Räikkönen ja Bottas palkintopallille, Hamilton on mestari – näin Meksikon GP eteni

F1-kauden 18:s osakilpailu, Meksikon GP, ajettiin sunnuntaina Mexico Cityssä Autodromo Hermanos Rodriquezin radalla. MTV Sport seurasi kilpailua hetki hetkeltä.

Lewis Hamilton oli kisan yhdeksäs, mutta varmisti uransa neljännen maailmanmestaruuden. Kisan voitti Max Verstappen, Valtteri Bottas oli toinen ja Kimi Räikkönen kolmas.


Kärjen tilanne: (suluissa varikkokäynnit)

1. Verstappen (1), 2. Bottas (1), 3. Räikkönen (1), 4. Vettel (2), 5. Ocon (1) ... 9. Hamilton (2)

Kello 22.42: Hamilton on ensimmäinen britti, joka on saavuttanut neljä maailmanmestaruutta. Myös Vettelillä ja Alain Prostilla on neljä titteliä. Hamiltonin edellä ovat seitsemän mestaruutta voittanut Michael Schumacher sekä viidne mestaruuden Juan Manuel Fangio.

Kello 22.41: Tallipomosanoo Hamiltonille radiossa: Tässä on Toto, ei se kisa mitä halusimme, mutta ketä kiinnostaa!

Kello 22.41: Mercedes on siis valmistajien mestari ja Hamilton kuljettajien mestari. Vettel on kisassa neljäs, mutta se ei riitä.

Kello 22.40: Kimi Räikkönen on kisassa hienosti kolmas. Hamilton tulee yhdeksäntenä maaliin ja hän tuulettaa epäuskoisena!

Kello 22.40: Valtteri Bottas tulee toisena maaliin! Tämä ratkaisee: Hamilton on nelinkertainen maailmanmestari!

Kello 22.39: Verstappen ajaa ylivoimaiseen voittoon! Uran kolmas voitto!

Kierros 71/71: Viimeinen kierros on käynnissä

Kierros 69/71: Kolme kierrosta jäljellä, Verstappenin voitto ja Hamiltonin mestaruus häämöttävät. Bottas ja Räikkönen menossa palkintopallille!

Kierros 68/71: Hamilton tulee jälleen Alonson rinnalle ja pieni osumakin tulee! Hamiltonin etusiivestä lentää palanen. Taistelu jatkuu vielä muutaman kierroksen, mutta Hamilton ottaa yhdeksännen sijan.

Kierros 66/71: Hamilton on todella lähellä osumaa Alonson perään. Nyt hän haluaa ohi, mutta Alonso vaan peippailee edessä. Magnussen pääsee karkuun.

Kierros 65/71: Verstappen pamauttaa kisan nopeimman kierroksen 1.18,892. Kyseessä siis uusi rataennätys.

Kierros 65/71: Alonso hakee aggressiivisesti ohituspaikkaa Magnussenista, Hamilton seurailee kaikessa rauhassa taaempana.

Kierros 64/71: Esteban Ocon ja Lance Stroll käyvät kovaa kamppailua viidennestä sijasta. Stroll jahtaa alle parin sekunnin päässä, tuleeko ohitusyritystä?

Kierros 63/71: Räikkösen ja Vettelin välinen ero ei ole pahemmin muuttunut. Eli ajamalla Vettel ei Kimi kiinni ota.

Kierros 62/71: Carlos Sainz keskeyttää kisan. Neljä kuudesta Renault-moottorista on pettänyt.

Kierros 62/71: Hamilton on aivan Alonson kannassa. Jos Hamilton nousee yhdeksänneksi, Vettelin pitää voittaa kisa.

Kierros 61/71: Kymmenen kierrosta kisaa jäljellä. Jos nyt ei tapahdu jotain todella omituista, Hamilton on kisan jälkeen maailmanmestari!

Kierros 60/71: Vettelille kerrotaan, että ero Räikköseen on 23 sekuntia. Vastaus: Mamma mia, se on liikaa.

Kierros 58/71: Vettel tekee kaikkensa, kisan nopein kierros taas tauluun. Hamilton kyselee omaa sijoitustaan, joka on siis kymmenes. Hamiltonille sanotaan, että pääsee vielä ehdottomasti kahdeksanneksi.

Kierros 57/71: Marcus Ericssonin hyvä kisa päättyy liekkeihin. Auton moottori pettääja ruotsalainen tulee varikolle keskeyttämään.

Kierros 57/71: Hamilton nousee kymmenennelle sijalle, Vettel puolestaan myrskyää Oconin ohi neljänneksi! Räikkönen on 24 sekuntia Vetteliä edellä, mutta siirtääkö Ferrari suomalaisen Vettelin taakse?

Kierros 57/71: Hamilton tiedustelee, että mikä tilanne on, monentenako Vettel ja riittääkö tämä tilanne mestaruuteen. Hamiltonille vastataan, että Vettel on viidentenä ja hän tarvitse vähintään kakkossijan. "Onko se mahdollista?" – Ei, Valtteri on kakkosena.

Kierros 56/71: Vettel on jo Oconin niskassa. Nousee pian neljänneksi.

Kierros 56/71: Hamilton on puolestaan Massan niskassa, on nousemassa viimeiselle pistesijalle.

Kierros 56/71: Enää 15 kierrosta kisaa jäljellä. Verstappen menee voittoon ilman ongelmia, Bottas ja Räikkönen turvallisesti kärkikolmikossa. Hamiltonin mestaruus on kierros kierrokselta lähempänä.

Kierros 55/71: Vettel tulee röyhkeästi Strollista ohi. Saksalainen on ajanut avausmutkan kolarin jälkeen loistavan kisan.

Kierros 54/71: Vettel on jo tappelemassa synttärisankari Strollin viidennestä sijasta. Hamilton sen sijaan ohittaa Vandoornen ja on 11:s

Kierros 51/71: Alonsolle ilmoitetaan, että hänelle heilutetaan sinisiä lippuja, koska Bottas on tulossa kierroksella ohitse.

– Hän on todella kaukana!

– Tiedän, mutta meille on heilutettu sinisiä lippuja. Käytetään tätä mahdollisuutena, radiossa vastataan.

– 2,4 sekuntia! Tämä on naurettavaa, Alonso purnaa.

Kierros 51/71: Vettel tulee erittäin aggressiivisesti ja tunkee väkisin kuudenneksi. Komea ohitus!

Kierros 50/71: Vettel on noussut Perezin kantaan ja jahtaa kuudetta sijaa. Mutta eipä se taida vaan riittää.

Kierros 48/71: Kärjen tilanne:
1. Verstappen
2. Bottas +14,2
3. Räikkönen +39,2
4. Ocon +56,3
5. Stroll +61,2
...
7. Vettel +66,5
12. Hamilton +1 kierr.

Kierros 46/71: Hamilton nousee Marcus Ericssonin ohi sijalle 12. Painotetaan vielä, näillä tuloksilla Hamilton on mestari. Vettelillä on kakkosijaan matkaa 44 sekuntia, eli Hamiltonin mestaruus on käytännössä jo varma.

Kierros 44/71: Bottas ajaa Verstappeniin ja Räikköseen verrattuna rauhallisia kierrosaikoja. Räikkönen on kuitenkin 23 sekuntia perässä, eli hätää ei ole.

Kierros 43/71: Hamilton pääsee pitkän yrityksen jälkeen Pierre Gaslysta ohi, ja on nyt 13:s.

Kierros 42/71: Verstappenille sanotaan, että hän ajaa jopa liian kovaa. Hän on yli sekunnin Bottasta nopeampi tällä kierroksella.

Kierros 41/71: Verstappenille raportoidaan, että hänen täytyy pysyä vain samoissa kierrosajoissa kuin takana oleva Bottas.

Kierros 40/71: Esteban Ocon ajaa jälleen vahvaa kisaa, hän on turvallisesti neljäntenä. Syntymäpäiväsankari Lance Stroll puolestaan loistavasti viidentenä.

Kierros 40/71: Verstappen dominoi kisaa, Bottas on yli 10 sekuntia perässä.

Kierros 38/71: Hamilton ohittaa Wehrleinin ja on sijalla 14. Hän kyselee edessään ajavien käytössä olevia renkaita ja kummastelee voiko ultrapehmeillä päästä maaliin. Tiimi raportoi, että yli puolet kisamitasta on ajettu, eli maaliin voi päästä.

Kierros 38/71: Vettel tulee vastustamattomasti ohi Magnussenista ja nousee seitsemänneksi. Hänen pitäisi olla siis kisassa vähintään toinen, muuten mestaruus on Hamiltonin.

Kierros 36/71: Kärjen tilanne:
1. Verstappen
2. Bottas +8,5
3. Räikkönen +32,3
4. Ocon +40,6
5. Stroll +48,1
...
8. Vettel +69,6
15. Hamilton + 1 kierr.

Kierros 36/71: Hamilton pääsi Grosjeanin ohi ja on nyt sijalla 15. Pistesijaan on matkaa vajaat 20 sekuntia.

Kierros 35/71: Sebastian Vettel ajaa kisan nopeimman kierroksen ja tekee uuden rataennätyksen ajalla 1.20,116.

Kierros 35/71: Nyt näyttää siltä, että molemmat suomalaiset ovat nousemassa palkintopallille. Verstappen on selvästi kärjessä, Bottas seuraa ja Räikkönen kolmantena. Räikkönen on saanut yli seitsemän sekunnin eron Oconiin, joten nyt näyttää hyvältä.

Kierros 34/71: Ocon ei tullut toistamiseen varikolle, mutta Räikkönen ajoi vahvasti ranskalaisen varikkostopin jälkeen ja nousi palkintosijaan kiinni.

Kierros 34/71: Räikkönen saa hienon hyödyn virtuaalisesta turva-autosta! Hän pitää kolmannen sijansa upeasti!

Kierros 33/71: Vettelkin tulee varikolle toistamiseen, hänelle ultrapehmeät renkaat alle ja hyökkäys lähtee pehmeimmillä renkailla.

Kierros 33/71: Räikkönen tulee myös varikolle, hänelle puolestaan pehmeät renkaat.

Kierros 33/71: Verstappen ja Bottas kärjestä varikolle, molemmille superpehmeät renkaat. Myös Hamilton tulee varikolle toistamiseen, hänellekin superpehmeät.

Kierros 32/71: Hartleyn Toro Rossosta leviää moottori. Savua radalle ja varikolla alkaa kuhina, kun virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön.

Kierros 31/71: Vettel tulee vauhdilla Alonson ohi, espanjalaisella ei mitään tehtävissä. Vettel on nyt kahdeksas. Ero kärkeen on yli 70 sekuntia, Bottaksen kakkossijaan yli 60 sekuntia.

Kierros 30/71: Hamiltoninkin urakka alkaa helpottua, hän tulee heittämällä Wehrleinin ohi. Hamilton nyt sijalla 16. Vettel siis yhdeksäs, mestaruus menossa edelleen Hamiltonille.

Kierros 30/71: Marcus Ericsson tulee varikolle ja putoaa Alonso-Vettel-kaksikon taakse. Nyt taistelu kahdeksannesta sijasta kuumenee.

Kierros 29/71: Hamilton kyselee pääseekö kukaan muu nousemaan pakan ohi. Hänelle sanotaan, että Vettel on noussut jo kymmenenneksi.

Kierros 28/71: Hamilton pääsee viimein ohi Sainzista! Ensimmäinen ohitus miehelle, joka on näillä sijoituksilla kisan jälkeen maailmanmestari. Vettelin pitäisi nousta siis vähintään kakkoseksi. Eikä se näytä nyt mahdolliselta.

Kierros 28/71: Vettel avaa Alonson takana jo takasiipeä. Keltaiset liput edelleen liehuvat Hülkenbergin takia.

Kierros 27/71: Tämän kisan yllättäjä on ehdottomasti Sauberin Marcus Ericsson, joka ajaa kahdeksantena. Pitää Alonsoa miehekkäästi takana.

