Karmea moka pilasi Räikkösen päivän – näin kilpailu eteni

Kauden 18. F1-osakilpailu ajettiin sunnuntaina Yhdysvalloissa Austinin radalla. MTV Sport seurasi kisaa hetki hetkeltä.


Kisan kärki: (suluissa varikkopysähdykset)

1. Hamilton (2), 2. Rosberg (2), 3. Ricciardo (2), 4. Vettel (2), 5. Alonso (2) ... 16. Bottas (2), Räikkönen (kesk.)

Kello 23.43: Bottas sijoittuu kilpailussa 16:nneksi. Räikkösen kisa päättyi keskeytykseen. Felipe Massa tuo seitsemännellä sijallaan Williamsille tärkeitä pisteitä, mutta sai vain kaksi enemmän kuin Force Indian Sergio Perez. Ero nyt kahdeksan pistettä Force Indian hyväksi.

Kello 23.42: Rosberg ajaa kakkosena maaliin ja Ricciardo tulee kolmanneksi. Vettel nappaa Ferrarillaan neljännen sijan.

Kello 23.41: Hamilton ajaa kisan voittoon! Jo neljäs voitto Austinin radalla!

Kierros 56/56: Alonso yrittää ohittaa Sainzia, tekee yhden epäonnistuneen ohituksen, sitten menee ohi avattavalla takasiivellä, mutta ajaa leveäksi! Molempien autot lipsuvat, mutta Alonso nousee viidenneksi!

Kierros 56/56: Hamilton on ajamassa helpottavaan voittoon, ero MM-pisteissä Rosbergiin on kaventumassa 26:een.

Kierros 55/56: Alonso on nyt Sainzin kimpussa, espanjalaisille tulee hurja huipennus.

Kierros 54/56: Nasr tulee Bottaksesta ohi, suomalainen nyt sijalla 16.

Kierros 53/56: Bottas on sijalla 15, mutta renkailla on ajettu 30 kierrosta ja hän on pulassa Felipe Nasrin kanssa. Aika surullinen tilanne.

Kierros 52/56: Alonsolla on asiaa: "V****, Felipe sulki tien! Olin jo hänen rinnallaan." Myöhemmin häneltä kysytään, onko autossa vikaa. "En tiedä, en tiedä. ***** ei noin voi sulkea ovea." Massa puolestaan sanoo, että Alonso työnsi hänet ulos.

Kierros 52/56: Kovaa taistelua kuudennesta sijasta! Massa tekee virheen, kun edessä oleva Sainz lukitsee vähän jarrujaan ja Alonso iskee heti. Autot osuvat yhteen ja Alonso nousee kuudenneksi!

Kierros 50/56: Rosberg ottaa nyt hurjalla tahdilla Hamiltonia kiinni, parhaimmillaan sekunti per kierros. Mutta eroa on vielä 6,5 sekuntia ja kierroksia enää kuusi.

Kierros 48/56: Ricciardon toive ei nyt näytä toteutuvan, hän on 6,5 sekunnin päässä Rosbergista. Mercedeksen kaksoisvoitto näyttää olevan turvattu, etenkin kun Rosbergilla on tuoreemmat renkaat alla.

Kierros 46/56: Räikkösen tilanne on myös tuomariston tutkinnassa, tallia tutkitaan auton päästämisestä liikkeelle epäturvallisena.

Kierros 46/56: Felipe Massa lähtee syöksymään kohti Sainzia, renkaat pahasti lukkooon. Alonso pääsee taas vähän lähemmäs.

Kierros 45/56: Carlos Sainz on ajamassa hienoa tulosta, hän on viidentenä. Perässä kuitenkin Massa antaa kovaa painetta ja leikkiin haluaa myös Fernando Alonso.

Kierros 44/56: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Rosberg +9,6
3. Ricciardo +15,7
4. Vettel +28,2
5. Sainz +71,8
6. Massa +72,8
...
16. Bottas + 1 kierr.

Kierros 44/56: Daniel Ricciardo sanoo tiimiradiossa, että antakaa tietoa Rosbergista, koska "haluan vielä ottaa sen paskiaisen kiinni".

Kierros 44/56: Bottas on keskeytysten ansiosta nyt sijalla 16. Hänen takanaan ajavat vain Manor-kuskit.

Kierros 41/56: Hämmentynyt Räikkönen kyselee tiimiradiossa, mitä pitää tehdä. Lopulta talli antoi hänelle luvan liu'utella auto takaisin varikkosuoralle.


Kierros 40/56: Hidastus näyttää, että oikeaa takapyörää ei meinattu saada paikoilleen. Kipinät lentelivät, kun Räikkönen lähti liikkeelle. Ei voi mitään.

