Tre Kronorille MM-kultaa viime vuoden tapaan – näin lähellä Sveitsi oli historiallista tekoa

Jääkiekon MM-kisojen kultamitalien kohtalo ratkaistiin sunnuntai-iltana, kun Ruotsi ja Sveitsi kohtaavat loppuottelussa Kööpenhaminassa. MTV Sport seurasi finaalia hetki hetkeltä.

Hallitseva maailmanmestari Ruotsi lähti otteluun ennakkosuosikkina, mutta Sveitsi oli pystynyt pudottamaan matkalla finaaliin jo Suomen ja Kanadan.

Ottelu päättyi lopulta Ruotsin 3-2-voittoon rangaistuslaukauskilpailussa. Voittomaalin iski Filip Forsberg.

Tilanneseuranta jääkiekon MM-kisojen loppuottelusta Ruotsi-Sveitsi:

Kiitos näistä MM-kisoista rakkaat seuraajamme! Turnaus päättyy Ruotsin mestaruusjuhliin. Sveitsiläisille tämä hopea oli todella karvas pettymys. USA nappasi pronssia.

5. pari: Nino Niederreiter pysähtyy Anders Nilssoniin. Ruotsi on maailmanmestari!

4. pari: Gaetan Haasilta karkaa kiekko samaan tapaan kuin edellisellä sveitsiläisellä. Filip Forsberg maalaa suoralla rannelaukauksella! 2-1 Ruotsille.

3. pari: Enzo Corvi vie rystylle, mutta kiekko karkaa sveitsiläiseltä. Oliver Ekman-Larsson pyssyttää hurjalla rannelaukauksella 1-1:een!

2. pari: Nilsson torjuu Kevin Fialan vedon kulmaan. Rickard Rakellille käy sama Genonin kanssa.

1. pari: Sven Andrighetto viimeistelee näyttävästi Sveitsille edun. Leonardo Genoni torjuu Ruotsin Mika Zibanejadin yrityksen.

80.00: Adam Larsson laukoo kiekon tolppaan kaksi sekuntia ennen summeria! Siinä se paikka oli viimeisillä sekunneilla! Nyt mennään rangaistuslaukauskilpailuun.

79.34: Sveitsi saa vielä viimeisen aloituksen Ruotsin maalille, mutta keltasiniset selvittävät.

79. min: Sveitsin väärä vaihto on erittäin lähellä. Se tästä olisikin puuttunut.

78. min: Kaksi minuuttia kellossa. Ruotsi pitää kiekkoa. Gustav Nyquist ampuu kovan syötön maalille ja lähellä on, ettei Adam Larsson pääse ohjaamaan ratkaisua.

76. min: Puolustaja Michael Fora pujottelee ruotsalaisten välistä. Vain hetki tämän jälkeen Kevin Fiala on maalin edessä aivan vapaana. Anders Nilsson ottaa unelmatorjunnan!

74. min: Sveitsi kestää! Ruotsilla on hirmuisia paikkoja, joista viimeisimmät Klingbergille ja Hampus Lindholmille, joka saa luikerrella kenenkään estämättä koko ajan parempaan vetopaikkaan. Lopulta sveitsiläiset blokkaavat tämänkin kudin. Klingberg laukaus taisi kolahtaa tolppaankin.

73. min: Nyt oli Ruotsin voittomaali lähellä. Kiekko pomppii vaarallisesti maalilla.

72. min: Leonardo Genoni nappaa John Klingbergin rannevedon viileän tyylikkäästi hanskaansa.

70. min: Jatkoerä on puolessavälissään. Kymmenen minuuttia aikaa tehdä ratkaisu tai edessä on rankkarikisa.

68. min: Sveitsin Nino Niederreiter laukoo vaarallisesti, mutta Nilsson saa pienen kosketuksen kutiin. Heti toisessa päässä Ekman-Larsson pääsee hyvästä paikasta laukomaan. Leonardo Genoni torjuu varmasti.

66. min: Müller jälleen laukomassa. Ei me Nilssonin läpi.

65. min: Mikael Backlund voittaa puhtaasti hyökkäyspään aloituksen ja on päästä jatkotilanteesta iskemään irtokiekkoa. Ei mene maalille asti.

64. min: Sveitsi saa peliä vastustajan päätyyn. Mirco Müller virittää siniviivasta ja ehkä jopa hiukan harkitsemattomasti ilman maskia. Anders Nilsson saa helposti kiekon syliinsä.

62. min: Ruotsi pitää varovaisesti kiekkoa ja Sveitsi puolustaa vielä tarkemmin. Joukkueet hakevat selvästi tuntumaa toisiinsa tasavajaalla.

60.30: Trillerin ratkaisu on käynnissä. Nyt pelataan 20 minuutin jatkoerä neljällä neljää vastaan.

60.00: Jatkoerä edessä! Leonardo Genoni päästää kylmäpäisesti kiekon takaisin peliin räpylänsä alta viimeisellä minuutilla. Sveitsi saa kiekon keskialueelle, mutta salamana puolustaja Mattias Ekholm karkaa läpiajoon! Sveitsiläisvahti torjuu helpon näköisesti.

59. min: Ruotsi saa kiekon Sveitsin päätyyn, mutta joutuu kulmiin. Mennäänkö tässä jatkoajalle vai vieläkö ratkaisu tulee?

57. min: Enää kolme minuuttia jäljellä. Edelleen 2-2-lukemissa ollaan. Sveitsi on saanut tilanteen rauhoitettua.

54. min: Jälleen Sveitsi pääsee paineen alta pois ja saa vaarallisen vastahyökkäyksen. Nyt loppuu vaan jaloista potku kesken, ja ruotsalaiset siivoavat poikittaissyötön pois.

51. min: Ruotsi pitää taas karmeaa ylivoimapainetta Sveitsin maalilla. Jotenkin punapaidat vain kestävät. Voi kuvitella, että jäähyaitiossa istuvalle Roman Josille tämä on yhtä tuskaa.

50. min: Ruotsin Oliver Ekman-Larsson kaatuu pahannäköisesti päin Sveitsin maalia. Lyö jalkansa todella ilkeästi tolppaan.

49.04 JÄÄHY: Roman Josi menee hölmöilemään koskemalla kiekkoon vielä jäähyaition luukulla seistessään. Uusi rangaistus – estämisestä.

49. min: Ei tule maalia tällä ylivoimalla. Viimeisillä sekunneilla kiekko tulee vielä loistavaan maalipaikkaan.

47.00 JÄÄHY: Roman Josi joutuu nappaamaan Backlundista otteen maalipaikassa ja Ruotsi pääsee ylivoimalle.

47. min: Ruotsi on erittäin lähellä maalintekoa. Sveitsin Timo Meier menettää kiekon pahasti keskialueella, ja Mikael Backlund pääsee läpiajoon. Leonardo Genoni pelastaa maalillaan.

44. min: Sveitsin Kevin Fiala pääsee vaarallisesti ohjaamaan Mirco Müllerin rannelaukaukseen. Kiekko kuitenkin pomppaa väärään suuntaan.

43. min: Nyt on tahti rauhoittunut ainakin päätöserän avausminuuttien perusteella.

40.00: Tilanteessa 2-2 mennään erätauolle. Ruotsin erä ilman muuta, vaikka hallinnasta huolimatta laukaukset sille vain 11-8.

38. min: Ja heti kun tuli sanottua: Sven Andrighetto saa Ruotsin kiekonmenetyksen jälkeen avopaikan. Anders Nilsson torjuu eleettömästi.

37. min: Tämä on nyt täysin Ruotsin peli. Sveitsi ei ole saanut koko toisen erän jälkipuoliskolla yhtään kunnon hyökkäystä vastustajan päätyyn.

34.53 MAALI! Ruotsi 2-2: Mika Zibanejad täräyttää ylivoimalla pakin paikalta komean rannelaukauksen ylähyllylle. Tre Kronor todellakin ansaitsi tämän. Syöttäjän Oliver Ekman-Larsson.

33.56 JÄÄHY: Aivan pesukoneessa ollut Sveitsi joutuu alivoimalle. Enzo Corvi kiinnipitämisestä.

33. min: Ruotsi myllyttää karmeasti kohti Sveitsin maalia. Parin minuutin paine purkautuu lopulta keskialueelle.

31. min: Simon Moser tykittää kovan vedon kohti ruotsalaisvahti Anders Nilssonia, joka kaappaa kiekon hallitusti syliinsä.

28. min: Sveitsi pääsee taas vastahyökkäykseen ja nyt kolmella yhtä vastaan. Meier on maalinsa jälkeen taas kiekossa, mutta häneltä loppuu vaihtoehdot kesken ja ajautuu pieneen kulmaan.

