Niinistö Washingtonissa: Trumpin hävittäjälausunto "kauppamiehen puhetta" – ympäristöasioissa positiivinen yllätys

Niinistö Washingtonissa: Trumpin hävittäjälausunto"kauppamiehen puhetta" 43:00

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi keskuteluyhteyden saamisen eilisessä presidentti Trumpin tapaamisessa olleen varsin helppoa. Niinistön mukaan Trump oli luvannut keskusteluyhteyden pysyvän jatkossa auki.

- Kun yhteys on auki se myöskin pysyy asia. Tämä on meille arvokas asia, Niinistö kommentoi keskusteluja.

Trumpia Niinistö kuvasi nopeaksi keskustelijaksi.

- Ei pidä jäädä kovin pitkiin perusteluihin. Varsinkin kun on se pienempi osapuoli, niin kannattaa vähän sillä silmällä katsoa mikä menee perille, Niinistö sanoi. 

Vierailunsa syyksi Niinistö arvioi Yhdysvaltain hallinnon tekemää kokonaisrviota hyödyistä. 

- Veikkaan edelleenkin siihen suntaan, että kutsu ei tullut noin vain Trumpilta, vaan että siinä on taustalla tämä eurooppalainen kokonaisuus ja kieltämättä Venäjän naapuruus. 

Niinistö: Ympäristöasioissa edistystä 2:45

"Helposti menneet ja tulevat sekottuvat"

Presidentti Trumpin hävittäjäpuheita Niinistö kommentoi kauppamiehen puheenvuoroksi.

- Helposti käy niin, että menneet ja tulevat toiveet sekottuvat. Trumpille ei ole mitäänkään epäselvää, että Suomen hävittäjähankinta on ihan alkutekijöissään. Ei siitä ole täällä pienentäkään epäselvyyttä.

- En kauppamiehen puheisiin kiinnittäisi niinkään huomiota. Ostajapuolellakin muutama politiikko näyttää vetäneen varsin reippaita puheenvuoroja, että Ruotsistahan sen pitää tulla, Niinistö jatkoi.

Arktisissa asioissa "pitää painaa päälle"

Arktisten asioiden suhteen Niiinistö sanoi olleensa kaikkinensakin positiivisesti yllättänyt. Arktisen neuvoston puhenjohtajamaana Niinistön mukaan Suomen tulee painaa asiassa päälle.

Niinistö kertoikin miettineensä etukäteen taktiikkaa asian läpisaamiseksi.

- Kun arktinen sulaminen on nyt kohtaloskas kysymys, niin ajatellin, että yriteään iskeä siihen kiinni. Varsinkii kun oli vähän tietoa, että muut puheet voivat vähän ärsyttää.

Erityisesti Niinistö sanoi olleensa myönteisesti yllättänyt mustan hiilen torjumisesta käydyistä keskusteluista.

Trump lupasi puolustaa Suomea 5:11

Venäjästä pitkä keskustelu

Niinistö kertoi, että kahdenkeskisessä keskustelussa käytiin pitkä keskustelu Venäjästä. Niinistön mukaan Trump ei suoraan avannut kantaansa Venäjää kohtaan. Myös Niinistö totesi mediatilaisuudessa, että ei avaa mielellään Venäjästä käytyä keskustelua.

Yhdysvaltojen ja Venäjän välisen suhteen Niinistö näki toistaiseksi heikentyneen Trumpin kauden edetessä.

- Siinä missä alkuvuodesta oli viitteitä uuden sillan rakentamisesta, niin se on kevään mittaan painunut.

- Tämän hetkinen käsitys on kuitenkin se, että eivät välit kokonaan poikki ole ja mahdollista on, että näemme myöskin myönteisesä kehitystä siinä. Paljon riippuu mikä Trumpin asema täällä kotimaassa on, Niinistö arveli.

"Taottava kun rauta on kuumaa"

Viimeinen kysymys presidentti Niinistön suomalaistoimittajien mediatapaamisessa koski arviota vierailun hyödystä Niinistön presidenttikampanjalle.

Niinistö kommentoi, että siinä tarkoituksessa matkaa ei ole tehty.

- Näköjään siellä kisailijat antavat arvosanoja, mutta silloin kun rauta on kuumaa niin on syytä takoa.

- Nämä ympäristö- ja turvallisuuspuolen asiat ovat nyt sellasia, joita kannattaa viedä eteenpäin ja nämä ovat sellaisia, joita minä härkäpäisesti teen, Niinistö päätti.

Lue myös:

    Uusimmat