Lapsien ravaaminen kahden kodin väliä on tuttua monissa eroperheissä. Samaan aikaan kuitenkin muualla jo melko yleinen linnunpesä-malli on yleistymässä myös Suomessa.
– Yhteinen koti säilyy, lasten tavarat ja lelut säilyvät entisillä paikoillaan. Myöskään päiväkoteja ei tarvitse vaihtaa. Vain vanhemmat muuttavat edestakaisin ja vuorottelevat yhteisessä asunnossa, Väestöliiton perhetoiminnan johtaja Heli Vaaranen selvittää MTV3:n Huomenta Suomessa.
Päinvastoin kuin voisi kuvitella, asumismuotona linnunpesämalli on Vaarasen mukaan edullista.
– Lasten koti säilyy entisellään ja vanhemmat maksavat mahdollisia lainanlyhennyksiä yhdessä. Lisäksi hankitaan pienempi asunto vuoroasumista varten.
Vaaranen jatkaa, että vuoroasuminen vaatii vanhemmilta joustoa ja yhteistyökykyä, mutta onnistuessaan se on erinomainen malli.
Avioerossa tärkeintä lasten hyvinvointi
Viisaat vanhemmat myös ennakoivat uutta elämäntilannetta.
– Se tarkoittaa sitä, että hyvissä ajoin ongelmien tultua esiin hankkiudutaan avun piiriin, esimerkiksi pariterapiaan. On tärkeää purkaa tunnesuhde toiseen vanhempaan, jolloin riidatkin vähenee. Hiljalleen muututaan kahdeksi vanhemmaksi, joiden ensisijainen tavoite on olla hyvä vanhempi omalle lapselle.
– Vanhempien ero on lapselle aina vaikea paikka ja vanhempien riitaisuudella on vakava vaikutus lapsen kehitykseen, Vaaranen jatkaa.
(MTV3)