Mainos

Lisää Taleban-vankeja Guantanamoon

Yhdysvaltain laivastotukikohtaan Kuubaan saapui eilen 28 uutta al-Qaeda- ja Taleban-vankia, kertoo uutistoimisto AFP.

USA:n tukikohta Guantanamo Kuubassa

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltain laivastotukikohtaan Kuubaan saapui eilen 28 uutta al-Qaeda- ja Taleban-vankia. Kyseessä oli ensimmäinen vankikuljetus Afganistanista sen jälkeen kun Yhdysvallat kaksi viikkoa sitten keskeytti lennot. Silminnäkijöiden mukaan sotilaskuljetuskone laskeutui Guantanamon tukikohtaan, ja vangit vietiin koneesta erittäin tiukkojen turvatoimien vallitessa. Kuusi vankia kuljetettiin koneesta paareilla.

Ennen tätä kuljetusta tukikohdassa oli 158 Afganistanista tuotua vankia. Yhdysvallat keskeytti lennot sen jälkeen kun vankien kohtelu oli herättänyt kansainvälistä arvostelua.

Geneven sopimus hyväksytään

Valkoisen talon edustaja kertoi, että presidentti George W. Bush on päättänyt soveltaa sotavankien kohtelua säätelevää Geneven sopimusta Taleban-vankeihin, mutta ei al-Qaeda-vankeihin. Samalla Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer kuitenkin korosti, että Taleban-vangitkaan eivät saa sotavangin asemaa. Fleischerin mukaan vankien päivittäiseen elämään ei käytännössä ole tulossa muutoksia.

-Heitä kohdellaan myös jatkossa hyvin, koska niin Yhdysvallat tekee, Fleiscaher vakuuttaa.

Sotavangin asema olisi antanut Taleban-vangeille joukon oikeuksia, muun muassa oikeuden päästä vapaaksi, kun konflikti on ohi ja oikeuden rajoittaa kuulusteluissa annetut vastaukset nimeen ja sotilasarvoon.

Geneven sopimukset ovat kansainvälisiä säädöksiä, jotka määrittävät mm. sotilaiden kohtelua ja haavoittuneiden hoitoa. Sopimuksessa on pykälät myös sotavankien kohtelusta. Sotavankeja ei saa kohdella mielivaltaisesti ja heille tulee tarjota ravintoa sekä mahdollisuus terveydenhuoltoon ja yhteydenpitoon omaisten kanssa.

Ensimmäinen Geneven sopimus on peräisin vuodelta 1864.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.