Kierros 40/56: Nyt Räikkönen liu'uttelee autonsa takaperin varikkoalueelle.

Kierros 39/56: Räikkönen lähtee liikeelle vihreän valon mukaisesti, mutta yksi rengas ei ollut vielä kiinni!

Kierros 39/56: Ei voi olla totta! Räikkönen jää varikkosuoran päähän!

Kierros 39/56: Räikkönen kolmannen kerran varikolle. Alle pehmeät renkaat, edellisillä pehmeillä oli vaikeuksia.

Kierros 37/56: Mercedeksen vauhti vain on liikaa muille, Rosberg on noussut kakkoseksi, ero kärkmies Hamiltoniin on yli 10 sekuntia. Ricciardo on reilun neljän sekunnin päässä Rosbergista.

Kierros 36/56: Vettelillä on ongelmaa takasiipensä kanssa. Hänen autonsa on lipsahtaa kovassa vauhdissa ulos radalta.

Kierros 35/56: Räikkönen ajaa nyt kovia kierroksia, ottaa Ricciardoa kiinni isoina harppauksina. Räikkösellä siis superpehmeät renkaat, muilla kärkiviisikossa keskikovat. Räikkönen tulee vielä sisään, muut yrittävät todennäköisesti loppuun saakka.

Kierros 34/56: Kisa on taas käynnissä ja kärjen tilanne normaali:
1. Hamilton (keskikova)
2. Rosberg +10,8 (keskikova)
3. Ricciardo +14,0 (keskikova)
4. Räikkönen +16,1 (superpehmeä)
5. Vettel +24,3 (keskikova)
...
18. Bottas + 1 kierr. (keskikova)

Kierros 33/56: Virtuaalinen turva-auto pois ja taas mennään! Rosbergilla on tilanne virtuaalisen turva-auton aikana, hän lähtee ohittamaan Pascal Wehrleiniä, mutta tajuaa sitten, ettei virtuaalisen turva-auton aikana saa ohittaa.

Kierros 32/56: Ricciardo kyselee, että saivatko Mercedekset "ilmaisen" pysähydksen. Kyllä saivat, mikä sapettaa Ricciardoa.

Kierros 32/56: Hamilton tulee sisään virtuaalisen turva-auton aikana, keskikovat kumit alle. Heti perässä myös Rosberg sisään ja hänelle keskikovat.

Kierros 31/56: Verstappen luovuttaa ja jättää autonsa radan varteen. Virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön.

Kierros 29/56: Vettel huudetaan varikolle. Hänelle sanottiin jo aiemmin, että seuraavalla setillä mennään maaliin asti. Vettelille keskikovat kumit alle. Hän palaa radalle Räikkösen taakse.

Kierros 29/56: Max Verstappenin kisa aivan pilalle! Hän matelee radalla ja yrittää sitkeästi saada auton varikolle. Verstappen ilmoittaa, että jokin hakkaa, kun hän painaa enemmän kaasua.

Kierros 28/56: Räikkönen on kovassa lennossa, ajaa kisan nopeimman kierroksen superpehmeillä renkailla. Ottaa neljäntenä olevaa Ricciardoa kiinni reilusti.

Kierros 27/56: Verstappenin pysähdys yllätti tiimin väen täysin, heillä ei ollut oikeita turvavarusteita päällään. Hukkaan meni yli 10 sekuntia ja rangaistuskin saattaa tulla. Verstappen putosi kuudenneksi.


Kierros 27/56: Verstappen sisään, jotain kummallista tapahtuu! Täydellinen fiasko, talli ei ollut valmiina, Verstappen pyytää anteeksi. Viimeistä rengasta ei meinannut löytyä.

Kierros 26/56: Ricciardo tulee renkaidenvaihtoon ja hänelle laitetaan keskikovat kumit alle. Palaa radalle viidentenä, mennäänkö tällä setillä loppuun asti?

Kierros 25/56: Räikkösen superpehmeiden kumien valinta tarkoittaa sitä, että ainakin yksi stoppi vielä Kimille.

Kierros 25/56: Räikkönen tulee toisen kerran varikolle. Alle laitetaan superpehmeät renkaat! Ei toiminut pehmeällä renkaalla. Räikkönen palaa radalle omalla sijallaan kuudentena, juuri Felipe Massan eteen.

Kierros 22/56: Verstappen on rauhoittunut nyt, hänen eturenkaansa ovat heikonoloisessa kunnossa.

Kierros 22/56: Räikkösen ero Verstappeniin on kasvanut lähes neljään sekuntiin. Vettel on päässyt 1,6 sekunnin päähän suomalaisesta.

