteliltä loistava lähtö, mutta osuu avausmutkassa Verstappeniin ja sitten Rosbergiin! Vettelin vasen etupyörä aivan romuksi! Räikkönen nousee neljänneksi!

Kello 10.03: Startti tapahtuu!

Kello 10.03: Autot asettuvat ruudukkoon!

Kello 10.01: Massan auto rullataan varikolle, hän pääsee kisaan mukaan varikkosuoralta, eli joukon perälle.

Kello 10.00: Bottas lähtee kisaan keskikovalla renkaalla. Hänellä on siis askelman kovempi kumi kuin hänen edeltään lähtevillä kuljettajilla.

Kello 10.00: Kuljettajat lähtevät lämmittelykierrokselle. Mutta Felipe Massan auto jää ruutuun! "Kaasupoljin ei toimi, kaasupoljin ei toimi!"

Kello 9.51: Starttiin on kymmenisen minuuttia. Radan lämpötila lähestyy jo 60 astetta. Sateen mahdollisuus kisan aikana on 20 prosenttia.

Kello 09.50: Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner MTV Sportille: "Tämä on yksi pahimmista kilpailuista kuljettajille. Ehkä joku talli yrittää yhtä pysähdystä, todennäköisesti kahdella pysähdyksellä, jos joku on oikein aggressiivinen jopa kolme stoppia."

Kello 09.45: Starttiin on aikaa vartti. Kaikki autot ovat lähtöruudukossa ja Malesian kansallislaulu kajahtaa ilmoille.

Kello 09.42: Räikkönen odottaa kisasta parempaa kuin aika-ajosta. "Tänään on todella kuuma. Yritän ainakin parhaani"

Kello 09.40: Räikkönen on totutusti Aasiassa(kin) todella suosittu. Fanien mielestä joko presidenttiys tai kansalaisuus Malesiaan kävisi: #bwoah

Kello 09.30: Varikonportilla vihreä valo. Autot lähtevät kiertämään kohti lähtöruudukkoa.

Kello 9.30: Malesian Sepangin rata on 5,543 kilometriä pitkä. Tänään ajetaan 56 kierrosta. Radalla on kaksi drs-aluetta, eli avattavan takasiiven aluetta. Malesian GP on ollut mukana F1-sarjassa vuodesta 1999 lähtien.

Kello 9.30: Kuumuutta on pidetty Ferrarin aseena. Voiko viidennestä ruudusta lähtevä Vettel tai kutosena starttaava Räikkönen nostaa punaiset värit jopa kärkeen? Vettel voitti viime kaudella Malesiassa.

Kello 9.18: Malesian kuumuus on puhuttanut pitkin viikonloppua ja nyt on kuuma! Ilman lämpötila 40 minuuttia ennen starttia on 34 astetta ja radan lämpötila on peräti 56 astetta!

Kello 09.03: Valtteri Bottas ei paljasta millä renkaalla hän lähtee kilpailuun. Tavoite kisaan: "Vähintään molempien Force Indioiden edelle pitää päästä ja siinä on myös yksi McLaren, myös sen edelle. Sen mitä autosta pääsee, se on aina tavoite".

Bottas sanoo että taktiikka on isossa osassa nyt, kun hän saa valita itse renkaansa starttiin.


Kello 09.01: McLaren on muuntanut hospitality-tilansa Jenson Buttonin 300. kisan kunniaksi brittipubiksi. Lämmittely hoidettiin dartsilla.

Kello 08.55: Red Bullin Daniel Ricciardolla on yksi ase muita vastaan: käyttämätön setti pehmeitä renkaita. Myös Bottakselta löytyy yhdet tuoreet pehmeät kumit, hän saa valita starttiin renkaat, sillä hän ei ole kärkikymmenikössä. Kaikki kärkikymmenikön kuskit lähtevät liikkeelle käytetyillä pehmeillä kumeilla.

Kärkikuskien jäljellä olevat renkaat:

Uudet
hard+medium+soft

Käytetyt
H+M+S

1. Lewis Hamilton2+0+00+0+3
2. Nico Rosberg1+1+01+0+3
3. Max Verstappen1+0+01+1+3
4. Daniel Ricciardo2+0+10+1+2
5. Sebastian Vettel1+0+01+1+3
6. Kimi Räikkönen1+0+01+1+3
11. Valtteri Bottas2+1+10+0+3

Kello 08.44: Mercedes voi varmistaa valmistajien mestaruuden jo Malesiassa. Asetelmat ovat heidän puolellaan, kun Lewis Hamilton lähtee ykkösruudusta ja Nico Rosberg hänen rinnaltaan.

Kello 08.43: Räikkönen lähtee liikkeelle kuudennesta ruudusta, Bottas ruudusta 11.

Kello 08.42: Kimi Räikkösellä ja Valtteri Bottaksella on edessään samanlainen asetelma. Räikkösen edestä lähtevät tallikaveri Sebastian Vettel sekä valmistajien MM-sarjan päävastustajan Red Bullin molemmat kuskit. Bottas puolestaan lähtee oman tallikaverinsa Felipe Massan takaa, edellä ovat myös päävastustaja Force Indian kaksi autoa. Huippulähdöllä avausmutkassa on siis valtavasti voitettavaa molemmille.

Kello 08.40: Tervetuloa liveseurantaan!

Lue myös:

    Uusimmat