Mainos

Lipponen tuomitsi terrorismin

Pääministeri Paavo Lipponen tuomitsi terrorismin iskuna ihmiskunnan yhteisiä arvoja vastaan tänään eduskunnassa. Hän korosti, että terrorismin torjunta on koko kansainvälisen yhteisön vastuulla.

Lipponen antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Yhdysvalloissa tapahtuneista terrori-iskuista ja niiden vaikutuksesta Suomeen. Hän korosti, ettei Yhdysvaltojen tapahtumilla ole suoraa vaikutusta Suomen kansalliseen turvallisuuteen. Suomalaisia kohteita vastaan suunnattavien terrori-iskujen todennäköisyys koti- ja ulkomailla on vähäinen. Kriisin vaikutusta maailman ja Suomen talouteen on mahdotonta vielä arvioida.

Lipponen selosti Suomen viranomaisten toimintaa tiistaisten tapahtumien jälkeen. Sisäisestä turvallisuudesta vastaavat viranomaiset jatkavat hänen mukaansa tehostettuja turvallisuustoimia sovittaen ne vallitsevaan ja odotettavissa olevaan uhkakuvaan. Lentomatkustajien turvatarkastuksia, ulkorajatarkastuksia ja mm. Suomen lähetystöjen vartiointia on tehostettu. Puolustusvoimat on lisännyt ilmavalvontaa.

Pääministeri Lipposen mukaan poliisi on ollut tiiviissä yhteydessä Interpoliin ja Europoliin tapahtuman taustojen täsmentämiseksi. Tietoja on vaihdettu myös EU:n jäsenmaiden poliisiviranomaisten kanssa. Ulkoasiainhallinto on lisäksi järjestänyt kriisipäivystyksen, johon on tullut satoja soittoja Yhdysvalloissa olleiden suomalaisten omaisilta.

Keskusrikospoliisi on asettanut suuronnettomuuksien uhrien tunnistamisyksikön valmiustilaan mahdollisen avunpyynnön varalta. Lisäksi Suomen Punaisella Ristillä on valmius toimittaa verituotteita Yhdysvaltoihin. Lipponen sanoi Suomen osallistuvan YK:n ja EU:n jäsenmaana terrorismin vastaiseen yhteistyöhön ja tietojen vaihtoon.

-Tässä tilanteessa on syytä olla aktiivisia kaikilla niillä tahoilla, joissa Suomi on mukana, hän korosti.

Uhkat ja varautuminen arvioidaan uudelleen

Sisäministeri Ville Itälä kertasi hänkin eduskunnalle tapahtumien kulkua ja viranomaisten toimia. Hän vakuutti Suomen poliisin saavan kansainvälisten yhteyksien kautta välittömästi tiedon, jos muualla havaitaan terrorismin uhkia, jotka voisivat säteillä myös Suomeen.

-Suomi on edelleen siinä onnellisessa tilanteessa, että Suomeen kohdistuvaa terroria ei ole havaittu, Itälä sanoi.

Suomessa on hänen mukaansa kuitenkin useita ulkomaisia kohteita, joihin joissakin ääritapauksissa saattaa kohdistua väkivaltaisia iskuja. Nämä kohteet ovat poliisin tiedossa ja niihin kohdistuviin uhkiin on Itälän mukaan varauduttu. Tehostettuja toimia jatketaan toistaiseksi.

Ulkoministeriön ilmoituksen mukaan Yhdysvalloissa on edelleen muutamia kymmeniä sellaisia suomalaisia, joihin ei toistaiseksi ole saatu yhteyttä. Itälä ei voinut vieläkään sulkea lopullisesti pois sitä mahdollisuutta, että uhrien joukossa voisi olla myös suomalaisia. Heitä ei kuitenkaan ollut hyökkäyksiin käytetyissä lentokoneissa.

Terroristi-iskut pakottavat Suomenkin arvioimaan uudelleen uhkakuvansa ja niihin liittyvät varautumissuunnitelmat. Tämä työ tehdään Itälän mukaan harkiten ja huolellisen analyysin pohjalta.

Yksimielisyydestä uusi rauhanpyrkimys

Ulkoministeri Erkki Tuomioja korosti, että kansainvälistä yhteistyötä terrorismin torjumiseksi on vahvistettava erityisesti YK:n kautta.

-Terrorismin vastustaminen on kaikkien valtioiden yhteinen asia. Iskujen uhrina ei ole ollut vain Yhdysvallat, vaan demokratia ja ihmisyys.

-Meidän tulee toimia arvojemme mukaan. Sotaisat puheet ja kostomielialan lietsominen eivät kuulu niihin, Tuomioja sanoi.

Hän katsoi, että järkytykseen ja terrori-iskujen aiheuttamaan inhoon on tartuttava myös mahdollisuutena. Yksimieliselle tahdolle tuomita väkivalta pitää rakentaa uusi pyrkimys rauhaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.