Kierros 22/56: Bottas tulee toisen kerran varikolle. Hänelle laitetaan keskikovat renkaat, sijoitus 20:s.

Kierros 20/56: Verstappenille sanotaan radiossa, että hänen täytyy muistaa ottaa hieman rauhallisemmin, että renkaat kestävät. Verstappen vastaa, että hän ei tullut tänne ajamaan neljänneksi.

Kierros 17/56: Vettel ottaa Räikköstä kovalla vauhdilla kiinni. Yli puolta sekuntia per kierros. Kimillä on nyt vaikeaa.

Kierros 17/56: Kamppailu sijoista 2-4 on kova, Ricciardo on saanut pidettyä reilun sekunnin eron Rosbergiin, joka saa hurjaa painetta Verstappenilta.

Kierros 16/56: Bottas nousee sijalle 20, kun Esteban Gutierrezin Haasista pettävät jarrut. Hän nilkuttaa varikolle ja keskeyttää.

Kierros 16/56: Verstappen on todella kovassa lennossa, Räikkönen on jäänyt yli kolme sekuntia. Hän on noussut jo puolen sekuntin päähän Rosbergista!

Kierros 15/56: Valtteri Bottaksen tilanne on synkeä, hän on edelleen joukon viimeisenä, toiseksi viimeisenä olevaan Pascal Wehrleiniin kuutisen sekuntia.

Kierros 15/56: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Ricciardo +4,3
3. Rosberg +6,2
4. Verstappen +7,5
5. Räikkönen +10,0
...
21. Bottas +74,7

Kierros 15/56: Vettel tulee kärkipaikalta renkaidenvaihtoon. Hänellekin pehmeät renkaat, kuten lähes kaikille muille. Kärkiporukasta Rosberg on poikkeus, hänellä on keskikovat renkaat.

Kierros 14/56: Räikkönen totesi radiossa: "Pito ei tunnu hyvältä näillä renkailla."

Kierros 13/56: Daniil Kvjatille 10 sekunnin rangaistus kolarin aiheuttamisesta. Hän osui Pereziin kisan alussa.

Kierros 13/56: Verstappen tulee Räikkösestä ohi! Räikkönen yrittää kuitata heti takaisin, mutta ei onnistu ottamaan paikkaansa takaisin. Räikkönen putoaa viidenneksi.


Kierros 12/56: Kärki on nyt normalisoitumassa, Vettel vielä radalla, muut hänen perässään käyneet jo varikolla.

Kierros 12/56: Varikolla nyt kova kuhina. Kärjessä on Vettel, joka ei ole pysähtynyt. Hamilton palaa toisena radalle.

Kierros 12/56: Hamilton tulee varikolle, hänelle laitetaan pehmeä rengas! Ero Mercedes-kuskien valinnoissa.

Kierros 11/56: Räikkönen tulee myös Alonsosta ohi, ero edellä menevään Rosbergiin nyt hieman reilu sekunti.

Kierros 11/56: Rosberg tulee varikolle! Hänelle laitetaan keskikovat renkaat, ensimmäinen kuski, joka menee viikonlopun kovimmalle setille. Ehtii juuri Räikkösen eteen.

Kierros 9/56: Yllättävä varikkopysähdys, Verstappen tulee vaihtamaan pehmeät kumit, alle uudet pehmeät. Hän palaa Buttonin taakse, mutta ohittaa nopeasti.

Kierros 8/56: Räikkönen tulee nopeasti Buttonin ohi ja hyökkää Ricciardon perään.

Kierros 8/56: Ricciardo ja Räikkönen varikolle! Molemmille pehmeät renkaat alle. Näyttäisi menevän kolmen stopin taktiikaksi. Huono tuuri Räikkösellä, jää Jenson Buttonin taakse kymmenenneksi.

Kierros 6/56: Hamilton pamauttaa kisan nopeimman kierroksen. Hän on karannut Ricciardolta jo 2,5 sekuntia. Rosberg ei pääse Red Bull -kuskiin iskuetäisyydelle. Räikkönen edelleen alle sekunnin päässä Rosbergista.

Kierros 6/56: Bottaksen ja Hülkenbergin kolari menee tuomariston tutkintaan. Hülkenberg siis keskeyttänyt ja Bottas joukon hännillä yksinäisenä.

Kierros 5/56: Nyt alkaa Verstappenin pehmeä rengas toimia, hän ajaa nopeimman kierroksen. Räikkönen on päässyt yli puolentoista sekunnin päähän karkuun.

Kierros 4/56: Hidastuskuva näyttää, että Hülkenberg osui ensin Pereziin ja sen jälkeen Bottakseen.

Kierros 4/56: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Ricciardo +1,2
3. Rosberg +2,3
4. Räikkönen +3,0
5. Verstappen +5,0
...
21. Bottas +69,3

Kierros 3/56: Vettel raportoi radiossa, että joku osui häneen startissa. Auto on kuitenkin kunnossa.

Kierros 3/56: Hülkenberg joutuu keskeyttämään kilpailun. Auto vaurioitui sen verran pahasti kolarissa Bottaksen kanssa.

Kierros 2/56: Hamilton on saanut yli sekunnin eron Ricciardoon, joka puolestaan karistanur Rosbergin reilun sekunnin päähän. Räikkönen on aivan Rosbergin kannassa.

Kierros 2/56: Verstappen on viidentenä, pulassa Vettelin kanssa, joka painostaa pehmeämpien kumien avulla.

Kierros 1/56: Bottaksella on kumi puhki, kamala alku kisalle! Hülkenberg osui hänen peräänsä, molemmat varikolle. Hülkenbergillä on keula rikki. Bottakselle laitettiin pehmeät renkaat alle.


Kierros 1/56: Lähtö on kärjen osalta siisti, Ricciardo nousee toiseksi ohi Rosbergin! Räikkönen ja Ricciardo käyttivät hyväkseen pehmeämmät renkaat.

Kierros 1/56: Räikköseltä loistava lähtö, nousee neljänneksi!

Kello 22.03: Startti tapahtuu!

Kello 22.00: Ja autot lähtevät lämmittelykierrokselle!

Kello 21.55: Viisi minuuttia ja autot lähtevät lämmittelykierrokselle.

Kello 21.50: Austinissa on paljon julkisuuden henkilöitä paikalla, alppihiihtotähti Lindsey Vonn pysähtyi MTV:n Mervi Kallion juttusille:


Samoin tähtikokki Gordon Ramsay:


Kello 21.48: Sää Austinissa on upea, sateen uhkaa ei ole lainkaan. Ilman lämpötila on 27 astetta ja radan pinnassa 33 astetta.

Kello 21.46: Yhdysvaltojen kansallislaulu kajahtaa komeasti ilmoille ja sotilashelikopterit vetävät ylilennon. Tunnelma on katossa!

Kello 21.44: Valtteri Bottas lähtöruudukossa MTV Sportille: "Vähän on tuulisempaa ehkä (kuin eilen), tuulen suunta on kuitenkin sama. Meidän pitäisi Force Indian edelle päästä. Yritetään heti lähdössä hyökätä."

Kello 21.35: USA:n GP ajetaan Austinissa Circuit of the Americasin radalla. Rata on 5,513 kilometriä pitkä ja tänään ajetaan 56 kierrosta. Kyseessä on viides F1-kisa COTA:n radalla, Lewis Hamilton on voittanut kolme kisaa, Sebastian Vettel kerran.

Kello 21.15: Räikkönen ja Bottas vaihtoivat kuulumisia ennen kuljettajien paraatia.

Kello 21.00: Tunti starttiin aikaa, ja viesti on tämä: pois varikkosuoralta.

Kello 20.50: Alppihiihtäjä Lindsey Vonn on paikanpäällä Austinissa. Intohimoinen F1-fani nosti esiin mielestään seurattavat asiat kilpailuun:

Kello 20.45: Paalupaikalta lähtee Mercedeksen Lewis Hamilton, joka kaipaa kipeästi voittoa. Viereltä starttaava Nico Rosberg johtaa MM-sarjaa 33 pisteen erolla Hamiltoniin. Eturivin Mercedekset sekä neljännestä ruudusta lähtevä Max Verstappen starttaavat pehmeällä rengasseoksella. Kärkikymmenikön muut kuljettajat, mukaan lukien Räikkönen ja Bottas, lähtevät astetta pehmeämmällä renkaalla, eli superpehmeällä.

Kello 20.45: Viidennestä ruudusta lähtevällä Kimi Räikkösellä on edessään vaikea tehtävä, sillä edestä lähtevät Mercedekset ja Red Bullit ovat olleet viikonloppuna selvästi nopeampia. Palkintopallille nousu kaipaisi Räikköseltä siis mahtisuoritusta. Williamsin Valtteri Bottaksella on myös kiinniotettavaa, hän lähtee kahdeksannesta ruudusta ja edestä lähtevä Nico Hülkenberg pitäisi ohittaa. Bottaksen Williams taistelee kiivaasti Force Indiaa vastaan valmistajien MM-sarjassa.

Kello 20.45: Tervetuloa liveseurantaan! Reilun tunnin päästä mennään.

Lue myös:

    Uusimmat