Liikkumisrajoitukset iskisivät kovaa asunnottomiin – tilanne saattaa ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

4:45
Asunnottomien olot ovat tavallistakin huonommat koronakriisin keskellä.

Koronavirus heikentää huomattavasti asunnottomien asemaa Suomessa. Kun julkisia tiloja suljetaan ja liikkumista rajoitetaan, ihmisillä ei enää ole paikkaa, mihin mennä. 

Matalan kynnyksen toiminnan esimies ja asumispalvelupäällikkö Jussi Lehtonen Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksestä sanoo, että päiväpalveluja on suljettu. Lisäksi paikat, joissa voi liikkua vapaasti vähenevät koko ajan.

– Kadulla olevien asunnottomien tilanne ei yleensäkään ole hyvä, ja nyt se on entistä huonompi.

Julkiset vessat tautipesäkkeitä

Uudet rajoitukset tuottavat monenlaisia ongelmia. Jos asunnottoman ihmisen tuttu palvelupiste suljetaan, hän ajautuu todennäköisesti kadulle.

Lisäksi asunnottomien riski altistua virukselle saattaa Lehtosen arvion mukaan olla tavallista korkeampi. Monella heistä on perussairauksia, ja yhteistiloissa yöpyminen altistaa viruksen leviämiselle. Lehtonen arvioi, että ihmiset voivat ajautua epätoivoisiin ratkaisuihin. 

– Majoitutaan julkisiin vessoihin. Siellä saattaa olla samassa vessassa viisikin ihmistä, jopa kymmenen. 

Voiko poliisi sakottaa ulkona liikkuvaa asunnotonta?

Lehtonen peräänkuuluttaa ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen. Hänen mukaansa kaikille kadulla oleville pitäisi järjestää paikka, jossa voi olla. Kadulla oleva ihminen ei muuten kykene eristämään itseään sosiaalisilta kontakteilta.

Lehtonen pohtii myös sitä, miten ulkonaliikkumiskielto vaikuttaisi asunnottomiin. Voiko poliisi sakottaa ulkona olevaa asunnotonta, jos tällä ei ole paikkaa, mihin mennä. 

– Tietysti se on inhimillisyyskysymys, jätetäänkö kadulle ihmisiä pärjäämään aivan omillaan.

Euroopassa ryhdytty jo toimiin

Eurooppalainen asunnottomuustoimijoiden kattojärjestö FEANTSA on koonnut yhteen asunnottomien kanssa työskentelevien kokemuksia ja suosituksia siitä, miten palvelut tulisi koronaviruksen jyllätessä toteuttaa. 

Kannanoton mukaan varsinkin ravinnon saanti, peseytymismahdollisuudet ja hätämajoitus tulisi turvata myös poikkeusoloissa. Lisäksi tiedoteessa kehotetaan testaamaan asunnottomia viruksen varalta, jotta leviämiseltä vältyttäisiin.

Tanskassa keskustellaan asunnottomien majoittamisesta tyhjiin hotelleihin. Lontoossa hotellit ovat jo vastaavanlaisessa hätämajoituskäytössä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja