Lintujen kevätmuutto tuo uusia lajeja Suomeen jo pääsiäisenä – joutsenten muutto on aikaistunut kuukaudella

Lintujen kevätmuutto otti takapakkia kylmän sään takia 1:51
Lintujen kevätmuutto otti takapakkia kylmän sään takia

Lintujen kevätmuutto alkoi tänä vuonna jo helmikuussa, mutta maaliskuun viileät säät pysäyttivät sen. Nyt muutto on jälleen päässyt vauhtiin ja muuttajien määrä kasvaa. Pääsiäisenä odotetaan saapuvaksi uusia lajeja kuten västäräkkejä ja peippoja.

Siuntionjoen suulla on ruuhkaa. Sulapaikkaan on laskeutunut satoja muuttolintuja. Asiantuntija tunnistaa lajit hetkessä.

– Sinisorsia iso joukko, kanadanhanhia, merihanhia, jokunen tundrahanhi, telkkiä, isokoskeloita, luettelee BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Lintujen kevätmuutto aikaistuu

Vuosikymmenten mittaan lintujen kevätmuutto on aikaistunut.

– Ensimmäisten saapujien kohdalla aikataulu on muuttunut aika lailla. Ensimmäiset muuttajat saapuvat huomattavasti aikaisemmin kuin 30-40 vuotta sitten. Esimerkiksi laulujoutsenten muutto on aikaistunut noin kuukaudella.

Ilmaston lämpenemisen myötä on luvassa lisää muutoksia.
– Jos meiltä alkavat talvet hävitä, se näkyy varmasti siinä, että entistä enemmän sellaisia lajeja, jotka normaalisti muuttavat pois, jää tänne talvehtimaan. Ne, jotka muuttavat, saapuvat ehkä entistäkin aikaisemmin, pohtii Södersved.

Muutto tyssäsi maaliskuun kylmyyteen

Vuosien välillä on varmasti vaihtelua jatkossakin.
Tänä keväänä linnut aloittivat muuton tavallista aikaisemmin.

– Tämän kevään erikoisuus oli, että varsin runsaasti tuli ensimmäisiä muuttolintuja helmikuussa ja sitten oli taas pitkä tauko, kertoo Södersved.

Maaliskuun alun viileissä keleissä kiurut ja töyhtöhyypät tekivät täyskäännöksen ja pakkautuivat rannikon tuntumaan isoiksi parviksi.

Pohjoisessa vasta muutamia lajeja

Vasta viime päivinä kevätmuutto on jälleen päässyt täyteen vauhtiin ainakin eteläisessä Suomessa.

– Ehkä Merenkurkusta Etelä-Karjalaan on semmoinen linja, että joitakin muuttolintuja on tullut joka paikkaan, mutta kun mennään pohjoiseen Suomeen, siellä on pulmusia ehkä saapunut ja laulujoutsen on aikainen muuttaja. Niitä on koko maassa, tietää Södersved.

Västäräkit ja peipot saapumassa

Mustarastaita on Suomeen jo saapunut, mutta pääsiäisen aikana odotetaan muita rastaita. Tulossa on myös västäräkkejä ja peippoja. Ensimmäiset haarapääskyt näyttäytyvät todennäköisesti huhtikuun alkupuolella.

Vilkkaimmillaan kevätmuutto on huhtikuun lopulla. Silloin käynnissä on esimerkiksi kurkien suurin muuttoaalto.

– Useimmille lintuharrastajalle kevät on kiivainta aikaa, ja useimmille muillekin ihmisille. Kyllä kevät on se, kun lintuihin kiinnitetään huomiota ja kaikkiin kevään merkkeihin. Se tuo vähän toivoa tulevasta, kuvailee Södersved.

Lue myös:

    Uusimmat