Mainos

Lipponen: Suomen asema vakaa liittoutumattomana EU-maana

Pääministeri Paavo Lipponen katsoo ensi viikolla Helsingissä pidettävän suurvaltajohtajien huippukokouksen olevan tunnustus Suomen ulkopolitiikan nykyiselle linjalle.

-Suomi noudattaa liittoutumattomuuden politiikkaa, johon kuuluu itsenäinen ja uskottava puolustus. Lähdemme siitä, että meidän politiikkaamme kunnioitetaan. Tämä politiikka palvelee meidän etujamme ja tämän alueen vakautta, sanoi Lipponen Karttulassa Pohjois-Savon vierailullaan.

Lipponen kertoi Suomen aseman olevan täysin selvä.
-Nato on laajentumassa. Se näyttää realiteetilta. Suomi ei ole mukana hankkeessa. Suomi on siinä mielessä vakaassa tilassa, että me emme ole irtautuneet mistään sotilasliitosta tai etupiiristä. Olemme liittyneet EU:n jäseneksi. Meidän tilanteemme on vakaa.

Pääministeri ei halunnut kommentoida tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentin huomiota herättänyttä Nato-lausuntoa. Lipponen vetosi siihen, ettei ollut lukenut vielä kyseistä lehtihaastattelua.

Suomen linjassa kyse jatkuvuudesta

Lipponen korosti, että Suomen linjaa on rakennettu sotien jälkeen monen presidentin johdolla, ja linjasta ollaan Suomessa hyvin laajasti yhtä mieltä.
-Aivan viime aikoina on vahvistunut kaikilla tärkeillä tahoilla se, että politiikkaamme arvostetaan, Lipponen sanoi.

Liittoutumattomuuteen ja Suomen ulkopolitiikkaan kuuluu myös se perusperiaate, että päätämme omista asioistamme itse, näin on myös tulevaisuudessa.
-Meillä on tulevaisuudessa myös vaihtoehtoja riippuen siitä miten Eurooppa kehittyy. Tietenkin kysymys on siitä, miten meidän politiikkaamme kunnioitetaan.

Lipponen kehotti kuulijoitaan myös kuvittelemaan tilannetta, että olisimme EU:n ulkopuolella tänä päivänä, kun suurvallat keskustelevat.
-Luulenpa, että eri puolilla olisi liikkeellä arvuutteluja Suomen asemasta. Nyt se on täysin selvä.

Baltian asemaa tuetaan

Lipponen kertoi Suomen ja Ruotsin tukevan yhdessä Baltian maiden asemaa Euroopassa, ennen kaikkea siten, että Baltian maat saisivat tasaveroisen oikeuden päästä EU:n jäseniksi. Lipposen mukaan jäsenyydestä on päätettävä objektiivisten ja kaikille yhtäläisten kriteerien pohjalta.

Lipponen pitää tärkeänä, että suurvaltojen tai Naton neuvotteluissa Venäjän kanssa ei tehdä muita, kolmansia osapuolia koskevia ratkaisuja.
-Mitään uutta eurooppalaista etupiirijakoa me emme hyväksy. Suurvaltatapaaminen antaa Suomelle tilaisuuden kahdenvälisiin neuvotteluihin molempien maiden johtajien kanssa.

Lipponen kertoi antavansa suuren arvon sille, että Venäjän presidentti Boris Jeltsin on päättänyt käyttää huippukokousta myös työvierailuna Suomeen. Lipponen toivoo, että tapaaminen vauhdittaa mm. Suomen ja Venäjän taloudellista yhteistyötä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.