Lintuharrastaja Matti kohtasi metsässä järkyttävän näyn: Rauhoitetun sääksen pesäpuu oli kaadettu tahallaan moottorisahalla – alueelle suunnitteilla tuulipuisto

Rauhoitetun sääksen pesäpuu kaadettiin tuulipuiston kaava-alueella Meri-Lapissa – tämä tapauksesta tiedetään 4:54
Rauhoitetun sääksen pesäpuu kaadettiin tuulipuiston kaava-alueella Meri-Lapissa – tämä tapauksesta tiedetään

Lintuharrastaja Matti Suopajärvi kohtasi viime tiistaina metsässä näyn, joka pisti vihaksi. Rauhoitetun sääksen pitkäaikainen pesäpuu oli kadonnut tutusta maisemasta. Lähempi tarkastelu paljasti rungosta moottorisahan jäljet.

Matti Suopajärvion ollut lintuharrastaja yli 30 vuotta. Hän on rengastanut petolintuja ja tarkastanut pesiä. Nyt tuhottu pesä on ollut käytössä Suopajärven tietojen mukaan ainakin vuodesta 2013, jolloin hän itse rengasti pesän poikaset.

– Huomasin, että se on sahattu poikki. En ole niin metsätalouteen perehtynyt, mutta kyllä jäljestä erotan, että se on moottorisahalla sahattu.

Todennäköisesti tahallinen teko

Suopajärvi kuvailee, että kaadettu puu erottui maisemasta selkeästi. Pesäpuu näkyi hyvin tielle, koska se oli ainoa suurempi puu mäellä, jolla seisoi. Suopajärvi on varma, että puun kaatanut henkilö on nähnyt pesän ja kaatanut puun siitä huolimatta.

– Pesä on sellainen iso rytöläjä siellä päällä. Taatusti on täytynyt sieltä tieltä nähdä, että latvassa on pesä.

Uuden pesäpuun löytäminen vaikeaa

Sääksi on paikkauskollinen ja nirso lintu pesäpuidensa suhteen. Puun pitää sijaita muita ympärillä kasvavia puita korkeammalla ja latvassa pitää olla hyvät vahvat oksat, jotta ne jaksavat kannatella pesää.

Sääksen pesä on valmiina toista metriä leveä ja rakennusmateriaalina toimivat peukalon paksuiset kelokepit. Sääkset pesivät useita vuosia samassa pesässä ja mieltyvät tuttuihin paikkoihin. Pesintä ei onnistu joka vuosi. Sääksi ei ole enää uhanalainen, mutta se on rauhoitettu.

– Kymmenkunta sääksiparia Kemin ja Tornion alueella pesii, ja nyt mahdollisesti jää tältä linnulta pesimättä tämä kesä.

Tervolan Vitsakankaalle on suunnitteilla Myrsky-energiayhtiön tuulipuisto. Suopajärvi kertoo nähneensä tutulle maanomistajalle toimitetun suunnitelman tulevasta tuulipuistosta ja hänen mukaansa pesäpuu olisi jäänyt kahden voimalan väliin.

– En usko, että tuulivoimayhtiöllä on maineensa vuoksi minkäänlaista hinkua lähteä tällaista tekemään.

Pesäpuu olisi paljastunut luontoselvityksessä

Myrsky Energia Oy:n toimitusjohtaja Matti Pentti kertoo, että puiston alustavassa suunnitelmassa on kaikkiaan 17 tuulivoimalaa. Tämänhetkisten tietojen perusteella alkuperäisen suunnitelman mukaan kolme tuulivoimalaa olisi tullut sijaitsemaan noin kilometrin säteellä puusta. Näistä lähin olisi sijainnut noin 350 metrin päässä puusta. 

Tuulipuistohankkeissa kestää usein yli vuosikin ennen kuin päästään edes aloittamaan rakentamista, koska ennen rakentamisen aloittamista vaaditaan tarkat selvitykset siitä, ettei rakentaminen esimerkiksi vaaranna alueen lajistoa millään tavalla. Tervolan Vitsakankaan hankkeessa selvitysten oli tarkoitus alkaa nyt kesällä ja kestää noin vuoden.

Vastoin koko toiminnan arvomaailmaa

Pentti kertoo kollegojensa sanoneen, että Suomessa ollut paljon hankkeita, joissa jokin laji on supistanut hanketta aiemmin aiotusta. Pesäpuu ei yksinään olisi estänyt hankkeen toteutumista, mutta se olisi todennäköisesti edellyttänyt muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan tuulivoimaloiden paikoista.  

– Kaikki tämäntyyppinen luonnonsuojelunvastainen toiminta, me tuomitsemme sen yksiselitteisen kriittisesti. Tällainen ei voi kuulua yhdenkään vakavasti alalla toimivan yrityksen toimintatapoihin. Se olisi äärimmäisen lyhytnäköistä ja -jänteistä altistaa mikään tällainen yhtiö tai hanke rikolliselle toiminnalle.

Pentti ei lähde spekuloimaan, kuka puunkaadon takana olisi voinut olla. Hän huomauttaa, että tämäntyyppinen luontoa vahingoittava toiminta on ristiriidassa uusiutuvaa energiaa tuottavan energiayhtiön arvojen kanssa.

Sääksen pesäpuun kaatamisen ensimmäisenä huomannut Matti Suopajärvi on tehnyt pesäpuun kaatamisesta rikosilmoituksen. 

Lue myös:

    Uusimmat