Liukuvoide loppu? Asiantuntijat kertovat, käykö kookosöljy oikeasti korvikkeeksi

Kookosöljy sopii moneen eri tarkoitukseen. Se käy niin ruoanlaittoon, ihonhoitoon kuin meikinpuhdistukseenkin. Moni hoitaa kookosöljyllä hiuksiaankin. Kookosöljyä kehutaan kuitenkin myös tyystin toisella saralla, liukuvoiteena seksileikeissä. 

Yllä olevalla videolla pohditaan, millaisia seksivälineitä kotoa tulisi löytää.

Kookosöljyn käyttäminen makuuhuoneen puolella kuulostaa ihan järkevältä. Onhan se koostumukseltaan liukastavaa. Lisäksi se on luonnontuote ja siksikin houkutteleva, kertoo Health-sivusto. 

Mutta sopiiko kookosöljy oikeasti käytettäväksi intiimialueilla?

"Yksi suosikkini"

Kokonaisuudessaan kookosöljyä on turvallista käyttää, kertoo gynekologi Sherry Ross Health-sivustolle. Kookosöljy on luonnollinen, lisäaineeton ja edullinen valinta. Gynekologi Nita Landry puolestaan huomauttaa kookosöljyn olevan kosteuttavaa ja siinä olevan antimikrobisia ominaisuuksia.

Myös gynekologi Jennifer Landa kehuu kookosöljyn kosteuttavuutta.

– Yksi suosikkini luonnollisista liukuvoiteista on neitsytkookosöljy, Landa sanoo.

Kookosöljyn koostumus on paksua ja se kestää paremmin kuin silikoni- tai vesipohjaiset liukuvoiteet. Rossin mukaan kookosöljy ei myöskään paakkunnu samalla tavalla kuin keinotekoiset liukuvoiteet.

Mitä tahansa luonnollista, kasvipohjaista öljyä voi turvallisesti käyttää liukuvoiteena, mutta Rossin mukaan osa näistä öljypohjaisista liukuvoiteista voi olla sotkuisempia, vaikeampia pestä pois ja tahrata vaatteet ja lakanat. Rossin mukaan kookosöljy sotkeekin vähemmän kuin vaikkapa oliiviöljy.

Huonot puolet

Kookosöljyä ei tulisi kuitenkaan käyttää lateksikondomien kanssa, sillä kuten muutkin öljypohjaiset liukuvoiteet, se voi mahdollisesti vahingoittaa kondomia, jolloin vaarana ovat sukupuolitaudit tai raskaus.

– Kookosöljyä ei voi käyttää lateksikondomien kanssa, sillä se hajottaa lateksin ja rikkoo näin kondomin, Landry sanoo.

Vain vesi- ja silikonipohjaisia liukuvoiteita voi käyttää lateksikondomien kanssa ilman rikki menemisen vaaraa. Jos kondomi on tehty polyuretaanista, kookosöljyä voi käyttää.

Kookosöljyn käyttö liukuvoiteena on huono ajatus myös silloin, jos olet altis vaikkapa hiivatulehduksille. Kookosöljy saattaa nimittäin häiritä emättimen pH-tasapainoa ja aiheuttaa tulehduksen.

Millainen öljy kannattaa valita?

Landry kehottaa valitsemaan luonnonmukaisen neitsytkookosöljyn.

Vaikka yleensä liukuvoiteilla saa läträtä, kookosöljyn kanssa ei kannata innostua liikaa. Jos kookosöljyä kerääntyy vaginaan, se voi tarjota kasvualustan bakteereille tai hiivalle. Vähemmän on siis enemmän tässä tapauksessa.

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja