MT: Merikotkan rauhoitettu pesäpuu kaadettiin Vaasassa – syynä valtion hidastelusta johtuva tietokatkos

1:53
Droneista eli lennokeista on tullut suosittu apuväline lintulaskentoihin ja rengastuksiin.

Vaasassa kaadettiin merikotkan rauhoitettu pesäpuu, koska tiedot uusista pesistä eivät ole kulkeneet hakkuiden toteuttajille ja maanomistajille moniin vuosiin, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Suomessa elää noin 1000 aikuista merikotkaa ja niiden pitkäjänteinen suojelu on pelastanut lajin Suomessa sukupuuton partaalta.

Merikotka on kuitenkin rauhoitettu laji ja myös sen säännöllisessä käytössä oleva pesäpuu on rauhoitettu.

Maaseudun Tulevaisuus -lehden mukaan Vaasassa Raippaluodossa kuitenkin kaadettiin merikotkan pesäpuu. Puuhun oli kiinnitetty rauhoituskyltti, mutta Pohjanmaan Merikotkat ry:stä uskotaan, että tieto edelliskesän onnistuneesta pesinnästä kyseisessä puussa ei ole saavuttanut viranomaisten kautta hakkuusuunnitelman laatijoita.

Lehden mukaan kaadettuihin tukkeihin on merkitty omistajaksi EPM Metsä.

– On hyvä, että pesäpuut ovat tiedossa, mutta tiedonkulkua maanomistajille ja hakkuutyön tekijöille olisi mahdollista parantaa. Nykyisellään paikkatietoa pesäpuista ei ole saatavissa, yhtiön toimitusjohtaja Timo Hongisto sanoo.

Tietojen vaihto jäissä jo vuosia

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta vahvistetaan lehdelle, että tiedot suurten petolintujen uusista pesäpaikoista kulkevat huonosti metsäalan toimijoille. Metsäkeskuksen tulisi lähettää kyseiset ilmoitukset ely-keskusten tarkistettaviksi, mutta järjestely ei kuitenkaan vielä toimi, sillä valtakunnallisen tiedonvälitysjärjestelmän luominen etenee hitaasti.

Suomen metsäkeskuksen metsäjohtaja Anna Rakemaan mukaan merikotkien pesintää koskeva tietojenvaihto on ollut jäissä liki viisi vuotta.

Lue myös:

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja