Räikkönen paikkaili Ferrarin painajaista, Hamiltonille kuristusote MM-taistelussa – näin Japanin GP eteni

F1-kauden 16:s osakilpailu, Japanin GP, ajettiin tänään Suzukan radalla. MTV Sport seurasi kilpailua hetki hetkeltä.

Kärjen tulokset: (suluissa varikkokäynnit)

1. Hamilton (1), 2. Verstappen (1), 3. Ricciardo (1), 4. Bottas (1), 5. Räikkönen (1)

Kello 09.32: Tilanne on nyt se, että jos Hamilton saa seuraavassa kisassa 16 pistettä enemmän kuin Vettel, maailmanmestaruus ratkeaa.

Kello 09.31: Kimi Räikkönen ottaa viidennen sijan.

Kello 09.31: Max Verstappen tulee kakkoseksi, Ricciardo on kolmas ja Valtteri taipuu neljänneksi. Ei vain pääse Valtteri yrittämään ohitusta!

Kello 09.30: Lewis Hamilton ajaa voittoon! Hän repäisee MM-pisteissä 59 pinnan eron Vetteliin!

Kierros 53/53: Bottas on alle sekunnin päässä Ricciardosta, tuleeko vielä viimeisen kierroksen ohitus?

Kierros 53/53: Viimeinen kierros alkaa, Hamilton pääsee Massan ohi, Verstappen ei! Siinä taisi ratketa. Alonso tutkintaan sinisten lippujen noudattamatta jättämisestä.

Kierros 52/53: Hamilton pääsee neulansilmässä ohi, Verstappen jää hetkeksi Alonson taakse. Vielä on Massa tiellä.

Kierros 52/53: Verstappenon kaventanut Hamiltonin johdon alle sekuntiin! Kierroksella ohitettavat Massa ja Alonso ovat edessä, mutta Hamilton ei pääse ohi!

Kierros 51/53: Bottas raivoaa täyttä häkää, vielä ei saa eroa alle sekuntiin, mutta nyt suomalainen haluaa kuitata aussin viimeaikaiset kuittailut!

Kierros 50/53: Bottas on hyökkäyspäällä! Kisan nopein kierros 1.33,144. Ero Ricciardoon hieman reilu sekunti.

Kierros 50/53: Taas mennään täyttä vauhtia, Bottas nousee heti puolentoista sekunnin päähän Ricciardosta!

Kierros 49/53: Virtuaalinen turva-auto edelleen käytössä, kärkisijat näyttäisivät nyt sinetöidyiltä.

Kierros 48/53: Tämä on huono homma Bottakselle, hän ei pysty hyökkämään ja kierrokset ovat vähissä. Toisaalta, hänen renkaansa pysyvät paremmin lämpöisinä.

Kierros 48/53: Virtuaalinen turva-auto otetaan käytttöön. Hidastuskuva osoittaa, että Strollin auton oikea eturengas antaa periksi. Osuma Ricciardoon todella lähellä, Stroll sai kuitenkin viimeisellä hetkellä autonsa haltuun.

Kierros 47/53: Hiekka pöllyää S-mutkissa, Lance Stroll karkaa radalta ulos ja on tulla takaisin Ricciardon päälle. Tuplakeltaiset liput, Stroll jää aivan radan viereen nurmelle. Tuleeko turva-auto vielä sekoittamaan pakkaa?

Kierros 45/53: Bottas jatkaa huippumenoaan, ero Ricciardoon on 3,5 sekuntia!

Kierros 45/53: Kärki"taistelussa" ei mitään uutta, Hamilton pystyy pitämään eron Verstappeniin 2,5 ja 3 sekunnin välillä.

Kierros 44/53: Räikkösen kisa on mennyt ajeluksi, ero Bottakseen on yli 18 sekuntia. Takaa ei uhkaa, Ocon on yli 20 sekunnin päässä.

Kierros 42/53: Bottas ajaa kisan nopeimman kierroksen 1.33,424. Hän on kaventanut eron Ricciardoon alle kuuteen sekuntiin. Voisiko Valtteri todella taistella palkintosijasta? Kuudessa kierroksessa ero supistunut 3,5 sekuntia. Ricciardolla siis pykälää kovemmat renkaat.

Kierros 42/53: Massa pidätteli pitkän aikaa Haaseja takanaan, Magnussen puskee väkisin rinnalle ja pökkää pikkukontaktilla itsensä kahdeksanneksi. Grosjean tulee samalla ovenavauksella ohi ja Massa tippuu kymmenenneksi.

Kierros 41/53: Hülkenbergin avattava takasiipi on jäänyt auki! Hänellä on todella vaikea ajaa. Siinä meni sitten se kisa pilalle, saksalainen tulee varikolle ja siipi hakataan nyrkillä paikoilleen. Mutta kisa jää kesken.

Kierros 40/53: Mutta, Hülkilla on tuoreet superpehmeät kumit alla ja hän nousee heti Gaslyn ohi. Nouseeko vielä pisteille?

Kierros 39/53: Hülkenbergin taktiikka ei toimi, hän putoaa sijalle 13.

Kierros 39/53: Perez kysyy radiossa lupaa hyökätä tallikaverinsa Oconin kimppuun. "Hän on vain niin hidas". Talli ei anna lupaa ohitusyritykseen. Taustallahan on se, että talli on kieltänyt kaksikkoa kahnaamasta, kun kauden mittaan on kolissut niin usein.

Kierros 38/53: Kymmenennestä sijasta käydään kova taistelu. Felipe Massa vetää perässään Haasin Magnussenia ja Grosjenia sekä Toro Rosson Gaslya. Samaan aikaan kuudentena ajava Hülkenberg yrittää roikkua radalla niin pitkään kuin pystyy, että pääsisi takaisin radalle Massan eteen.

Kieros 36/53: Räikkönen ajaa oman parhaansa 1.34,501.

Kierros 36/53: Tilanne näyttää juuri nyt kärkiviisikon osalta sinetöidyltä. Hamiltonin johto Verstappeniin on kuitenkin vain 2,5 sekuntia, eli pienikin virhe voi muuttaa kaiken.

Kierros 35/53: Bottaksella on kymmenen sekunnin ero Ricciardoon. Suomalaisella on siis pehmeämmät renkaat allaan, olisiko palkintosija vielä mahdollinen? Bottaksen perässä olevalla Räikkösellä niin ikään superpehmeät renkaat, ero toiseen suomalaiseen lähes 15 sekuntia.

Kierros 34/53: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Verstappen +2,6
3. Ricciardo +11,8
4. Bottas +21,5
5. Räikkönen +35,9

Kierros 33/53: Räikkönen tulee heittämällä Hülkenbergin ohi, jälleen kerran pääsuoralla. Kimi on viidentenä.

Kierros 32/53: Räikkösen vauhti on todella hyvää tällä hetkellä. Hän ajaa oman parhaan kierroksensa ja on aivan Hülkenbergin kannassa. Renault-kuski ei ole käynyt vielä edes varikolla.

Kierros 31/53: Bottas tulee varikolle! Hän putoaa Ricciardonkin taakse, ja kurvaa superpehmeillä renkailla neljänneksi. Nyt käytettiin Valtteria Hamiltonin apuna.

Kierros 30/53: Verstappen yrittää ohi Bottaksesta. Hänellä on todella kova kyyti, Bottaksella puolestaan vanhat renkaat. Mersun taktiikka toimii siinä mielessä, että Hamilton on päässyt kolme sekuntia karkuun.

Kierros 29/53: Räikkönen tulee varikolle. Superpehmeät renkaat alle ja Räikkönen palaa kuudentena radalle. Menee todella tiukaksi Oconin kanssa, mutta Räikkönen ehtii eteen.

Kierros 28/53: Bottas päästää Hamiltonin ohitseen! Hän hidastaa selvästi ja jää Verstappenin eteen tulpaksi.

Mersu taktikoi - Bottas päästää Hamiltonin ohitseen 0:25

Kierros 28/53: Verstappen on pamauttanut hurjalla vauhdilla aivan Hamiltonin kantaan! Hamilton valittaa radiossa, että Bottaksen perässä ajaminen haittaa häntä.

Kierros 27/53: Nyt näyttäisi siltä, että Ferrarilla pitää tehdä päätöksiä, sillä Kimin vauhti hiipuu. Pehmeillä renkailla pitäisi kuitenkin päästä pitkälle, jäljellä on vielä puolet kisasta.

Kierros 26/53: Ricciardon vuoro tulla sisään, softit renkaat alle. Pysähdys oli hieman hidas ja hän putoaa viidenneksi. Bottas on tällä hetkellä kärjess.

Kierros 24/53: Bottas ja Räikkönen pysyvät sitkeästi radalla, Bottas tällä hetkellä puolisen sekuntia Kimiä nopeampi kierroksella.

Kierros 23/53: Verstappen menee uusilla renkailla hirmuvauhtia, Räikkönen jäi nopeasti lähes viisi sekuntia hollantilaisesta.

Kierros 23/53: Sitten on kärkimies Hamiltonin vuoro. Soft-renkaat alle kuten Verstappenillekin ja takaisin radalle Ricciardon ja Bottaksen perään. Kärkikaksikko tulee siis vielä varikolle.

Kierros 22/53: Verstappen myös varikolle, todella vikkelä pysähdys ja tulee suoraan Räikkösen eteen radalle. Räikkönen ei ehdi sujahtaa ohi, todella tiukoille meni!

Verstappen ehtii Räikkösen eteen varikolta 0:34

Kierros 21/53: Ocon tulee varikolle, eli Räikkönen nousee jo viidenneksi! Ja Kimillähän on kovemmat renkaat alla, eli hän voi jatkaa vielä pitkään radalla.

Kierros 20/53: Ja sieltähän se tulee, Perez jää nuolemaan näppejään, kun Räikkönen tulee pääsuoralla ohi. Hienoa Kimi!

Räikkönen ohittaa Perezin 0:50

Kierros 19/53: Räikkönen piinaa Pereziä aivan kannassa. Nähdäänkö taas ohitus?

Kierros 17/53: Ferrarin tallipomo Maurizio Arrivabene lohduttaa Vetteliä varikkomuurilla. Farkkuihin sonnustautunut Vettel hyvästelee fanit ja poistuu tallin tiloihin. Nyt on kova pala purtavaksi.

Kierros 15/53: Räikkösen loistava meno jatkuu, hän on nykäissyt Massaan jo kolmen sekunnin eron ja edessä Perez lähenee jatkuvasti.

Kierros 15/53: Bottaksen ero Ricciardoon on nyt kolme sekuntia. Valtterin pitäisi päästä lähemmäs, että pehmeiden renkaiden etu toimisi varikkokäyntipelissä.

Kierros 15/53: Hamilton on nykäissyt eronsa Verstappeniin yli neljän sekuntin. Verstappenilla alkaa olla renkaat jo rakkuloilla.

Kierros 14/53: Ja pääsuoralla mennään! Massalla ei mitään mahdollisuuksia, kun Räikkönen sujahtaa ohi. Kisavauhti on kunnossa!

Räikkönen ohittaa Massan 0:28

Kierros 13/53: Räikkönen on hilautunut aivan entisen tallikaverinsa Felipe Massan kantaan. Ero on puolen sekuntin luokkaa, eiköhän pian nähdä ohitus.

Kierros 12/53: Kärjen tilanne kierroksen lopussa:
1. Hamilton
2. Verstappen +3,4
3. Ricciardo +10,0
4. Bottas +12,5
5. Ocon +14,3
...
8. Räikkönen +19,5

Kierros 12/53: Ja Valtteri tekee sen! Pääsuoralla Oconista ohi ja neljänneksi! Nyt vielä aussi Ricciardo kiinni.

Bottas ohittaa Oconin 0:21

Kierros 11/53: Virtuaalinen turva-auto lähtee pois ja Ricciardo kuittaa välittömästi Oconin ohi. Todella tyylikäs veto, Valtteri, tästä mallia!

Ricciardo ohittaa Oconin 0:36

Kierros 10/53: Bottas ei ole pystynyt antamaan Ricciardolle painetta, mutta pysyy silti perässä. Kenties se pehmeiden renkaiden taktiikka pelaa Valtterin pussiin ennen pitkää...

Kierros 9/53: Räikkönen kuittaa pääsuoralla Hülkenbergin ohi! Hienoa Kimi, nyt jo sijalla 8.

Kierros 8/53: Marcus Ericsson on nokka edellä seinässä. Keltaiset liput liehuvat ja lopulta virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön.

Kierros 8/53: Räikkönen jahtaa Hülkenbergiä tiukasti ja aivan äärirajoilla mennään. Juuri Hülkenberg työnsi suomalaisen aiemmin radalta. Tilanne ei aiheuta jatkotoimenpiteitä.

Kierros 7/53: Kärjen tilanne:
1. Hamilton
2. Verstappen +1,4
3. Ocon +5,5
4. Ricciardo +6,5
5. Bottas +7,4
...
9. Räikkönen +13,2

Kierros 6/53: Hamilton ei saa karistettua Verstappenia kannoiltaan, ero vähän reilussa sekunnissa. Ocon sen sijaan on pudonnut kärkikaksikosta ja Ricciardo sekä Bottas ovat niskassa kiinni.

