Linnan juhlissa kohellettu aiemminkin – Tässä 5+1 ulosheittoa, käsirysyä ja sekoilua

0:20

Perjantaina uutisoitiin vihreiden kansanedustajan Touko Aallon ja pääministeri Juha Sipilän erityisavustajan puolison välisestä käsirysystä Linnan juhlissa.

Vaikka juhlahumun äityminen väkivaltaiseen suuntaan on harvinaista, on Linnan juhlissa ollut aiemminkin jos jonkinlaista hämminkiä. 

Suoraan kättelystä ulko-ovelle

Vuonna 1992 runoilija Arto Melleri ei ehtinyt päästä maistelemaan Linnan virvokkeita lainkaan.

Melleri oli jo kättelyjonoon tultaessa vahvasti päihtynyt. Kun hän oli kätellyt Valtiosalissa presidentti Mauno Koiviston ja rouva Tellervo Koiviston, hänet ohjattiin Peilisalin sijaan ulko-ovelle.

Ulosheiton jälkeen taksilla laulamaan bluesia

Näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänenriehaantui päihtyneenä Linnan juhlissa vuonna 1983 ja sai porttikiellon Presidentinlinnaan. Väänänen ja tämän silloinen puoliso ohjattiin ulos juhlista, minkä jälkeen he siirtyivät jatkamaan juhlia toisaalle.

– Ulosheiton jälkeen otettiin taksi ja lähdettiin laulamaan bluesia ravintola Kaisaniemeen, Väänänen on muistellut tapausta.

Nuori Jari Tervo livahti kättelemään presidenttiparia

Vuonna 1986 Ilta-Sanomien toimittajana työskennellyt, nykyisin kirjailijana tunnettu Jari Tervo sai nuhtelut livahdettuaan kättelyjonoon kättelemään Mauno ja Tellervo Koivistoa.

Radio Rockin haastattelussa 2016 Tervo kertoi, että ajatus presidenttiparin kättelystä oli tullut silloiselta toimituspäälliköltä.

– Enhän minä tolvana tiennyt, että se on jollain tavalla kiellettyä. Sitten me oltiin valokuvaajan kanssa Linnassa ja kuvaaja sanoi, että ei täällä ole toimittajat vuosikymmeniin kätellyt presidenttiä, Tervo muisteli.

Lanttu hukassa ja hirveässä soseessa

Muusikko Juice Leskinen oli ensimmäinen rock-muusikko, joka sai kutsun Linnan juhliin vuonna 1986.

Leskinen herätti huomiota rennolla tyylillään: mies löysäsi kravatin kaulastaan ja sitoi sen päänsä ympärille. Hän myös tupakoi runsaasti juhlissa sisätiloissa.

Leskinen oli esiintynyt ennen Linnan juhlia itsenäisyyspäivän varjojuhlassa. Yleisradion haastattelussa häneltä kysyttiin, kummassa paikassa oli paremmat juhlat. Leskinen vastasi ikimuistoisesti.

– Keskimäärin meidän keikan yleisö on samanlaista kuin tuo ryhmä, joka tuolla palloilee. Ne on kaikki lanttu aivan hukassa, hirveässä soseessa. Hyvin arvokkaita omasta asemastaan, Leskinen veisteli.

Paparazzi sai kuulla kunniansa

Entinen ralliautoilija Tommi Mäkinen kimpaantui toden teolla vuoden 1999 Linnan jatkoilla, kun Alibi- ja Hymy-lehtien nykyinen päätoimittaja Mika Lahtonen oli Kalastajatorpan pihalla valokuvaamassa juhlien vieraita.

Neljän aikaan aamuyöstä mies ryntäsi kuvaajan kimppuun ja tunkeutui jopa tämän autoon. Poliisien saapuminen paikalle sekä puolison rauhoittelu saivat Mäkisen tyyntymään.

Tehtiinkö "sitä" Linnan juhlissa?

Seura-lehti kertoi keskiviikkona, että vuonna 1973 lehti kertoi huhusta, jonka mukaan Linnan juhlissa olisi "tehty sitä" eli harrastettu seksiä. Varsinaista varmuutta huhulle ei kuitenkaan ole saatu.

Tietokirjailija Lasse Lehtinen kertoi Seuran haastattelussa, että ollessaan 1970-luvulla Linnan juhlissa sosiaalidemokraattien kansanedustajana Presidentinlinnassa kohellettiin reippaasti.

Lehtinen muistelee boolin olleen tuolloin huomattavasti tujumpaa kuin tänä päivänä. Hänen mukaansa ei ollut epätavallista, että Linnan juhlissa saatettiin sammua.

– Boolissa oli ehkä spriitä sen verran, että ei tarvinnut monta lasia ottaa, kun tuli päihin, Lehtinen kertoo Seuralle.

Hänen mukaansa epäilty "sen harrastaminen" on voinut ollakin mahdollista, sillä Presidentinlinnassa on huoneita, joihin juhlavieraat ovat voineet aikoinaan päästä livahtamaan.

Lähteet: MTV, IS, Seura.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja