Lintujen kevätmuutto vauhdittumassa – harrastajien vuoden kohokohta käsillä

1:57
Seitsemän uutiset: Lintujen kevätmuutto on alkanut etelävirtauksen myötä.

Lintujen kevätmuutto on nyt vauhdittumassa. Viime viikkojen huonon sään jälkeen monet lajit uskaltavat jälleen jatkaa muuttomatkaa. Nyt voi nähdä esimerkiksi isoja hanhi-, kurki- ja joutsenparvia. Kiuruja on jo nähty Pohjois-Suomessa asti.

Pusulanjärven seutu Lohjalla oli tänään hyvä paikka lintujen kevätmuuton seuraamiseen. Suuri joukko hanhia oli kerääntynyt alueelle levähtämään matkallaan pohjoiseen jäämeren rannoille. 

– Laskin tuossa 1200 hanhea, tundrahanhia suurin osa, metsähanhia, muutama meri- ja valkoposkihanhi. Lisäksi siinä on muutamia kymmeniä joutsenia, laskee BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved

Lintuja taivaalla ja sulapaikoissa

Viime viikkojen ankea sää on hidastanut muuttoa, mutta sään paranemisen myötä linnut uskaltavat jälleen jatkaa muuttomatkaansa.

– Jos haluaa muuttavia lintuja nähdä, niin juuri näinä päivinä kannattaa hakeutua semmoiselle aukealle paikalle, korkeammalle paikalle. Sieltä näkee ohimuuttoa, opastaa Södersved. 

Sulapaikat ja kosteikot puolestaan ovat omiaan vesilintujen tarkkailuun. Nyt voi nähdä esimerkiksi uivelon, jota monet pitävät Suomen kauneimpana vesilintuna.

Lintujen kevätmuutto on aikaistunut

Ensimmäiset muuttolinnut ovat ehtineet jo Lappiin asti.

– Joitakin muuttolintuja on saapunut Lappia myöten. Toissaviikolla saapui kiuruja ja kottaraisia, sitä ennen laulujoutsenia, listaa Södersved.

Ilmastonmuutoksen vaikutus näkyy jo muuttolintujen aikataulussakin.

– Tässä on jo monena vuonna nähty, että kevät on ollut varhaisempi kuin aikaisemmin. Ensimmäiset muuttolinnut ovat saapuneet tuntuvasti aikaisemmin kuin 30-40 vuotta sitten. Ja vastaavasti syksyllä moni muuttolintu viipyy täällä paljon pidempään. Meille jää myös talvehtimaan vesilintuja enemmän ja ne talvehtivat lähempänä kuin aikaisemmin, tietää Södersved. 

Vuoden kohokohta lintuharrastajille

Seuraavaksi Suomeen odotellaan lisää esimerkiksi nauru- ja kalalokkeja, kurkia, rastaita, peippoja ja kottaraisia. Loppukuusta saapuvat ensimmäiset pääskyt. 

– Suurin osa suomalaisista vähän herää kevääseen ja muuttolintujen saapumiseen. Ja erityisesti kyllä se on lintuharrastajille, varmasti useimmille se vuoden kohokohta, kun pitkän talven jälkeen taas kevät koittaa, sanoo Södersved. 

Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ennustaa myös huomiselle hyvää muuttosäätä linnuille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja