Linnan juhlissa hurmanneen balettitanssija Atte Kilpisen uskomaton tarina – näin hän päätyi Hampuriin tanssimaan: "Se oli lumipalloefekti"

Linnan juhlissa hurmanneen balettitanssija Atte Kilpisen uskomaton tarina – näin hän päätyi Hampuriin tanssimaan:"Se oli lumipalloefekti" 7:01
Balettitanssija Atte Kilpinen kertoo tarinansa, kuinka hän päätyi tanssimaan arvostettuun Hampurin balettiin ja millainen työtahti siellä oli.

Atte Kilpinen tanssi pari vuotta arvostetussa Hampurin baletissa.

Balettitanssija , 26, hurmasi suomalaiset Teemu Muurimäen suunnittelemassa . Kilpinen teki vaikutuksen tv-katsojiin itsenäisyyspäivänä, mutta hän on kuitenkin hurmannut jo vuosien ajan kulttuurikansaa esiintymislavoilla sekä Suomessa että ulkomailla.

Tanssi tuli Kilpisen elämään ennen kouluikää, kun oma isä löysi pojille suunnatun tanssitunnin. Puolen vuoden jälkeen se loppui ja kuin sattumalta, lehdessä oli showtanssistudion ilmoitus.

– Muistan ensimmäisen tunnin jälkeen, että tämä tuntuu kivalta ja omalta jutulta. Pienempänä sitä ei osannut miettiä, miksi tämä on kivaa. Vanhempana sen on tajunnut, että tanssi on oma tapa ilmaista itseään, Kilpinen kertoo.

Kilpinen meni yläasteen jälkeen opiskelemaan Turun konservatorioon, ja he vierailivat luokan kanssa Suomen Kansallisbaletissa. Kilpinen hämmästeli upeita tanssijoita ja näyttävää taloa.

– Silloin ensimmäistä kertaa tajusin, että tällainenkin voi olla mahdollista. Se sai minulle baletti-innon.

Kilpinen alkoi harjoitella tosissaan balettia. Hän matkusti maanantaisin koulupäivän jälkeen linja-autolla Turusta Helsinkiin balettitunnille ja oma isä tuli myöhään illalla hakemaan kotiin. Sen lisäksi koulussa oli muiden tanssituntien lisäksi pari kertaa viikolla balettia ja omalla ajalla Kilpinen kävi kesäkursseilla.

– Yleensä baletti aloitetaan suhteellisen nuorena, mutta tiesin, jos tarpeeksi haluaa jotain, niin kaikki on mahdollista.

Turun konservatoriosta valmistumisen jälkeen Kilpinen haki Skotlantiin balettikouluun ja pääsi sisään. Miehen ajatuksissa oli opiskella pari vuotta ja saada balettitutkinto nykytanssitutkinnon lisäksi. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat.

– Olin Suomessa kesäkurssilla ja siellä oli Kansallisbaletin opettaja. Hän kehotti minua tulemaan näyttäytymään Kansallisbalettiin. Ajattelin sen olevan hyvä näyttö tulevaisuutta varten.

– Tein kaksi aamutuntia ja minulle tarjottiin saman tien sopimusta Kansallisbalettiin. Minulla jäi kokonaan balettikoulu käymättä, kun hyppäsin suoraan balettitanssijan ammattiin.

Kilpinen myöntää, että alku oli varsin kova. Johtaja oli todennut Kilpiselle, että hän ei ole yhtään huonompi kuin muut, mutta toistoja ei ollut kuitenkaan niin paljoa. Tämä antoi Kilpiselle lisätsemppiä ja hän alkoi harjoitella yhä enemmän: otti yksityistunteja ja kävi iltaisin balettitunteilla.

Rankka treeni tuotti tulosta ja hiljalleen koreografit antoivat lisää rooleja.

– Se oli lumipalloefekti, mikä paisui siihen, että 2019 ”baletin jumala” John Neumeier Saksasta tuli Suomeen ja näki minut. Pääsin tekemään pääroolin Sylvia-baletissa ja hän kutsui minut ryhmäänsä.

Vain muutamaa kuukautta aikaisemmin Kilpinen oli saanut vakituisen sopimuksen Suomen Kansallisbalettiin ja nyt häntä kosiskeltiin jo Saksaan. Kilpinen kävi tutustumassa Saksan Hampurin balettiin kesällä 2019 ja sanoi miettivänsä asiaa jouluun.

– Minulla ei ollut tarvetta lähteä Suomesta, koska olin tykännyt olla täällä ja ylpeä siitä. Tein sen päätöksen: jos minut jouluun mennessä ylennetään, en lähde. Ylennystä ei tullut, niin ajattelin, että nyt minun on aika lähteä kohti tuntematonta.

Elokuussa vuonna 2020 Kilpinen lähti tanssimaan Hampurin balettiin. Yllä olevalta videolta näet, millaista siellä oli.

Lue myös:

    Uusimmat