Liityntäpysäköinnin aikarajoja on useilla parkkialueilla tiukennettu niin, että 24 tunnin sijaan alueilla voikin pysäköidä korkeintaan 12 tuntia. Maksullisuus parkkialueilla on myös lisääntynyt.
Maksuttomallekin 12 tunnin liityntäpysäköintialueelle on palattava 12 tunnin sisään, ettei sakkoa pysäköinnistä tule. Liityntäpysäköintitietoa on saatavilla vain vähän.
Mitä jos 12 tuntia ei riitä?
HSL-alueen liityntäpysäköinti
Liityntäpysäköintipaikkoja HSL-seudulla on vajaa 10 000. Liityntäpysäköinnin hallinta on vaikeaa, koska yhtä aikaa siitä ovat vastuussa HSL, ELY-keskus ja jokainen kunta tai kaupunki, jonka alueella paikkoja on.
Moni saattaa joutua tekemään ylitöitä tai opiskelee työskentelyn lisäksi.
– Pääasiakasryhmä ovat työssäkäyvät. On katsottu, että 12 tuntia riittää siihen, että ihminen käy työssä, ehkä asioi, ja palaa, HSL:n Liikennejärjestelmäosaston osastonjohtaja Sini Puntanen kertoo.
Urheiluharrastukset ja sosiaalinen elämä saavat 12 tunnin pysäköintialueen käyttäjältä jäädä.
Työpäivän päätteeksi ei voi käydä esimerkiksi elokuvissa Helsingin keskustassa, mikäli tahtoo ehtiä määräaikaan mennessä takaisin autolle ilman, että tuulilasissa odottaa ehkä pysäköintivirhemaksu.
– Tietysti jossain määrin se 12 tuntia riittää, mutta ei se aina riitä. On pohdittu, olisivatko ylimenevät tunnit maksullisia. Kaukoliikenteen asemilla, kuten Tikkurilassa pitäisi aina olla näitä pidemmän ajan pysäköintipaikkoja, Sini Puntanen sanoo.
Ovet auki maksullisuudelle
HSL:n Liikennejärjestelmäosaston osastonjohtaja Sini Puntasen mukaan uusi liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnos on viimeistelyvaiheessa ja lähdössä lausuntokierrokselle lähiviikkoina.
Vanhassa vuoden 2012 liityntäpysäköintistrategiassa ilmaistiin, että kauempana Helsingin keskustasta sijaitsevat liityntäpysäköintialueet pysyisivät tyypillisesti edullisina tai maksuttomina.
Maksullisuus vähentää käyttöä
Liityntäpysäköinnin maksullisuus vähentää HSL:n oman vuonna 2010 tehdyn selvityksen mukaan liityntäpysäköintipaikkojen käyttöä. Pysäköijät etsivät useimmiten maksuttoman tai edullisemman vaihtoehdon.
Espoon Leppävaarassa hallipysäköinnin tultua maksulliseksi sen käyttöaste putosi 100 prosentista noin 60 prosenttiin. Helsingin Malmilla maksullisuus pudotti käyttöasteen 96 prosentista alle puoleen.
Ruoholahdessa taas maksullisuus ei vaikuttanut käyttöasteisiin, koska ympärillä ei ole lainkaan maksuttomia paikkoja.
– Kun olemme tarkastelleet asiaa tarkemmin, tuomme esiin sen, että varaudumme maksullisuuteen nimenomaan Helsingin keskustasta alkaen ja ensimmäinen vaihe on matkakorttitunnistautuminen, Puntanen HSL:ltä kertoo.
Maksupolitiikalla koetetaan ohjata pysäköintiä niin, että mitä lähemmäs keskustaa pysäköi, sitä kalliimpi paikka on.
– Eiväthän nämä pysäköintipaikat ole ilmaisia. Parin euron pysäköintimaksu ei hoida sitä investointia mutta riittää alueen ylläpitoon. Siinä mielessä liityntäpysäköijät ovat kalliimpia joukkoliikenteen käyttäjiä, Sini Puntanen kertoo.
Mistä tietoa aikarajoista ja maksullisuudesta?
HSL:llä on kehitteillä järjestelmä joka näyttäisi selkeästi liityntäparkkien maksullisuuden ja aikarajoitukset.
Nyt yleistymässä on useita erilaisia parkkialueita monin rajoituksin ja maksuperiaattein. Niiden selvittämiseksi saa tehdä töitä ennen kuin ajaa parkkiin.
Online-palvelusta ensisilmäyksellä näkyy vain asemien pysäköintipaikkojen määrä. Kun kuvaa suurentaa niin, että parkkialueen rajat erottuvat ja klikkaa itse värillistä parkkialuetta, aukeavat tarkemmat tiedot käyttäjälle.
Käyttäjän avuksi olisi myös, jos soveltuvan 24 tunnin parkkialueen voisi löytää juuri sellaista hakemalla.
Ulkopaikkakuntalaiselle tai satunnaiselle matkustajalle kartta saattaa teettää vielä enemmän töitä, kuin arkena liityntäparkkeja käyttäville.
Kuka valvoo parkkialueita?
Helsingin alueella on nyt viisi maksullista liityntäpysäköintialuetta. Kun päivän suunnitelmat yllättäen muuttuvatkin, ovat vaihtoehdot vähissä.
Liityntäpysäköinnin maksut hoidetaan yleensä ennen pysäköintiä eikä alueelta poistumisen yhteydessä. Silloin lisäparkkiajan hankkiminen ei onnistu.
Parkkialueet voivat olla kunnan, kiinteistönomistajan tai liikenneviraston omistuksessa.
– Liityntäpysäköintialueen maksullisuudesta päättää kunta. Matkakortin tunnistautumislaitteet ovat meidän toimittamiamme, mutta ne operoijat, jotka pysäköinninvalvonnan hoitavat, ovat yksityisiä, HSL:n Sini Puntanen kertoo.
Lähitulevaisuuden liityntäpysäköinti
HSL pyrkii aikarajoituksilla välttämään sitä, että liityntäpysäköintiin tarkoitetusta paikoista tulisi yleisiä säilytyspaikkoja tai lähiseudun työpaikkojen parkkialueita.
– Matkakortilla tunnistautuminen on ensisijainen keino varata paikka liityntäpysäköijille. Ehkä silloin voisi tulla kyseeseen pidempikin parkkiaika.
– Ei ole tarkoitus, että kaikki liityntäpaikoitukset muuttuisivat maksulliseksi koko Helsingin seudulla. Kehyskunnissa niiden ei varmaan ole syytä ollakaan, Puntanen lisää.
Muokattu 10:32: HSL:ltä saatu lisätietoja, miten tarkemmat liityntäparkkitiedot löytyvät heidän palvelustaan. Haastattelun yhteydessä HSL:ltä oltiin käsityksessä, että näitä tietoja ei palvelusta löydy.