Mainos

Lipponen kuuluttaa "järkeä ja järjestystä" rakennushankkeiden viipymiseen

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen moitti tänään isoihin liikenne- ja rakennushankkeisiin liittyvien valitusten käsittelyä liian hitaaksi. Esimerkiksi Vuosaaren satamahanke on hänen mielestään venynyt kohtuuttomasti.

Lipponen muistutti, että samalla kymmenientuhansien asuntojen rakentaminen viivästyy. -Tähän kaikkeen täytyy saada jotain parempaa järjestystä ja järkeä, puhemies peräsi Helsingissä järjestetyillä Lakimiespäivillä.
Hänen mukaansa demokraattiseen oikeusvaltioon ei sovi se, että valitusten kohteena olevia hankkeita vietäisiin valituksista piittaamatta eteenpäin. Sen sijaan valitusten käsittelyä pitäisi pyrkiä nopeuttamaan. Esimerkiksi tuomioistuimet voivat priorisoida yhteiskunnalliset hankkeet muiden edelle.

Myöskään valitusmahdollisuuksien rajoittamista nykyisestä ei Lipposen mielestä voida kokonaan sulkea pois. -Erityisesti on syytä nostaa esiin nykyiset varsin laajat jatkovalitusmahdollisuudet korkeimman hallinto-oikeuden osalta. Onko nykyisen laajuinen valitusmahdollisuus korkeimpaan hallinto-oikeuteen oikeusturvan kannalta todella tarpeellinen vai voitaisiinko sitä nykyisestä jonkin verran rajata tai tehdä luvanvaraiseksi? hän ihmetteli.

Vallaton puhemies
Lipponen ei tällä kertaa jaellut kenellekään moitteita kaunaisuudesta tai ymmärtämättömyydestä, vaan jätti lakimiesten ryöpyttämisen Sammon konsernijohtajan Björn Wahlroosin huoleksi. Wahlroos arvosteli omassa puheenvuorossaan suorin sanankääntein suomalaisten tuomioistuinten organisointia ja tuomarien ymmärrystä liike-elämän oikeusjuttujen käsittelyssä.

Lipponen sen sijaan lähetti kriittisiä terveisiä Pohjanlahden toiselle puolelle. Hänen mielestään Ruotsin syyskuinen Emu-kansanäänestys sopii esimerkiksi siitä, ettei kansanäänestyksiä pitäisi järjestää, jollei niiden tarpeellisuudesta vallitse yhtenäistä käsitystä.

Naapurimaassa kansanäänestys järjestettiin hänen mukaansa "puolihaluttomasti" ja sen tarvetta kyseltiin vielä äänestyksen alla. Itseään Lipponen luonnehti "vallattomaksi puhemieheksi", vaikka totesikin edustavansa maan korkeinta lainsäädäntövaltaa.

Luonnehdinta muistuttaa muotoilultaan, joskaan ei ehkä sisällöltään, entisen valtiovarainministerin Sauli Niinistön (kok.) itselleen keksimää nimitystä "puolivallaton leskimies", jonka turvin Niinistö aikoinaan kieltäytyi presidenttiehdokkuudesta.

Lipposen eli suurimman hallituspuolueen puheenjohtajan ja entisen pitkäaikaisen pääministerin rooli eduskunnan puhemiehenä on viime aikoina herättänyt keskustelua.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.