Kierros 26/71: Renault-moottori on pettänyt jälleen! Renault-tallin Nico Hülkenberg jää radan varteen ja kisa on ohi. Hänelle sanotaan, ettei auto ole turvallinen, hänen pitää hypätä heti pois.

Kierros 25/71: Kärjen tilanne:
1. Verstappen
2. Bottas +5,9
3. Räikkönen +28,1
4. Stroll +38,5
5. Ocon +45,5
...
11. Vettel +63,7
19. Hamilton +1 kierr.

Kierros 25/71: Bottas tulee kierroksella tallikaverinsa ohi.

Kierros 24/71: Hamilton valittaa, että ei vain pääse Sainzin lähelle. Ja pian tulee Bottaskin kierroksella ohitse.

Kierros 23/71: Ja näin menee Vettel ohi Vandoornesta ja on 11:s.

Kierros 22/71: Vettel ohittaa Hartleyn ja nousee sijalle 12. Nyt edessä McLarenit.

Kierros 22/71: Hamilton joutuu nöyrtymään ja päästää Verstappenin edelleen. Ei ihan jokapäiväinen näky, että Hamilton ohitetaan kierroksella. Kaikinpuolin on vaisua menoa Hamiltonilta.

Kierros 22/71: Nyt on mielenkiintoinen tilanne! Max Verstappen on jo saavuttanut Hamiltonin ja ohittaa hänet pian kierroksella. Sinistä lippua on jo heilutettu.

Kierros 21/71: Ocon tulee varikolle, alle pehmeät renkaat. Räikkönen nyt kolmantena.

Kierros 20/71: Kärkikaksikko karkaa selvästi. Bottaksen ero taaksepäin Oconiin on lähes 20 sekuntia.

Kierros 20/71: Myös Hülkenberg tulee varikolle, Räikkönen nousee neljänneksi ja ajaa oman parhaan kierroksensa.

Kierros 20/71: Hamilton sanoo tiimiradiossa, että Sainzin ohittaminen on vaikeaa.

Kierros 19/71: Yleisössä seistään vasemmat nyrkit pystyssä, eleellä siis kunnioitetaan maanjäristyksen uhreja.

Kierros 18/71: Perez tulee varikolle, Räikkönen pääsee nyt puhtaaseen ilmaan ajamaan. Nyt kaasu pohjaan!

Kierros 18/71: Vettel tulee siipi auki Grosjeanista ohi 13:nneksi. Hamilton on viimeisenä, nyt aivan Sainzin kannassa. Mutta ohittaminen ei ole kovin helppoa.

Kierros 17/71: Verstappen takoo jatkuvasti parhaita kierrosaikoja tauluun. Tuoreimpana 1.20,898. Bottas on jäänyt jo kuuden sekunnin päähän.

Kierros 16/71: Vettel ohittaa Pierre Gaslyn ja nousee sijalle 14.

Kierros 16/71: Räikkönen pystyy ajamaan koko ajan aivan Perezin kannassa ja takasiipi on suorilla auki, mutta edelleen ohitusmahdollisuudet ovat olemattomat.

Kierros 15/71: Hamilton on viimein tavoittanut edellään ajavan Carlos Sainzin. Alkaako hänen nousunsa nyt?

Kierros 15/71: Romain Grosjeanille viiden sekunnin aikasakko. Hän meni radalta ulos taistelussa ja sai hyötyä.

Kierros 13/71: Vettel mussuttaa Massan touhusta ja kyselee, että tätäkö tämä on, toisia vain työnnetään radalta ulos. Tallipomo Arirvabene vastaa, että keskity itse asiaan. "Olen keskittynyt, olen keskittynyt", kuuluu vastaus.

Massa puskee Vettelin ulos 0:37

Kierros 13/71: Vettel tulee väkisin Massasta ohi. Massa painoit hänet radalta ulos, mutta saksalainen tulee aggressiivisesti edelle.

Kierros 11/71: Kisatuomaristo ilmoittaa, että avausmutkan kolari ei johda tutkintaan, eli rangaistuksia ei tule.

