Mainos

Merikotkan pesäpuu kaadettiin Porissa

Merikotkan pesäpuu on kaadettu Porissa suunnitteilla olevan Jakkuvärkin tuulipuistoalueen reunalla. WWF on tehnyt rauhoitetun pesäpuun kaatamisesta poliisille tutkintapyynnön.

WWF vaatii, että Jakkuvärkin tuulivoimaosayleiskaava hylätään tai kaavahanke laitetaan viideksi vuodeksi jäihin, jotta nähdään, asettuuko merikotka uudelleen pesimään alueelle.

- Tuulivoimaosayleiskaavan hylkäämistä tai jäädyttämistä voi perustella sillä, että pesäpuun kaadon takia kaavan käsittelyn edellytyksenä olevia tietoja uhanalaisen lajin esiintymästä ei ole tällä hetkellä saatavissa. Joka tapauksessa tämä tuulipuiston alue tiedetään merikotkan reviirin ydinalueeksi, sanoo erikoissuunnittelija Jouko Högmander WWF Suomen merikotkatyöryhmästä.

Merikotkan pesäpuu on lain nojalla rauhoitettu ja sen kaataminen on rikos.

- Merikotkan pesäpuun kaataminen suunnitteilla olevan tuulipuiston reunalla on vaarallinen ennakkotapaus. Olisi täysin väärä signaali, jos kaataminen vapauttaisi tuulipuiston suunnittelijat ottamasta huomioon alueella olevaa merikotkan reviiriä. Pesäpuita kaatamalla voitaisiin yrittää häätää merikotka pois muidenkin kaavailtujen tuulipuistojen alueilta, sanoo ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen WWF Suomesta.

Tuulivoima voi uhata merikotkia

WWF on tehnyt pitkään työtä sen varmistamiseksi, että tuulivoiman suunnittelijoilla olisi käytettävissään tiedot merikotkien pesien sijainnista ja merikotkan kannalta tärkeistä suojaetäisyyksistä. Näiden tietojen avulla tuulivoiman haitat merikotkalle voitaisiin minimoida. WWF on myös julkaissut ohjeen, jonka mukaan merikotkan pesien ympärille tulisi jättää kahden kilometrin suojavyöhyke. WWF:n mukaan pesäpuun kaadon jälkeen 11. joulukuuta metsätyökoneet olivat töissä samalla paikalla ja pesän lähialueen kaikki isot puut kaadettiin.

Jakkuvärkin alueen pesässä syntyi kesällä kaksi merikotkan poikasta, joista toinen varustettiin satelliittilähettimellä juuri sen vuoksi, että tutkijat saisivat tietoa siitä, miten merikotkan lentopoikaset liikkuvat pesän lähistöllä.

WWF:n mielestä tuulivoima on hyvin tärkeä tulevaisuuden energiavaihtoehto. Järjestö kuitenkin muistuttaa, ettei sen rakentaminen saa vaarantaa merkittäviä luonnonarvoja eikä aiheuttaa riskejä uhanalaisille lajeille. Tuulivoimaloiden aiheuttamista suurten petolintujen kuolemista on paljon esimerkkejä ulkomailta. Suomen linnuista merikotka on se, joka saattaa kärsiä eniten huonosti suunnitelluista tuulivoimaloista. Suomessakin on löytynyt muutama kuollut merikotka tuulivoimalan läheltä.

Merikotka on maamme suurin petolintu. WWF pelasti sen Suomessa sukupuuton partaalta 1970-luvulla. Vuonna 2013 kuoriutui 420 poikasta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.