26.29 JÄÄHY: Ruotsin Mattias Ekholm ja Sveitsin Kevin Fiala komennetaan boksiin, kumpikin poikittaisesta mailasta.

27. min: Otteluun on tullut vielä aste lisää vauhtia, jos mahdollista. Sveitsi puskee taas kovaa maalille.

23.13 MAALI! Sveitsi 2-1: Ruotsilla on pahasti vaihto kesken, kun Timo Meier pääsee etenemään oikeaa laitaa. Hän päättää laukoa b-pisteen jälkeen ja minkä kudin vetääkään! Meier pääsi vastahyökkäykseen, kun Dennis Everberg laukoi vaihdon hetkellä kiekon sveitsiläispakin säärisuojan. Edellisessä tilanteessa Nino Neiderreiterin antoi kyseenalaisen taklauksen, jossa hän runttasi Oliver Ekman-Larssonin rumasti päätylautaan.

23. min: Sveitsillä menee lähes koko ensimmäinen minuutti päästä Ruotsin alueelle eikä peli lähde oikein pyörimään.

21.23 JÄÄHY: Ruotsi joutuu ensimmäistä kertaa alivoimalle, kun maalintekijä Gustav Nyquist saa kakkosen korkeasta mailasta.

20.00: Ensimmäiselle erätauolle mennään 1-1-lukemissa. Ruotsi oli hienoisesti vahvemmin kiinni kiekossa, mutta Sveitsillä on selvästi vahva usko mestaruuteen.

17.54 MAALI! Ruotsi 1-1: Gustav Nyquist laukoo upean rannelaukauksen Sveitsin maalin yläkulmaan. Kiekko viuhuu Genonin räpylän yli ja ottelu on hetkessä tasatilanteessa. Nyquist otti kiekon aikamoisella tuurilla ilmasta alas, sillä siniviivaveto tuli suoraan häntä kohti.

16.38 MAALI! Sveitsi 1-0: Nino Niederreiter pääsee iskemään irtokiekon Anders Nilssonin jalkojen välistä maaliin. Roman Josi teki avausmaaliin mahtavan esityön rynnimällä ruotsalaispuolustuksen välistä sisään.

17. min: Ruotsin painostuksen jälkeen Sveitsin Tristan Scherwey ajaa voimalla maalille ja kumauttaa maalikehikon paikoiltaan.

14. min: Sveitsi kestää alivoiman, vaikka kiekko pyörii välillä vaarallisestikin maalilla.

11.25 JÄÄHY: Sveitsin Nino Niederreiter kumauttaa Viktor Arvidssonia kasvoihin ja saa kahden minuutin rangaistuksen korkeasta mailasta.

10. min: Nyt on Ruotsilla ollut muutama hyvä paikka johtomaalin tekemiseen.

5. min: Sveitsi pommittaa lyhyessä ajassa useamman kudin kohti Nilssonin maalia. Ottelu on alkanut erittäin kovatempoisena.

2. min: Ja heti maalipaikka toiseen päähän! Viktor Arvidsson saa pitkän roikkukiekon kautta läpiajon. Vie vielä hyvin rystylle. Leonardo Genoni torjuu patjalla alakulmasta.

2. min: Sveitsi luo heti loistavan paikan Anders Nilssonin maalille. Syöttökuvion päätteeksi Nino Niederreiter on kaksin veskarin kanssa, mutta joutuu liian lähelle.

Klo 21.15: Kiekko jäässä ja peli käynnissä.

Klo 21.12: Finaali käynnistyy aivan hetken kuluttua!

Klo 20.48: Tässä paljon kiitosta kerännyt C Moren MM-lähetysten viimeinen Mestareiden pöytä, jossa neljä Leijonien maailmanmestaria heittelee ilmoille aika kovia kulissipaljastuksia takavuosien kultakisoista!

Klo 20.15: Kummankaan joukkueen kokoonpanoihin ei ole tullut mitään muutoksia voitokkaiden välierien jälkeen. Maaleilla seisovat kaksi miestä, jotka olivat joukkueilleen kaikki kaikessa lauantaina: Ruotsin Anders Nilsson ja Sveitsin Leonardo Genoni.

Klo 20.00: Tervetuloa liveseurannan pariin. Ottelu käynnistyy kello 21.15 Suomen aikaa.