Linnunradalla sijaitseva erikoinen tähti vilkuttelee valoja maapallon suuntaan 16 tunnin välein – nyt tähtitieteilijät ovat saaneet selville miksi

Tähtitieteilijät ovat saaneet selvitettyä kaukaisesta kolmen tähden järjestelmästä tehdyn oudon havainnon. Linnunradalla sijaitseva erikoinen tähti on nimittäin vilkutellut valoja maapallon suuntaan säännöllisesti 16 tunnin välein.

Asiantuntija: Suomessa unohdettu avaruuden tuomat mahdollisuudet 9:08
Video: Asiantuntijan mukaan Suomessa on unohdettu avaruuden tuomat mahdollisuudet.

Kyseessä on NGTS-7-järjestelmä, joka vaikutti alkuun yksittäiseltä tähdeltä. Tutkijat kuitenkin zoomasivat syvemmälle ja saivat selville, että kyseessä on selvästi oudompi kokonaisuus, joka koostuu kahdesta tähdestä ja yhdestä ruskeasta kääpiöstä.

Ruskea kääpiö on eräänlainen epäonnistunut tähti.

Ohikulku näyttää hetkellisenä kirkkauden muutoksena

LiveScience kirjoittaa, että ruskea kääpiö kiertää järjestelmän toista tähteä lukittuneena siten, että ne ovat kuin kytketty köydellä toisiinsa. Himmeä ruskea kääpiö kiertää emotähtensä edestä siten, että ohikulku näkyy maapallolle hetkellisenä kirkkauden muutoksena, eli käytännössä vilkutteluna.

Samalla tavalla havainnoidaan myös eksoplaneettoja. Ruskeat kääpiöt ovat kuitenkin havaintojen perusteella osoittautuneet sangen harvinaisiksi: Eksoplaneettoja on löydetty jo noin tuhat kappaletta, kun taas ruskeita kääpiöitä on havaittu menetelmällä vain parikymmentä.

Tutkijat arvioivat, että ruskea kääpiö tulee lopulta iskeytymään emotähteensä ja tuolloin elävät tutkijat saavat todistaa melkoista kosmista törmäystä. 

Lue myös:

    Uusimmat