Liivijengiin kytkeytyvä Mike Soldier lusi kuukausia albanialaisvankilassa – kaksi suomalaispoliisia saattoi hänet viimein reittilennolla Pasilaan

0:33
Mike Soldieria etsittiin Europolin ja Interpolin etsintäkuulutusten voimin.

Poliisimiehet saattoivat viime keskiviikkona törkeistä rikoksista tuomitun ja epäillyn Mike Soldierin (aiemmin Mertsi Allan Isberg) Suomeen Albaniasta.

Liivijengi United Brotherhoodiin kytkeytyvä Soldier toimitettiin Suomeen kahden suomalaispoliisin saattamana normaalilla reittilennolla. Kuljetus sujui keskusrikospoliisin mukaan hyvin ilman ongelmia.

Mike Soldier otettiin kiinni Albanian Tiranassa 25. tammikuuta 2019. Paikallisten viranomaisten tekemä kiinniotto sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Iltalehden mukaan Soldier tuotiin Albaniasta Pasilan poliisivankilaan.

Pitkään pakoilleelle miehelle ei riittänyt matkustuskielto

Luovuttamisessa meni kuitenkin pitkään, koska Euroopan Unionin ulkopuolelta tehtävät luovutukset kestävät pidempään kuin Euroopan sisäiset. Keskusrikospoliisin rikoskomisario Ritva Santtila kertoo, että luovutusajat EU:n ulkopuolella vaihtelevat kahdesta kuukaudesta puoleen vuoteen.

Santtila kuvailee luovutettavien henkilöiden noutamista poliisin rutiinitehtäväksi. Ihmisiä noudetaan viikoittain, mutta yleensä vain Euroopan sisältä: Santtilan mukaan EU:n ulkopuolelta noudetaan henkilöitä 4–5 vuodessa.

Lähes neljän kuukauden odotusajan Soldier vietti vankilassa Albaniassa. Jossain tapauksissa henkilö voisi odottaa luovutusta vapaalla jalalla esimerkiksi matkustuskiellon alaisena, mutta se ei nyt käsitellyssä jutussa ollut ilmeisesti viranomaisten mielestä mahdollista.

Soldierin Albaniassa vankeudessa vietetty aika käytännössä vähennetään hänen vankeusajastaan Suomessa.

Istui kuukausia albanialaisvankilassa – olot toista kuin koto-Suomessa

MTV Uutisilla ei ole tietoa, millaisissa oloissa Soldier on viettänyt vankila-aikansa Albaniassa. Vankiloiden olot ja taso vaihtelee Albaniassa kuitenkin paljon vankiloiden välillä.

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on vieraillut maan vankiloissa säännöllisesti tarkastelemassa niiden oloja. Vaikka olot ovat parantuneet vierailujen myötä, oli vuonna komitean vuonna 2018 julkaiseman raportin mukaan esimerkiksi tutkintavankien oloissa yhä parantamisen varaa.

Raportissa eräänkin vankilan tiloja kuvailtiin ränsistyneiksi ja kosteiksi, ja niiden ilmanvaihto ja valaistus olivat heikkoja. Tiloja kuvailtiin myös täyteen ahdetuiksi, minkä takia osa vangeista nukkui lattialle sijoitetulla matolla.

Myös vankien opiskeluun ja vapaa-ajan viettoon kuten kuntoiluun soveltuvia tiloja oli tarjolla vain rajallista. Erästä huonokuntoista vankilaa vaadittiin raportissa myös suljettavaksi.

Epäillään tehneen etärikoksia

Helsingin hovioikeus tuomitsi Soldierin huhtikuussa 2018 kolmen vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä ampuma-aserikoksesta.

Oikeusjuttu liittyi miehen ohjastamasta autosta löydettyihin runsaaseen 2440 ekstaasitablettiin. Tuomiosta on istumatta 3 vuotta, 8 kuukautta ja 15 päivää.

Lisäksi Soldieria epäillään uusista rikoksista. Soldier on epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä vapaudenriistosta ja ryöstön yrityksestä tammikuussa 2019 Helsingissä. Hänen epäillään siis syyllistyneen rikoksiin ulkomailta käsin.

Iltalehden tietojen mukaan Soldierin epäillään perineen velkaa puhelimitse, ja rikostoverit olivat tehneet epäillyn rikoksen fyysisen osuuden.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja