Mainos

Euroopan tila -puhe: Juncker haluaa kaikki EU-maat käyttämään euroa – Britit katuvat pian lähtöään unionista"

3:21:18

EU-parlamentin syksy käynnistyy Strasbourgissa komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin puheella. MTV lähettää puheen ja sen jälkeisen keskustelun suorana lähetyksenä tänään kello 10 alkaen. 

Parlamentti keskustelee unionin tulevaisuudesta ja siitä, miten EU pystyisi vastaamaan kansalaisten tarpeisiin. 

Pääteemoiksi kolmetuntisessa keskustelussa odotetaan nousevan työllisyyden ja kasvun, sisäisen turvallisuuden, muuttoliikkeen ja kansainvälisen kaupan odotetaan nousevan keskustelun pääteemoiksi.

Kello 11.18: Euroopan unionin 28 jäsenmaasta 19 kuuluu yhteisvaluuttaan. Junckerin vetoomuksen kohteena olivat näin Bulgaria, Kroatia, Puola, Romania, Ruotsi, Tshekki ja Unkari. Euroa käyttää noin 340 miljoonaa ihmistä.

Komissio kannustaa kaikkia maita liittymään myös pankkiunioniin. Sen sijaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdotukseen erillisestä euroalueen valtiovarainministeristä ja budjetista komissiossa suhtaudutaan varauksella.

Luxemburgilaisen, keskustaoikeiston EPP:tä edustavan Junckerin kausi on kääntymässä loppusuoralle. Seuraavat eurovaalit pidetään keväällä 2019, ja komission kausi päättyy saman vuoden syksyllä.

Kello 11.13: Junckerin mukaan euroalue tarvitsee oman valtiovarainministerinsä.

Kello 11.12: Juncker toistaa aiemmat puheensa, ja vahvistaa, ettei aio hakea jatkokaudelle vuonna 2019.

Kello 11.10: Junckerin mukaan britit tulevat katumaan pian EU:sta lähtemistä, kuten myös EU katuu, että he lähtivät. – Brexit ei ole Euroopan tulevaisuus, Eurooppa katsoo eteenpäin.

Kello 11.04: Juncker: Euroopan unioni on päässyt yli kriisivuosistaan ja jäsenmaat ovat valinneet yhtenäisyyden.

Juncker patisti kaikkia EU-maita liittymään yhteisvaluutta euroon. Vain Tanska ja eroava Britannia ovat neuvotelleet erillisvapauden olla liittymättä. Komissio kannustaa kaikkia maita liittymään myös pankkiunioniin.

Kello 10.56: Juncker: EU:n laajentuminen jatkuu. Turkki on siirtynyt kauemmas EU:sta. Sen jäsenyys ei ole mahdollinen nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.

Kello 10.33: Juncker: Siirtolaisten olosuhteita Libyassa on parannettava nopeasti. EU:lla on yhteinen vastuu, ja komissio jatkaa työskentelyä YK:n kanssa.

Kello 10.32: Juncker: Mahdollisuuksien ikkuna on auki EU:lle, mutta ei loputtomasti. Nyt on aika rakentaa vahvempaa unionia.

Kello 10.24: Juncker kertoi Unionin tila -puheessaan, että EU aloittaa neuvottelut kauppasopimuksesta Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.