Kierros 6/53: Räikkönen on puolestaan vedossa! Hän nousee kohinalla, nyt jo yhdeksäntenä. Kisavauhti on kohdillaan, tuorein uhri on Magnussen.

Räikkönen ohittaa Magnussen 0:16

Kierros 5/53: Kyllä on kamalaa Ferrarille. Toinen perättäinen kisa, kun tekniikkaongelmat pilaavat kisan, nyt vain Vetteliltä.

Vettel keskeyttää 0:49

Kierros 4/53: Vettel kutsutaan varikolle, kisa on siinä! Nyt taitaa mestaruus karata. Jos Hamilton voittaa, MM-piste-ero on 59 pistettä ennen neljää viimeistä kisaa.

Kierros 4/53: Räikköseltä terävä uusintastartti, nousee nopeasti sijalle 12.

Kierros 4/53: Vettel ei voi mitään, jää samantien Bottasesta ja Perez tulee ohi. Ratkeaako mestaruus jo nyt?

Kierros 3/53: Turva-auto tulee sisään tällä kierroksella! Hamilton vetää porukkaa.

Kierros 3/53: Vettel raportoi radiossa, että hänellä on edelleen sama ongelma autossaan.

Kierros 3/53: Kärjessä Hamiltonin takana on suuria muutoksia: Verstappen nousi nopeasti toiseksi ja Esteban Ocon on häikäisevästi kolmantena. Ricciardolla vaisu alku, on neljäntenä ja Bottas on hänen kannassaan. Räikkönen siis sijalla 14.

Kierros 2/53: Turva-auto tulee radalle. Toro Rosso -kuski Gasly on ulkona.

Kierros 1/53: Ferrarin karmea onni jatkuu, Vettelillä on moottorivika! Autoja tulee ohi pääsuoralla, kun voimaa ei tule. Hän on pudonnut jo kuudenneksi, Bottas nousee viidenneksi.

Kierros 1/53: Ei voi olla totta! Räikkönen putoaa monta sijaa. Hülkenberg haastaa Kimiä todella aggressiivisesti, Räikkönen ajautuu radalta ulos ja menettää monta sijaa. Hän on nyt 14:s. Kimi osui myös Vandoorneen.

Kierros 1/53: Vettel tekee virheen, Verstappen nousee toiseksi!

Kierros 1/53: Bottas pitää kuudennen sijansa ja Räikkönen jatkaa kymmenentenä.

Kierros 1/53: Hamiltonilta ja Vetteliltä väkevät lähdöt, Hamilton pitää kärkipaikkansa!



Kello 08.03: Lähtö tapahtuu!

Kello 08.01: Pian mennään. Hamilton paalulla, Bottas kuudentena ja Räikkönen kymmenentenä. Suomalaisilla siis askelta kovemmat renkaat kuin kärkikuskeilla. Softeilla myös Hülkenberg, Palmer, Ericsson, Wehrlein ja Sainz.

Kello 08.00: Autot kaartavat lämmittelykierrokselle!

Kello 07.58: Aurinko porottaa taivaalta! Radan lämpötila oli eilen aika-ajossa 26 astetta ja nyt se on peräti 43 astetta. Nousu on melkoinen, ja se pelaa kyllä Ferrarin pussiin taistelussa Mercedestä vastaan.

Kello 07.54: Sky Sportsin mukaan Vettelin autoa on korjattu lähtösuoralla vain vähän ennen starttia. Skyn mukaan ongelmana oli viallinen sytytystulppa, mutta homma on jo hoidossa.

Kello 07.52: Hamilton raportoi ruudukkoonajokierroksella, että hänestä tuntuu, että renkaat lämpenevät helposti. Hän esittää tallille ajatuksen ilmanpaineiden muuttamisesta.

Kello 07.52: 2010-luvulla, eli seitsemässä edellisessä kisassa, paalulta lähtenyt kuljettaja on voittanut Japanin GP:n.

Kello 07.50: 10 minuuttia ja autot liikahtavat! Japanin kansallislaulu on jo kajahtanut.

Kello 07.44: Mercedeksen puheenjohtaja Niki Lauda myöntää huolensa Hamiltonin ja Vettelin väliseen kärkikamppailuun, koska sää on kuuma.

– Olen huolissani. Jos Lewis johtaa, hän pystyy pitämään renkaistaan huolta. Jos hän ei johda, tästä tulee hänelle vaikeampaa, Lauda veikkaili Sky Sportsille.

Kello 07.40: Luonnollisesti kisassa on toistenkin jäähyväisten aika, sillä Carlos Sainz siirtyy Toro Rossolta Palmerin tilalle Renault'n rattiin. Sainz sanoi kuljettajien paraatissa, että haluaa antaa kunnon hyvästit Toro Rossolle.

Kello 07.39: Renault-jäähyväisiään viettävä Jolyon Palmer lähtee 18. ruudusta rangaistusten takia.

– Täytyy vain pitää hauskaa ja nauttia. Arvostan saamaani tukea, tämä on viimeinen kilpailuni Renault'lla, ei viimeinen F1:ssä. Pitää katsoa mitä tulevaisuus pitää sisällään. Haluan päättää tämän hyvällä sävelellä.

Kello 07.33: Räikkösellä on jäljellä yksi koskematon setti superpehmeitä renkaita. Hän ja Bottas siis lähtevät kisaan softeilla renkailla. Käytettävissä olevat renkaat:
Räikkönen: 1x uusi medium, 1x uusi ja 1x käytetty soft, 1x uusi ja 2x käytetty supersoft
Bottas: 1x uusi medium, 1x uusi ja 1x käytetty soft, 3x käytetty supersoft
Vettel: 1x uusi medium, 1x uusi ja 1x käytetty soft, 3x käytetty supersoft
Hamilton: 1x uusi medium, 1x uusi ja 1x käytetty soft, 3x käytetty supersoft


Kello 07.32: Autot kiertävät jo lähtöruudukkoon.

Kello 07.30: Kisan starttiin on puoli tuntia! Suzukassa on ajettu ensimmäinen F1-kisa vuonna 1987. Rata on 5,807 kilometriä pitkä ja tänään ajetaan 53 kierrosta. Rataennätys 1.31,540 on Räikkösen nimissä vuodelta 2005.

Kello 07.26: Räikkösen "ympäriltä" lähtevät Stoffel Vandoorne ja Nico Hülkenberg. Bottas on puolestaan Esteban Oconin ja Sergio Perezin välissä.

Kello 06.54: Valtteri Bottas ennakoi kisaa C Morelle:

– Hyvä fiilis kisaan, onneksi lähdetään softeilla eikä supersofteilla renkailla. Minulla on se avain tähän kisaan, se voi avat mahdollisuuksia kisaan taktiikan puolesta.

Japanissa on huomattavasti lämpimämpää kuin aiemmin viikonloppuna.

– Meitä se ei ainakaan auta. Tiedämme, että renkaiden kanssa on ylikuumenemisongelmia, jos on lämmintä. Onneksi on softit alussa, se on vähän kestävämpi kuin supersoft.

Bottas uskoo, ettei hänellä ja Räikkösellä ole suurta haittaa lähdössä, vaikka heillä on muita kovemmat renkaat.

– Näissä lämpötiloissa ne pitäisi saada lämpimäksi. Enemmän se on lähdöstä kiinni.

Kello 06.51: Suzukan kisassa on jäähyväisten tunnelmaa, sillä Jolyon Palmer ilmoitti eilen ajavansa viimeisen kisansa Renault'lla.

Kello 06.49: Kuljettajien paraati on menossa. Kuume nousee.

Kello 06.42: Myös MM-taistelun kannalta lähtökohta on kutkuttava, kun 34 pisteellä johtava Lewis Hamilton lähtee paalulta ja lähin haastaja Sebastian Vettel on kakkosruudussa. Toisen ruudun miehittävät Red Bullin Daniel Ricciardo ja Max Verstappen.

Kello 06.40: Suomalaisittain lähtökohta on takaa-ajava. Valtteri Bottas putosi vaihdelaatikkorangaistuksen takia kuudenteen ruutuun ja Kimi Räikkönen samasta syystä 10. ruutuun. Hopea-punainen suomalaiskaksikko lähtee jahtaamaan kärkeä pehmeillä renkailla, kaikilla muilla kärkikympin kuskeilla on superpehmeät kumit.

Kello 06.40: Kisan alkuun on reilu tunti. Suzukassa on loistava sää, tässä vaiheessa 26 astetta. Sebastian Vettel povasi, että lämmin sää tietää hyvää Ferrarille.

Kello 06.40: Tervetuloa liveseurantaan!

Lue myös:

    Uusimmat