Kierros 11/71: Räikkönen on ongelmissa Perezin takana. On aivan kiinni kontissa, mutta ohituspaikkaa ei vain aukene. Force Indian suoravauhti on kohdillaan.

Kierros 10/71: Kärjen tilanne:
1. Verstappen
2. Bottas +4,3
3. Ocon +12,8
4. Hülkenberg +15,6
5. Perez +17,7
6. Räikkönen +18,6
....
16. Vettel +43,5
19. Hamilton +64,8

Kierros 10/71: Ensimmäisen mutkan kolari on tuomariston huomioima.

Kierros 7/71: Hamilton sanoo tiimiradiossa, että Vettel osui häneen tahallaan. Hän toteaa hieman kysyvästi, että "hän osui tahallaan". Tiimi vastaa, että he eivät ole aivan niin varmoja.

Kierros 6/71: Vettel on noussut jo sijalle 16. Hamilton on edelleen viimeisenä, eroa on 25 sekuntia.

Kierros 6/71: Ricciardo lipuu hitaasti varikolle. Näyttäisi kisa loppuvan siihen. Hän oli noussut jo upeasti, mutta eipä auta mitään.

Kierros 4/71: Hidastuskuva osoittaa, että Hamilton ylireagoi. Vettel ja Verstappen olivat osumien jälkeen pahassa paikassa ja Hamilton tunkee väliin. Tuloksena Vettelin etusiipi osuu Hamiltonin takarenkaaseen ja rengas menee rikki.


Kierros 4/71: Verstappen paahtaa kärjessä kovaa vauhtia. Botta on jäänyt 2,6 sekunnin päähän.

Kierros 3/71: Massa tulee varikolle jo kolmannella kierroksella ja Räikkönen nousee kuudenneksi.

Kierros 2/71: Bottas antoi hienosti tilaa Hamiltonille startissa, hän nousee kolarin takia toiseksi. Räikkösen lähtö oli todella heikko, Ocon, Perez ja Hülkenberg tulevat ohi startissa.

Kierros 2/71: Mestaruuspeli on nyt mielenkiintoisessa vaiheessa. Vettel putosi sijalle 18 ja Hamilton on 20:s. Nyt Vetteliltä tarvitaan hirmunousu. Sekä Vettelille että Hamiltonille laitettiin pehmeät renkaat alle. Yrittävätkö maaliin näillä? Hamilton on 15 sekuntia Vetteliä perässä.

Kierros 1/71: Verstappen selvisi alkurytinästä ehjänä ja hän johtaa kisaa! Perässään Bottas ja Ocon. Räikkönen kärsi myös lähdössä, hän on pudonnut seitsemänneksi!

Kierros 1/71: Hamiltonille tuli vaurioita etusiipeen, lisäksi takarengas menee rikki! Myös Vettelin etusiipi rikki. Hänkin joutuu varikolle ja etusiipi vaihdetaan!


Kierros 1/71: Vettel lähtee loistavasti, mutta ykkösmutkassa rytisee! Vettel ja Verstappen osuva ensin, sitten Hamilton osuu Vetteliin! Hamilton autoon isoja vaurioita!

Kello 21.03: Valot sammuvat, startti tapahtuu!

Kello 21.00: Autot lähtevät lämmittelykierrokselle!

Kello 20.59: Romain Grosjean ja Fernando Alonso lähtevät kisaan superpehmeillä renkailla, kaikilla muilla on ultrapehmeät käytössä.

Kello 20.58: Lämmittelykierroksen alkuun kaksi minuuttia. Kuljettajat ovat paikoillaan ja aalto kiertää Meksikon radan upealla stadionalueella.

Kello 20.54: Hamiltonilla on kuumuusongelmia: "Penkkini käristyy! Selkääni on todella kuuma, varmistakaa että viilennätte sen ensi kerralla. Tämä on todella kuuma". Kuumuus nousee, kun mestaruus näkyy jo silmissä.

Kello 20.46: Yleisö nousee seisomaan, kun Meksikon maanjäristyksen uhrien muiston kunniaksi ennen kansallislaulua. Moni yleisön jäsen pitää vasenta nyrkkiään ylhäällä, sama nähdään 19. kierroksella. Maanjäristys tapahtui 19. syyskuuta.

Kello 20.45: Sää Meksikon kisan lähdön lähestyessä on puolipilvinen. Ilman lämpötila on 22 astetta ja radan lämpötila 42 astetta.

Kello 20.35: Bottakselle raportoidaan tiimiradiossa, että varikolta-ajokierroksella oli vaikea saada renkaita lämpimiksi. Hän ja Hamilton ajoivat kaksi kierrosta ennen kuin menivät ruudukkoon.

Kello 20.32: Hamilton valittelee, että häneltä katosi tehot varikolta lähdettäessä. Tiimi sanoo tarkistavansa asian.

Kello 20.30: Puoli tuntia kisan starttiin, autot kiertävät kohti lähtöruudukkoa.

Kello 20.20: Meksikossa tänä viikonloppuna juhlittava kuolleiden päivä näkyy isosti myös F1-radan pääsuoralla.

Kello 20.15: Päivän näyttämö Autodromo Hermanos Rodriquezin isännöi F1-kisaa ensi kerran jo vuonna 1963. Uudistetussa muodossaan rata palasi F1-kartalle kaudeksi 2015. Rata on 4,304 kilometriä pitkä ja tänään ajetaan 71 kierrosta. Virallinen kisassa ajettu kierrosennätys 1.20,521 on Nico Rosbergin nimissä vuodelta 2015. Eilen aika-ajossa mentiin neljä sekuntia kovempaa.

Kello 20.06: Hamilton voi siis varmistaa mestaruuden. Bottas kommentoi tallin ohjeita tallikaverin haastamisesta tänään C Morelle:

– Tuli selvä viesti tallilta, että pystymme Lewisin kanssa kisaamaan normaalisti toisiamme vastaan tänään. Pitää vain koittaa saada hyvä lähtö. Ei ole mikään huono paikka lähteä toisesta rivistä, se on hyvä kun on pitkä suora, imusta voi saada tosi ison hyödyn. Yritetään nousta niin monta sijaa kuin mahdollista, Bottas totesi.


Kello 19.58: Meksikon kisassa on myös synttäritunnelmia, F1-tähtien kuopus Lance Stroll täyttää tänään 19 vuotta. Ja talli tietysti onnitteli: (video)


Kello 19.50: Mercedes hassuttelee: tekstailevatko Bottas ja Hamilton keskenään?

Kello 19.49: Kaikki kärkikymmenikön kuskit lähtevät kisaan ultrapehmeillä renkailla, jotka tuntuvat kestävän Meksikossa todella pitkään. Rengastoimittaja Pirelli arvioi, että nopein strategia on yhden pysähdyksen taktiikka:

Ensin 30-34 kierrosta ultrapehmeillä renkailla ja sitten kisa loppuun superpehmeillä kumeilla. Mikäli turva-auto tulee kisan alussa tai kuljettaja jää ruuhkaan, 16 kierroksen stintti ultrapehmeillä ja kisa loppuun pehmeillä renkailla voi myös toimia hyvänä taktiikkana.

Räikkösellä on käytössään yhdet uudet ja kolmet käytetyt ultrapehmeät sekä käytetyt superpehmeät ja uudet pehmeät renkaat.

Bottaksella on uudet pehmeät ja uudet superpehmeät sekä neljät käytetyt ultrapehmeät renkaat.

Kello 19.45: Meksikossa on maailmanmestaruusvärinää. Mikäli kolmosruudusta lähtevä Lewis Hamilton on viiden parhaan joukossa, hän varmistaa neljännen maailmanmestaruutensa. Hänen takaansa lähtevät Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen, joten suomalaiset voivat sekoittaa tilannetta illan kisassa. Eturivissä on mielenkiintoinen pari, kun Sebastian Vettel saa kimppuunsa häikäilemättömän Max Verstappenin.

Kello 19.45: Tervetuloa liveseurantaan! Kisan alkuun on reilu tunti.

Lue myös:

    Uusimmat